設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wk88

[CAS音響] USB convertor

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

睇下你部DAC係咩lvl...學djaddy咁話, 有好多比較平既USB input只係support到16k/44bit, 而唔係非同步傳送, 咁個usb converter就會有用啦;
但如果部DAC既USB input已經support到32k/192bit同埋非同步傳送usb
我諗係無分別/分別好細
我自己用緊8200cd, 用唔用converter我就覺得無乜分別
CD player: Audiolab 8200CD
Speaker: Usher S520
T-amp: Topping TP60
AV amp: Onkyo 507

專業玩家

The sound quality of those DAC under 15K in comparison with a DAC in the mid range AV amp, hardly believe it, the latest AV amp DAC bit them all in the "Pure Dircet" mode though HDMI input.
Theta Jade
ML360S
Cello 1M Encore
Krell 400MCX
MA Studio 10/ FDII
Pioneer LX83

進階玩家

回復 12# andprise

今期 av magazine 講果隻 kingrex uc192 convertor 有冇師兄用過,
    有內置降低 jitter 功能.
    http://www.hifi-advice.com/KingRex-UC192-review

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

The sound quality of those DAC under 15K in comparison with a DAC in the mid range AV amp, hardly be ...
andprise 發表於 2011-4-19 15:49

Please list out those under 15k DAC and those so-call mid range AV amp.  跟住搵日去試試先...

專業玩家

Please list out those under 15k DAC and those so-call mid range AV amp.  跟住搵日去試試先...
最近同幾個朋友試咗好多唔同既DAC,一般唔過15K既DAC,聽起上來既感覺同CDP個internalDAC都好 似, "真的似有似冇-好到的感覺"。但一試高過呢個價位既DAC,個感覺會實在好多,唔會話"多似好的咼"。講真呀、以前的DAC都係咁定個價位。要用盡到個DAC既preformance,真係好大投 資,好既電源線;數碼線等等,再者 耍百 份百發揮其功能,一個好既CDT也是不可 缺少的。
我最近重新 係AV方面 又發燒、買咗P記既83用其frontout接 到我的2channel system,剛好我的朋友又買咗部W記既202,在我家中用Imax mini 用唔同既接法跟 我的M記360S比較、好彩我的360和202都各 有各好。好奇 心又用PS3slim接P記83用 pure direct 比較一下,講真個句,83既DAC真係唔失禮,講性價 比,P記win好多呀。其實用AV AMP既DAC、係我其他2 channel 既發燒友冇 意下 發見。聽完之 後,都好想賣咗手頭上既CDT 同DAC‧.....
Theta Jade
ML360S
Cello 1M Encore
Krell 400MCX
MA Studio 10/ FDII
Pioneer LX83

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

回復 15# andprise

The older DACs sound so much better than the newer ones!

高級玩家

76 榮譽慈善家勲章

最近同幾個朋友試咗好多唔同既DAC,一般唔過15K既DAC,聽起上來既感覺同CDP個internalDAC都好 似, "真的似 ...
andprise 發表於 2011-4-20 11:37

師兄, 你可以講下試左邊D 15k以下既DAC嗎?
係內容中提及既W記係咪指Weiss定咩? P記係? M記係咪Mark仔? Imax mini又會係咩呢?
請指點下, 謝~

銀級玩家

請問ching其實用USB convertor轉coxial 到dac,係咪會好過用usb到dac?
wk88 發表於 2011-4-18 14:30

不如搵塊有COXIAL OUT O既底板啦
USB我覺得麻麻地聲
冇得比較就收貨

高級玩家

回復 18# 伏喱哩

我用netbook.......

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

回復  伏喱哩

我用netbook.......
wk88 發表於 2011-4-20 22:10

You can consider building a dedicated PC for this...