設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[用家報告分享] 沉輪毒海之 CEC TL51X + DX71MK2 Limited Edition + AMP3800 開箱記 XD

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

昨天得悉CEC代理大清貨,看一下清貨list...不看由自可,一看敝傢伙....就像回到中學時得了單思病一樣,對DX71MK2 Limited edition這部DAC念念不忘,好似一見鐘情咁,今朝就衝上代理試聽敗回來了。

由於去之前,在76見到有ching買了CEC的2聲道Class A PowerAMP,好似唔錯咁結果一起買埋:faint:
講多無謂,上圖先....

搬到我死,每件有10kg..加埋20kg

AMP3800 2聲道Power AMP 正面

AMP3800屁屁

CEC DX71MK2 Limited Edition DAC,真係好靚仔(我覺得..)

背面

內籠

同日下午,在review33收了CEC的CD transporter,原因代理都冇貨了,亦唔知幾時番,而CEC呢部transporter加上個limited editon DAC一套西裝後,實力非同凡響....絕對打低本身用緊既cheap cheap系統

CEC TL51X

入CD的方式亦很特別,放CD後再加個幾聚手既CD震壓住隻碟

CD transporter同DAC用同廠既一條叫superlink接住

初部大合照

合照2,攪一大輪身水身汗,上架了

用黎推KEF隻Q500座地其實有d晒料,不過鬼叫部Onkyo唔爭氣..

後記....
由我去個一刻就同朋友講過,其實可能換左個2聲道amp去推隻Q500改善會最大,換個解碼加CD player都未必有大改善,事實亦都係咁,我最初用DVD player optical out 去 NFB -12再RCA去部AMP3800其實就好鬼好聲了,部AMP3800先買左$$%)),真係大改善,比AV amp推係兩回事,之前人聲還可以,但係樂器聲就唔係好出,往往要開到好大聲70%音量先得,AMP3800開到11點左右就好正好大聲啦,而且樂器同人聲既分離推開d..樣樣野真實d。

好啦,換走NFB -12用DVD player 接DX71MK2真係有d失望,其實真係唔係好好多,只係覺得聲線柔左順滑左,但係就唔係分析力好高個種feel,果一刻覺得用*)))買部dx71Mk2好無謂...唯有煲下先....

下午從ching手上接了CEC TL51X回家, CEC TL51X 以superlink接DX71MK2再用不知名平衡線接去AMP3800,開聲...oh....咁先係架麻,即刻KO了NFB-12,所有野比朝早試既都好左,順滑得黎又不失分析力,好耐聽,唔錯唔錯.....

其實今日一次過入手呢3樣野花左 $ !&%)),我覺得係好抵,亦係自已發燒路上既里程碑,上影音網都唔會咁易比人毒到YY其它野,下一步可能係買個cheap cheap細細地既AV speaker接返AV amp,正式影音分家了。

多謝收看

評分

參與人數 7威望 +49 金錢 +10 收起 理由
chris20202 + 10 + 10
cookiemon + 1 CEC .. Great !
liclic + 5
bmonkey999 + 7
chimkit + 10
DTS-ES + 6 部AMP表頭好有型
avlam + 10

查看全部評分

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# rockerlam

一日三件, 恭喜! 請問產地在那裡, 是什麼音色呢

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 2# ANWKLO

CEC是日本公司,現在一套西裝接上KEF Q500,聽感很斯文不刺激,我覺得三頻都很平均,沒有什麼大缺點。

黃金玩家

回復 4# rockerlam

有無見到 AMP6300 賣什麼價錢呢

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

佢網站首頁既價錢係唔update,佢有既貨同賣既價錢就係大清貨list入面個d,AMP6300應該就係得番demo賣 !!)))

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

cec老西一套
恭喜師兄

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

很毒 很毒

黃金玩家

回復 6# rockerlam

DX71MK2 Limited Edition 有pre-amp可以直接power amp / active speakers

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

恭喜ching, 有無LINK呀? 可否PM我.
先謝