設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 讓相片帶出暖暖的感覺 - 黄昏金光調色效果 (轉載)

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
轉載自 攝影入門

最美麗的金色陽光是在日出和日落時,即是太陽接近地平線的那幾分鐘,再加上美人作model總是最好的配合! Photoshop 可以把普通的日光照片調較出黄金陽光效果,令您相片中的主角變得更動人。現在便看看怎樣做吧 ...

成品圖 - 充滿黃昏金光的效果

原相 - By Jane Rahman

開始前請注意:由於每部電腦螢光幕的顏色鮮艷度、光暗度或軟件上的 Color Profile 不同,所以用 Photoshop 調色後的最終效果可能會有差異。以下教程會分享調色的技巧及工具,而調整的數值多少則可用讀者的喜好為準。

步驟一覽
  • 用複製 Background 再自我合成方法,去突出草地的光暗
  • 運用「Adjustment Layer: Color Balance」及合成令相片滲出紅色和黃色
  • 運用「Adjustment Layer: Hue/Saturation」及合成去強化黃色
  • 再運用「Adjustment Layer: Hue/Saturation」令天空淡化與草地構建成颜色對比

動畫教學
[YoutubeHD]aFJgNXovKNM[/YoutubeHD]

步驟1: 用複製 Background 再自我合成方法,去突出草地的光暗
右鍵及複製 Background 圖層

選擇 Color Dodge 合成去突出草地的光暗

但天空亦受影響

運用 Layer Mask 去修正效果的範圍

1. Layer Mask需要Gradient tool配合
2. 運用黑白色
3. 直線漸層方式

再配合「前景白色後景黑色」(即上白下黑)

1. 從相片中由下而上劃出一道線
2. 上白下黑漸層颜色會出現於 Layer Mask 內,代表上有效果下漸漸地無效果

1. 再運用 Brush tool
2. 相片中右鍵去調較它的粗幼大小

配合前景黑色 (即上黑)

於女主角的腳部範圍修正效果

步驟 2: 運用「Adjustment Layer: Color Balance」及合成令相片滲出紅色和黃色
選擇「Adjustment Layer」icon -->Color Balance

1. 增高 Red紅 色數值,多少則可用讀者的喜好為準
2. 增高 Yellow 黃色數值,多少則可用讀者的喜好為準
3. 選擇 Soft Light 合成去滲出紅色和黃色

步驟3:運用「Adjustment Layer: Hue/Saturation」及合成去強化黃色
選擇「Adjustment Layer」icon -->Hue/Saturation

1. 選擇 Colorize
2. 調整 Hue 為黄色效果
3. 調整 Saturation 把黃色更鮮艷
4. 選擇Soft Light 合成去滲出黃色

步驟 4: 再運用「Adjustment Layer: Hue/Saturation」令天空淡化與草地構建成颜色對比運用 Quick Selection Tool

選擇天空範圍

選擇「Adjustment Layer」icon -->Hue/Saturation

調整Saturation把颜色淡化

運用 Mask Window

調整 Feather,使天與地之間的範圍羽化,創造出淡化的天空漸漸地轉成鮮艷的草地

用另一幅相片再來一次

成品圖

By Sydigill

動畫教學
[YoutubeHD]4hVda5-m9yg[/YoutubeHD]

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

哈哈, 呢啲我日日返工都做緊...

6萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 黑鑽石勲章

QQ
加咗黄昏金光調色效果, 真係效果完全唔同晒!

1萬

副版管

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年榮譽帖神勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

以前我做電視製作都做唔少,不過程序上可以做得再簡單 d。如果個客唔滿意,Panel 推都仲得 ...

哈哈, 呢啲我日日返工都做緊...
ykluk 發表於 2011-9-11 00:04

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

好得呀個效果.  I LIKE IT

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

以前我做電視製作都做唔少,不過程序上可以做得再簡單 d。如果個客唔滿意,Panel 推都仲得 ...  
...
wil-wil 發表於 2011-9-11 00:55

video嘢我就完全唔識喇, 以前有諗過玩吓premier, 不過嗰陣啲架生唔掂, 係咁hang機, 宜家工餘淨係玩2ch, 咩都無理咯!!!

1萬

副版管

我初跟做制片、助導時,用機  A/B Roll 剪、Panel 做 tune 色及 Effect 效果,到現在間間所謂制作公司基本都用 Final Cut Pro,成本相對平好多!!

video嘢我就完全唔識喇, 以前有諗過玩吓premier, 不過嗰陣啲架生唔掂, 係咁hang機, 宜家工餘淨係玩2ch,  ...
ykluk 發表於 2011-9-11 01:23

3萬

白鑽玩家

我初跟做制片、助導時,用機  A/B Roll 剪、Panel 做 tune 色及 Effect 效果,到現在間間所謂制作公司基本 ...
wil-wil 發表於 2011-9-11 01:30

嘩!! 呢啲好好玩!!!
我對呢樣嘢既認識係零!! 有時跟project要book studio錄音或者剪片, 見啲哥仔拎住個fader係咁轉好有型!!!

1萬

副版管

成日通頂、個個客都話趕要即做,見 d 真正制作人個個都話通成個星期無乜訓,所以如果唔係發燒唔好唸!
個時做 event 做左都好幾年,那個年代聲畫製作無論 live 定後期都超貴,又唔知點溝通到可以平,好似比人騙咁,咁岩有人請過檔玩所以先唸住學下野,之後返出黎方便做大 project 先玩下。

嘩!! 呢啲好好玩!!!  
我對呢樣嘢既認識係零!! 有時跟project要book studio錄音或者剪片, 見啲 ...
ykluk 發表於 2011-9-11 01:33

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

成日通頂、個個客都話趕要即做,見 d 真正制作人個個都話通成個星期無乜訓,所以如果唔係發燒唔好唸!
個時 ...
wil-wil 發表於 2011-9-11 01:47

嘩,原來板主係呢方面咁博學多才架,咁要post多些教學比我地呀!
pigpighung i o u