設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: wiiwiiiloveu

[請教] 6kDAC推介?

星級玩家

回復 30# Lester

我意思係eastern都8.5k,咁我不如諗下mdac
大家同一chips
師兄你之前係星際訂?

星級玩家

吾係,我未聽過部M-DAC,不過我相信佢應該係好野,而且講function,講牌子M-DAC 贏晒,
不過今日我帶左 ...
Lester 發表於 2011-12-11 00:52

唔知5i-10有甚麼特質吸引到你啦,可否分享一下?

星級玩家

回復 32# cheapching

我尋日都有諗過,一個字“平“
但係諗諗下$3000我加多小小可以買有brand既,M1 DAC都係$39xx。二手有人接喎

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  cheapching

但係諗諗下$3000我加多小小可以買有brand既,M1 DAC都 ...
karsonkwan 發表於 2011-12-11 14:19

其實真係有心玩,就唔係睇呢啲咁表面嘅野,如果係咁嘅就即係比機玩,大牌子啲中,底級野又有幾多料交到出嚟呢 !!!

星級玩家

回復 34# avlam

師兄講得岩,所以我本來想買ma6300。。。但聽來聽去都冇即刻比錢拎走既衝動
結果買左super88。。。。但如果兩部dac chips一樣,我會考慮買有牌子多d。。。
就好似jadis 同melody如果都係用同一牌子型號既旦,都係$9900。。咁我緊係。。。。。

星級玩家

回復  cheapching

但係諗諗下$3000我加多小小可以買有brand既,M1 DAC都 ...
karsonkwan 發表於 2011-12-11 14:19

平價只係其中之一種因素,其實我主要係問聽過位師兄有關‘聽感’,用一個普通人(唔係大師級)角度去比較!!
我都好同意另一位師兄所講,名牌機如果幾千銀d下價貨,其實都唔係幾得!!好數碼聲!!

用過同價位dac magic,唔係好喜歡!!

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

是咁的,
我一直有一個煩惱就係我覺得自己吾係好識試野,聽覺記憶力又差,去d hifi舖試來試去,間間舖d setup都吾同,試到我hang 晒機,我自問無能力在所有野都係變數既情況之下找出邊隻dac好d,邊隻無咁好,我試野一定要有得AB比較先有意思

有次難得有機會帶隻MF M1 DAC番屋企,用來駁我隻logitech squeeze touch, 試來試去發覺有駁無駁無咩分別,死啦我隻耳真係咁有問題?當時我唸可能要d再勁d既DAC先有分別

咁昨日我帶左隻queeze touch 上馬兄處試,其實我都係試下,無唸住話買
駁左佢隻DAC,試左自己聽開既10首歌,ok啦,無咩野,幾好聽咁lor,不過間間hifi舖都係咁上下啦,
之後改用squeeze 直出嘩,d聲”平面”左wor, 之前吾覺,真係無比較無煩惱,我自己見識有限反覆再試之下我肯定自己聽到有兩個分別 1.立體感 2.bass實左 可能仲有好多改善,不過我都吾係好識聽啦,不過就呢兩樣,3k野我收貨了

不過我而家仲有d唸唸不忘M-DAC既function....男人...係咁架啦...

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  avlam

師兄講得岩,所以我本來想買ma6300。。。但聽來聽去都冇即刻比錢拎走既衝動
結果買左super88 ...
karsonkwan 發表於 2011-12-11 15:09

冷門同大牌子如果差唔多同硬件嘅,價錢冇可能一樣差唔多嫁 !

星級玩家

是咁的,
我一直有一個煩惱就係我覺得自己吾係好識試野,聽覺記憶力又差,去d hifi舖試來試去,間間舖d setup ...
Lester 發表於 2011-12-11 16:36

唔該晒師兄!立體感好會好聽好多,好多平機都好平面!!

其實都唔係你一個係咁,我都覺得係出面試機,基本上試唔到物野,間間鋪唔同機、電源線、音頻線,同一部機可以差天共地,冇比較真係聽到人都痴線!!

星級玩家

岩岩訂左MDAC $8200