設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 想買DAC

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
小弟新手一名,因為想提高聽歌嘅質素,所以唔想再用on board sound card, 想買一個dac黎駁喇叭(我用緊平價既audiopro addon one),請問有無平平地大概3000蚊左右既dac介紹一下? thx (小弟底板已內置spdif 和coaxial)

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# cktong

i think using sound card digital out should be better than onboard digital out

but you can always choose to link to DAC via USB also

some other chings mentioned abt this
cen.grand 5i - 10 DAC

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

進階玩家

This is a good recommendation
kelvinhin 發表於 2011-10-30 12:08

咁多人推薦嘅?  but HK好似無得買喎

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔急既, 可能等下呢部. 試下如何. 雖然高過你個budget dd, 不過叫做有名有姓. 唔0岩放二手都有d價值.

http://blog.yam.com/hifihivi/article/39214293

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔急既, 可能等下呢部. 試下如何. 雖然高過你個budget dd, 不過叫做有名有姓. 唔0岩放二手都有d價值.

...
radhk 發表於 2011-10-30 17:38

個樣堅ok 啊!睇下第時有無"Eso" version先
我愛"山葉"~ 窮入門、有聲出的垃圾小系統~
http://www.post76.com/discuss/vi ... &extra=page%3D1

黃金玩家

回復 5# radhk

連代理都唔知幾時入貨,真係唔知等到幾時

進階玩家

回復  radhk

連代理都唔知幾時入貨,真係唔知等到幾時
wiiwiiiloveu 發表於 2011-10-30 20:43

咁又係,but如果arcam rdac ok嗎?

星星專家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

幾千元內, April Music 其下的 Stello DA100 Signature DAC, 靚聲都無朋友。從圖片看, 可以看到內部左右聲導完全對稱, 正弦波與負弦波的左右聲導四份, 這是一部真正全平衡DAC, 幾千元... 要全面勝過它的 DAC , 找到跟我說 ! 小弟在細房中以 DA100 sig.以XLR Balance 直入 ARC Ref.26, 音色清麗厚實, 通清明快, 即使與我家中更貴的 DAC 相比, 只在最深一層的分析力, 中頻厚度略有不及而已。

Jadis~

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

請問在哪裹可找到Stello DA100 Signature DAC?