設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lemonstar

Lemonstar的小小影院(Update@Oct2011 pg25#250)

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

radhk: 上年揀amp時得部美版905同pioneerlx71係黑色, 我又鍾意一半一半(movie/music), 再加上唔係太識, 所以入左905, 一部到位, 唔洗心思思upgrade~

lkljason/roy: thanks! 除左鍾意睇戲, 小弟都鍾意影相~

te2370: 用canon30d

yin206: 少左一個speaker? 唔係呀, 我只係將個klipsch的subwoofer由以前面向sofa, 到而家面向lcdtv嗰幅牆, 扮mk的做法... 又真係實咗d聲 開頭也想upgrade sub, 但at least要補6-7k.. 最後放棄了

小瑟: 多謝~ 小弟都好喜歡玩攝影, 所以希望拍好一點 我本身都做呢行既...諗住個防潮箱又唔知放邊好, 我又希望成個setup都balance, 所以放咗o係對稱個sub的位

chhanthony: 是呀, 四正真的比較易玩, 可是用了prologicIIx 都唔係好多時有後中罝的聲, 可能未setup完善吧... 我又冇音壓計計吓d數
lcdtv 嗰幅牆白色都有d影響架, 當然全屋深色 or even黑相信對theatre及氣氛會好好多, 可是我已經有好多深色柜/飯檯, 窗簾, 黑carpet, 再黑的話自己都唔鍾意, 而家已經接受了

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

radhk: 上年揀amp時得部美版905同pioneerlx71係黑色, 我又鍾意一半一半(movie/music), 再加上唔係太識, 所以入左905, 一部到位, 唔洗心思思upgrade~

lkljason/roy: thanks! 除左鍾意睇戲, 小弟都鍾意影相~ ...
lemonstar 發表於 2009-1-7 11:26

我自己多數用THX mode, 而音壓會跟Dolby前面75dB surround 79-80dB, 呢個set up對我嚟講可以話係最有包圍感
真係一個家同一個AV屋係好難取得平衡, 雖然係用屋白色, 但你個幕嘅兩側無牆都已經會減少好多反射
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

好正呀成個地方!!

星級玩家

好正呀成個地方!!
syau 發表於 2009-1-7 14:19

]好正呀成個地方!! x2

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

小瑟: 多謝~ 小弟都好喜歡玩攝影, 所以希望拍好一點 我本身都做呢行既...諗住個防潮箱又唔知放邊好, 我又希望成個setup都balance, 所以放咗o係對稱個sub的位

lemonstar 發表於 2009-1-7 11:26

唔怪之得, 原來你做攝影既!!!!
係你屋企睇戲, 一定係一種好正既享受呢~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

三潮玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

間屋好靚呀!!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

我自己多數用THX mode, 而音壓會跟Dolby前面75dB surround 79-80dB, 呢個set up對我嚟講可以話係最有包圍感
真係一個家同一個AV屋係好難取得平衡, 雖然係用屋白色, 但你個幕嘅兩側無牆都已經會減少好多反射 ...
chhanthony 發表於 2009-1-7 11:50

可能我真係要入返個聲壓計試試先得
我又PAT PAT 痕再用ADUDYSEY 度過D 聲
距離就同我自己度好接近
而每聲道的DB 之前前置及中置係大概減 1-0 DB, 而後置就加 5-6 DB
而家佢度出黎係減 5-6 DB
而後置而家就係 0-1 DB
可能根本我之前係SET 錯佐
我通常用 PROLOGIC 2X 的 SURROUND MODE
我覺得個包圍感比起 THX 黎得更闊
C 兄可以試試看比D 意見丫

銀級玩家

唔怪之得, 原來你做攝影既!!!!
係你屋企睇戲, 一定係一種好正既享受呢~~~
小瑟 發表於 2009-1-7 15:54

哎呀,我用詞不當,我意思係我係做設計工程既工作而唔係攝影呢

銀級玩家

各位C兄,有無發覺好多套戲大多都係5.1, 我用PROLOGIC 2X 的 SURROUND MODE 發覺後中置只會係有野由畫面中間飛去個人後面,個喇叭先會比較易 NOTICE 係有聲,
反而D野由畫面右邊飛出去,仲以為會由右前到 SURROUND 右再到 SURROUND 右REAR添
成日都覺得個後置無乜聲出,淨係得個SURROUND 左右係好覺 (無理由丫,我用既喇叭線同喇叭都係同一個款,而距離都係差呎半啫) 大家可唔可以分享一下?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

QQ
1個字(正),放模型個櫃都有冷光,個廳仲大過我間屋
Yamaha RX-V3085
Sony UBP-X800
Denon  PMA-2500NE
Boston Soundware  S5.1
Monitor Audio Sliver RX 2,KEF R3,
MK 750c
Audio-technica LP-120X USB