設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: halfnew

[喇叭組合] 個客送的聖誕禮物

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

應該搵鬆容、斯文 o既線,所以大前題一定唔好用單支線導体 o既線,例如 aq
Wilmer威馬 發表於 2011-12-25 01:25

咁馬爺你有沒有推介, 我現在用的線材如下

Apogee Wyde Eye AES Cable
Mogami 3173 RCA Cable
Sound From Heaven President X Speaker Cable

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

哈哈, 師兄都有留意到感情問題
這問題我煩了很久, 最近找到問題所在, 是很多問題交織出來

Triang ...
ttthhhkkk 發表於 2011-12-25 00:35

ttthhhkkk兄, 很認同你的睇法, 感情冷淡了點, 法國野應該可以熱情點吧, 咁想問ching你怎麼解決問題.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Trio的特性不像座地Triangle, 是有一個特定的平衡點
偏上偏下都怪怪地(特別是偏下), 我自己用Triangle自己 ...
ttthhhkkk 發表於 2011-12-25 08:27

"triangle的高音應lead住的低音去" 以我的現有係統中無能感受, 應該我還沒有玩出Trio的幾成功力

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我是買二手的, 所以問題唔大
halfnew 發表於 2011-12-25 11:37

我用三十週年座地,頭三個月個Horn 高音真係有d拮耳惡頂!

既然係二手已煲好,又有對靚腳,就聼下仲有嘜野欠才配線材!
AV:65VT50H,Oppo-105,LX-83,HRS-12
2Ch: SA11S2+OCX+10M>C-600F>M-600A
SP: Triangle / Klipsch

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

Trio的特性不像座地Triangle, 是有一個特定的平衡點
偏上偏下都怪怪地(特別是偏下), 我自己用Triangle自己 ...
ttthhhkkk 發表於 2011-12-25 08:27

佢呢條 cable 真係幾正 !

銀級玩家

我是買二手的, 所以問題唔大
halfnew 發表於 2011-12-25 11:37

C 兄,

二手幾錢入手?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

10.5K, 覺得這個價位都ok

黃金玩家

ttthhhkkk兄, 很認同你的睇法, 感情冷淡了點, 法國野應該可以熱情點吧, 咁想問ching你怎麼解決問題. ...
halfnew 發表於 2011-12-25 13:26

關於感情問題, 如果system的音調偏高偏薄, low level(低音)detail做得吾好(這應是hifi所謂的靜), 聲音會冷冷清清, 線條過於纖细, 無投入感而燥

我最近在用最喜歡的headphone debug

我的做法如下
1. 電源: 用飽滿有力底氣足的電源線
2. 厚暖source/amp
3. 用ic, sc, jumper去凸中高修線條(原裝jumper調音幾有趣, 但好似離吾到箱,用其他speaker cable做jumper又無問題 ,現在找jumper中, 多數都係用triangle的sc做jumper)

如果你想保留dac/amp, 就用#1, #3就要以相反方向修正
另一方法就是洗牌, 去各Trio師兄參考, 帶自己的equipment試debug

2010s應是英國現代新聲, 是不是較清爽?
如果是就要考慮有信心用線就可補救得到嗎?吾得就煩
cec dac又是另一個問題, 之前聽過, 應不是熱情躍動的一類
用線tune, 我有保留

我覺得現在多些家訪了解下Trio的各種形態, 再決定方向

銀級玩家

咁馬爺你有沒有推介, 我現在用的線材如下

Apogee Wyde Eye AES Cable
Mogami 3173 RCA Cable
Sound From ...
halfnew 發表於 2011-12-25 13:22

Sound From Heaven President X 同你對箱風格重疊,所以誇張左某 d 頻段,抵用考虑 sommer:
http://www.sommercable.com/2__pr ... __485_0052_440.html

其實數碼線同信號線都太直白太淡聲,但再下一步你應該換 DAC 或 AMP,CEC 清、冷、硬;2010s 唔夠控制力。

黃金玩家

還有一點很重要, 就是speaker擺位
個人的擺法是兩隻speaker箱相距6呎半, 前端愈飽滿, 愈可以放得開
放得近, 的聲焗住咁, 人聲凹

自己的擺法

自己最喜歡在4.5-5呎的範圍聽, 投入感最好(可能聽慣了headphone )
sofa就在7呎左右位置, 在10-11呎最差

speaker toe in around 3-5度

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
qk8082900 + 10 師兄的熱人 值得支持

查看全部評分