MDLP 發表於 2024-4-24 00:52

c...mancheung 發表於 2024-4-23 18:57
我洗左大筆錢買pre amp配搭 genelec有源喇叭

c8 pre amp 輸出阻抗是200 ohm

c8係乜嘢pm係咪麥景圖?

我覺得絕大部分正常preamp入去有完喇叭都唔應該有沙沙聲

MDLP 發表於 2024-4-24 01:23

c...mancheung 發表於 2024-4-23 18:57
我洗左大筆錢買pre amp配搭 genelec有源喇叭

c8 pre amp 輸出阻抗是200 ohm

https://teac.jp/int/product/ud-701n/spec

師兄你會唔會輸入睇錯咗係輸出

c...mancheung 發表於 2024-4-24 12:21

MDLP 發表於 2024-4-24 00:52
c8係乜嘢pm係咪麥景圖?

我覺得絕大部分正常preamp入去有完喇叭都唔應該有沙沙聲 ...

我買之前都唔識有輸出阻抗呢樣野
但直至我用mcintosh c8耳機輸出駁sony mdr7506 耳機(63 ohm) 聽歌要留意先聽到沙沙聲但暫停聽歌就好明顯聽到
一開始以為系壞機 但換左對高阻抗耳機 sennheisser hd800即時知道原因 之後睇返c8 manual 原來耳機輸出阻抗果行 寫住 100-600 ohm

因為幾乎大多數家用av amp都系用現成delta sigma dac做數模轉換+classab或class d做後級放大+電阻音孔   所以想問下呢個2.1音效組合方案可唔可行

storm audio isp evo   dsp數位音控+環繞音訊格式解碼      2.1音效 用aes/ebu分別輸出soulnote d2 做左右前置解碼               .1直出 dsp超低音

d2做完解碼輸出去a48 class a後級

MDLP 發表於 2024-4-25 00:05

c...mancheung 發表於 2024-4-24 12:21
我買之前都唔識有輸出阻抗呢樣野
但直至我用mcintosh c8耳機輸出駁sony mdr7506 耳機(63 ohm) 聽歌要留意 ...

你呢啲問題check gpt都hang咗機
ISP EVO有你講嗰啲輸出?
點解又會解碼去a48?
a48你又駁乜嘢喇叭?

c...mancheung 發表於 2024-4-29 18:57

MDLP 發表於 2024-4-25 00:05
你呢啲問題check gpt都hang咗機
ISP EVO有你講嗰啲輸出?
點解又會解碼去a48?

我想問下 牆壁的電源插座 埋的電線 同 喇叭線 ,rj45網線 ,耳機線,hdmi線其實係咪都一樣使用銅線?

如果聽歌的dac解碼可以買10萬一部,點解av amp都系用現成akm chip,同埋顯示器裡面的led driver dac 同相機adc 都沒有註明使用什麼晶片?
而家cpu半導體比電晶體製造精密同需要高科技好多,但一部totaldac 可以賣10萬一部,你覺得聲學工程會複雜過半導體嗎?
而家只係覺得吊高黎賣換dac 擴音機 不如從頭戴式耳機 升級為 書架喇叭

MDLP 發表於 2024-4-30 08:27

師兄你啲問題都好奇怪
斷斷續續個故仔都駁唔到落去

MDLP 發表於 2024-4-30 08:29

c...mancheung 發表於 2024-4-29 18:57
我想問下 牆壁的電源插座 埋的電線 同 喇叭線 ,rj45網線 ,耳機線,hdmi線其實係咪都一樣使用銅線?

如果 ...

音響貴到去某一個級數就唔係買零件畀你
自我市場定位當係一件藝術品

例如達芬奇莫奈梵高張大千
你買去啲話可唔可以用
畫布價錢+畫框價錢+油墨價錢+最低工資時

去計算呀?

c...mancheung 發表於 2024-4-30 12:28

MDLP 發表於 2024-4-30 08:29
音響貴到去某一個級數就唔係買零件畀你
自我市場定位當係一件藝術品

我只係覺得洗10萬買部dac都係聽經過數模轉換有失真計錯數的音訊

倒不如洗2-3萬已經不錯黑膠唱盤 唱放 呢d先系最接近原聲

我並不是問緊完整古仔 而系諗到咩就問

請問用htpc代替碟機做player 用windows平台的mpc hc軟體的lav filter來decode dts hd ma可吾可以解到dts hd ma其中的metadata,據我所知如果只系轉做lpcm 就會損失其中的metadata

另外的問題是 如果得2.1甘多喇叭 部av processor仲有冇必要cal聲

你講市場定位意思即系超跑同日系4個位入門都做到交通工具的分別但其實分吾到分別   即系音響都一樣 我親身試過千零動圈同3千幾動鐵入耳耳機有分別但要好清楚先聽到
而8010a 4000幾一對書架喇叭仔果下低頻相比 sony 7506 黎講自然同真實好多

MDLP 發表於 2024-4-30 19:23

任何價位嘅器材
有些身價恰如其分
有些開天殺價博大霧
間唔中都有啲超值抵玩
另外你就咁樣講一件十萬蚊嘅dac經你一對四千幾蚊嘅8010a
唔通你同人講你套機值十一萬
出嚟嘅聲音表現就等於11萬嗎?

MDLP 發表於 2024-4-30 19:26

你講兩三萬蚊玩黑膠
最大問題你有冇保存良好嘅舊軟件先?
你認為新出嘅黑膠軟件會原聲過cd?
所有新出嘅歌曲都有黑膠版?
所有再版嘅黑膠全個製作過程都係analog?
頁: 1 2 [3] 4 5 6
查看完整版本: 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,Post76玩樂討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。Post76玩樂討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。權利。