設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: c...mancheung

[請教] 超低音喇叭都有dsp成分,av amp sw輸出是類別信號經過兩次轉換?

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-4-23 18:57
我洗左大筆錢買pre amp配搭 genelec有源喇叭

c8 pre amp 輸出阻抗是200 ohm

c8係乜嘢pm係咪麥景圖?

我覺得絕大部分正常preamp入去有完喇叭都唔應該有沙沙聲

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-4-23 18:57
我洗左大筆錢買pre amp配搭 genelec有源喇叭

c8 pre amp 輸出阻抗是200 ohm

https://teac.jp/int/product/ud-701n/spec

師兄你會唔會輸入睇錯咗係輸出

專業玩家

MDLP 發表於 2024-4-24 00:52
c8係乜嘢pm係咪麥景圖?

我覺得絕大部分正常preamp入去有完喇叭都唔應該有沙沙聲 ...

我買之前都唔識有輸出阻抗呢樣野
但直至我用mcintosh c8耳機輸出駁sony mdr7506 耳機(63 ohm) 聽歌要留意先聽到沙沙聲  但暫停聽歌就好明顯聽到
一開始以為系壞機 但換左對高阻抗耳機 sennheisser hd800即時知道原因 之後睇返c8 manual 原來耳機輸出阻抗果行 寫住 100-600 ohm

因為幾乎大多數家用av amp都系用現成delta sigma dac做數模轉換+classab或class d做後級放大+電阻音孔   所以想問下呢個2.1音效組合方案可唔可行

storm audio isp evo     dsp數位音控+環繞音訊格式解碼        2.1音效 用aes/ebu分別輸出  soulnote d2 做左右前置解碼               .1直出 dsp超低音

d2做完解碼輸出去  a48 class a後級

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-4-24 12:21
我買之前都唔識有輸出阻抗呢樣野
但直至我用mcintosh c8耳機輸出駁sony mdr7506 耳機(63 ohm) 聽歌要留意 ...

你呢啲問題check gpt都hang咗機
ISP EVO有你講嗰啲輸出?
點解又會解碼去a48?
a48你又駁乜嘢喇叭?

專業玩家

MDLP 發表於 2024-4-25 00:05
你呢啲問題check gpt都hang咗機
ISP EVO有你講嗰啲輸出?
點解又會解碼去a48?

我想問下 牆壁的電源插座 埋的電線 同 喇叭線 ,rj45網線 ,耳機線,hdmi線其實係咪都一樣使用銅線?

如果聽歌的dac解碼可以買10萬一部,點解av amp都系用現成akm chip,同埋顯示器裡面的led driver dac 同相機adc 都沒有註明使用什麼晶片?
而家cpu半導體比電晶體製造精密同需要高科技好多,但一部totaldac 可以賣10萬一部,你覺得聲學工程會複雜過半導體嗎?
而家只係覺得吊高黎賣  換dac 擴音機 不如從頭戴式耳機 升級為 書架喇叭

白鑽玩家

師兄你啲問題都好奇怪
斷斷續續個故仔都駁唔到落去

白鑽玩家

c...mancheung 發表於 2024-4-29 18:57
我想問下 牆壁的電源插座 埋的電線 同 喇叭線 ,rj45網線 ,耳機線,hdmi線其實係咪都一樣使用銅線?

如果 ...

音響貴到去某一個級數就唔係買零件畀你
自我市場定位當係一件藝術品

例如達芬奇莫奈梵高張大千
你買去啲話可唔可以用
畫布價錢+畫框價錢+油墨價錢+最低工資時

去計算呀?

專業玩家

MDLP 發表於 2024-4-30 08:29
音響貴到去某一個級數就唔係買零件畀你
自我市場定位當係一件藝術品

我只係覺得洗10萬買部dac都係聽經過數模轉換有失真計錯數的音訊

倒不如洗2-3萬已經不錯黑膠唱盤 唱放 呢d先系最接近原聲

我並不是問緊完整古仔 而系諗到咩就問

請問用htpc代替碟機做player 用windows平台的mpc hc軟體的lav filter來decode dts hd ma可吾可以解到dts hd ma其中的metadata,據我所知如果只系轉做lpcm 就會損失其中的metadata

另外的問題是 如果得2.1甘多喇叭 部av processor仲有冇必要cal聲

你講市場定位意思即系超跑同日系4個位入門都做到交通工具的分別  但其實分吾到分別   即系音響都一樣 我親身試過千零動圈同3千幾動鐵入耳耳機有分別但要好清楚先聽到
而8010a 4000幾一對書架喇叭仔果下低頻相比 sony 7506 黎講自然同真實好多

白鑽玩家

任何價位嘅器材
有些身價恰如其分
有些開天殺價博大霧
間唔中都有啲超值抵玩
另外你就咁樣講一件十萬蚊嘅dac經你一對四千幾蚊嘅8010a
唔通你同人講你套機值十一萬
出嚟嘅聲音表現就等於11萬嗎?

白鑽玩家

你講兩三萬蚊玩黑膠
最大問題你有冇保存良好嘅舊軟件先?
你認為新出嘅黑膠軟件會原聲過cd?
所有新出嘅歌曲都有黑膠版?
所有再版嘅黑膠全個製作過程都係analog?