設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[Music Streamer 串流播放機] 試玩分享︰德國 Rein Audio X-DAC

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

係76都打滾左一段時間,首先多謝小瑟及大佬Ken的賞識,可以比小弟有更多的機會學野啦,作為HIFI及CAS版版主,其實小弟發言唔多,係76長老前面小弟其實只係個BB仔,最多就係分享下對CAS的個人感受,同時帶比CAS新玩家小小建議。每個人玩CAS的原因都唔同,小弟會玩CAS係因為自己熟電腦多於音響,加上房仔細細,所以初玩音響時以耳筒及DAC耳擴的一體式產品作入門,玩玩下就踏上了不歸路。玩了CAS後,發現生理、心理同社交都有許多的轉變,身體經常身癢,心理上就患上了購買成癮症…….社交嘛,現在的朋友個個都販毒的…….真係況死你唔死。

好啦!廢話講完,近排見論壇上面好多人對呢野隻有興趣,小弟就索性開口問小瑟借隻野玩下,當係學下野,加上係9周年大會聽到版主Chimkit話呢隻野砌低左佢隻Gracenote M903,D對白好似Sales講野,為左証實係唔係咁堅,我索性拎左呢個德國佬返屋企同佢相處下。無錯~!呢隻野就係Rein Audio的X-DAC啦!

一開盒望到部機,發現部機無咩特別,就好似小瑟咁講「簡簡單單, 黑色機身」

再望埋個patpat,果然係有齊USB RCA 同軸 XLR同光纖,都真係幾夠洗
二話不說,搬開我部北極星,插好線試試隻野先,今次的測試同小瑟唔同的地方係,小弟手上有平衡線,又有一條朋友DIY的RCA,仲有2 Chanel Amp,應該會比小瑟套「油麻地組合」好,小瑟呀小瑟,你快D返部2 Chanel amp啦,我可以話你知係兩個世界黎架,呵呵!借少少版位都要毒下你,至於USB同電源線我就用返普遍野算啦。

小弟喇叭用QUAD 9L2,INT AMP係Roksan M2,呢套組合算係典型英國聲底,不過聲又唔會好慢,厚暖耐聽但又有D亮麗,相信同M2我聲底有關,甜而不膩,不枉我食住樹皮去買。我自己真係幾鐘意呢隻聲,傳統得黎又唔會老土。由於小弟聽人聲小品為主,第一時間就拎隻Nah Youn Sun的yoyage,去試試佢,呢隻碟真係好野,錄音質素好高,老虎魚錄音真係堅料,第一時間就按去我最鐘意的第八首「Shenandoah」係一首美國民謠,係咁多個版本入面小弟最鐘意Nah Youn Sun呢個爵士版,背景相當簡單,只有一個琴同一支結他,開聲果下真係有D驚起,無電腦機械聲,比想像中有HIFI味,人聲線條較出,有感情,有餘韻,音樂感幾好,結他feel到彃跳力,係琴聲襯托下,個mood好好,夜晚聽靜靜地,感覺幾enjoy,聲音耐聽討好,聽下聽下就跳左入首歌的故事度。

試完之後,又再試下D複雜小小的歌曲,拎左隻CELTIC WOMEN the greatest journey出黎聽下,試聽you raise me up,相信呢隻歌咁出名都唔駛點介紹,一開聲係一段小提琴,非常誘人,音樂感唔錯,如果用平價DAC,如未Mod過的MD10,呢段小提琴會又乾又冷,人聲合唱會一pat野,so far X-DAC係呢方面表現唔錯,相比起我以前用開的audiotrak dr. dac2 dx,更有音樂感,人聲豐潤,因為呢隻歌我以前用舊DAC時成日聽,所以可以比較到出黎。更再仔細聽落去,發現人聲同樂器分離度都唔錯,聽到一半果時,我刻意轉輸入,去試埋部機個XLR,Early Bird 線特色係平衡抵玩,雖然轉左之後人聲後移,雖然人聲平坦左,但增益大左,背景亦同時靜左,比起用RCA果時靜左,高中低三頻真係非常平衡,個人認為X-DAC的平衡亦做得唔錯,但用唔用就睇個人喜好,如果聽人聲為主,可能用在X-DAC上用RCA會比較好。

同自己相處得最耐的DAC係audiotrak dr. dac2 dx,DAC Magic同埋依家用緊的北極星DAC32,個人認為DR.DAC 2及DAC Magic,可能兩部都係早期的DAC所以聽感較冷之餘亦多少仲有D數碼味,作為入門器材基本上X-DAC係比佢兩隻優勝(價錢都比較貴),當然如果要同我手上的DAC32比得罪都要講句係無得比,DAC32的音色是華麗悅耳,柔和耐聽,D餘韻好似繞幾個圈先走,餘韻同餘韻間修飾得好靚,而且聽感非常順滑,好似絲綢咁,X-DAC跟DAC32比餘韻收得比較快,而且餘韻間帶有少些毛刺感,當然只是跟DAC32比,當然我都要講清楚一部DAC32的價錢可以買到兩部X-DAC……..甚至搭多條兩線都仲可以。咁比當然係唔公平啦,但我最熟只係呢幾部DAC,其他唔敢亂講啦。雖然我試完之後都係換返我部DAC32上去,不過以5千幾的價錢又有全平衡玩,如果聲底岩其實都抵玩,睇佢開機相都足料的,晶片又係新野,真係唔錯架。如果5千幾呢個價位係大家射程之內,藉得去試下呢隻野,再唔係等我還返比小瑟之後,大家問佢借黎玩下啦,如果你地想問odin估唔到你咁理性唔落毒,無把握嘅野我係唔會做架,如果一定要毒,我都毒死小瑟先啦XD!

最後都想回應一下版主chimkit,試過X-DAC之後,我發現唔係M903被X-DAC砌低,而係兩舊野取向唔同,X-DAC係用HIFI取向去調聲,音樂感好,人聲突出,M903屬於Pro Audio產品,所以較為清淡,感覺上聲音取向無咁誘人,但要用聲音質素去睇M903其實係對得住佢的身價架。

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
小瑟 + 10
KING + 10
rlwk2009 + 10

查看全部評分

DAC:North Star Design DAC 32
AMP:Roksan Caspian M Serie 2
SPK:QUAD 9L2

白鑽玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Very good!
- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

專業玩家

HD

回復 1# odin1983

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

係76都打滾左一段時間,首先多謝小瑟及大佬Ken的賞識,可以比小弟有更多的機會學野啦,作為HIFI及CAS版版主 ...
odin1983 發表於 9/1/2012 02:19

Very details, GOOD!!!  

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

很詳細!!

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Detail report!

星級玩家

Very good!
- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

黃金玩家

Good report!

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

I haven't tried the X-DAC yet but I agree that Grace 903 is a very good DAC at its price - very analog sounding, very natural.