設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jobim

[請教] 6000 budget (int amp) best buy?

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Lester兄, 可否分享下部機的聲底及適合甚麼喇叭
仲有, 睇返師兄D舊post, 你唔係用Melody咩? 這機跟Melo ...
halfnew 發表於 2012-2-22 17:05

我係用緊Melody,不過呢排極痕,想玩旦前石後, 所以整左部旦前番來,而家想搵後石, 馬sir 部神野我試左一日jar, 感覺上力水,控制力都好過Melody, 低音都收緊左,不過呢可能我中旦毒太深,始終覺得D肥佬歌手瘦左,氣氛無旦機咁濃,我而家都諗緊旦前石後對我係吾係一個good move...

銀級玩家

我係用緊Melody,不過呢排極痕,想玩旦前石後, 所以整左部旦前番來,而家想搵後石, 馬sir 部神野我試左一日j ...
Lester 發表於 2012-2-22 17:27

膽前石後音色上一定冇可能同全膽比,但你套野大把線未 upgrade 未夾未 tune,新買 o既都只係將價就貨唔太差,就算夾返你部 Melody 最多出到 6、7 成功力,前、後級更加 4 成都未知有冇。

就算全石要有味都唔難,真係要算住玩,例如整對幾舊油 DIY Cardas 信號線,就乜味都返哂 o黎。

你要考究 o既應該係,響你願意比 o既 budget 裏面,overall 平均表現究竟會係膽後全面 d 定石後全面 d。

By the way, 我部 amp 隨便 PK 全新兩雞左右 o既來路貨,最丑樣都係 overall 平均表現打個平手,有能斗贏哂我部 amp o既我再度隱退香港,唔再蒲頭。

高級玩家

回復 21# Lester

邊部膽前呀

星級玩家

回復  Lester

邊部膽前呀
bb2002 發表於 2012-2-22 17:58

YS audio A2 se

星級玩家

膽前石後音色上一定冇可能同全膽比,但你套野大把線未 upgrade 未夾未 tune,新買 o既都只係將價就貨唔太 ...
Wilmer威馬 發表於 2012-2-22 17:57

可吾可以指點下我而家應該用D咩去比較兩部機既質素? 我而家試機試機到個人short short地, 都吾知聽咩做準....

高級玩家

回復 24# Lester

唔聲唔聲整左部a2反屋企
不過之前d師兄報告ys比較谈味d wor

星級玩家

回復 26# bb2002

係,不過我係用melody + A2 同 馬記+ A2來比較既, 我都有諗如果換對貓那比A2 會吾會成件事攪掂晒,不過我無咩把握

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

最丑樣都係 overall 平均表現打個平手,有能斗贏哂我部 amp o既我再度隱退香港,唔再蒲頭。
Wilmer威馬 發表於 2012-2-22 17:57

咁有信心?真係堅過石堅喎!

銀級玩家

可吾可以指點下我而家應該用D咩去比較兩部機既質素? 我而家試機試機到個人short short地, 都吾知聽 ...
Lester 發表於 2012-2-22 18:42

其實用你熟到爛 o既歌,試邊個 setup 效果上聽到最多野(例如最多 detail、最大音場)同最能應付唔同類型音樂果 set 就中,反而音色、味道次要,因為你仲有線同前級膽可以 tune 味。

進階玩家

咁有信心?真係堅過石堅喎!
angllewave 發表於 2012-2-22 19:16

I listened to the amp before. It is really great. I am also highly interested in it. But I am worried whether it matched well with my Nuforce P-9 pre-amp and my TAD speakers.