設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 英式 與 美式 ? 點錯相?

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟呢排都見唔少師兄可能有電源中錯相問題.
咩係錯相???
姐係3隻腳之中, 左同右掉轉左(neutral 同 live).
咁會帶黎唔好既聲音表現, 而且萬一有事發生, fuse/fuse箱都救你唔到.

US plug Vs UK plug.jpg

問題係, 點先知自己有冇錯相呢?????

好簡單, 只要問下自己成套器材中, 有冇同時使用英式+美式既電源線.
如果有既話, 就有機會錯相了.

解決辦法亦好簡單, 只要拎它筆去試下, 就知有冇錯.

去到呢到, 有人可能會問"香港明明行緊英式既電, 點解行美式先岩呢?"
原因好簡單, 因為到最後既iec插頭, 英/美 都係一樣的.
只係開頭唔同, 結果亦一樣.

不過有器材係design上有唔同, 所以記得打開黎睇下位置唷~~

希望幫到大家, 得閒會改返靚d面板比大家易睇d.

大家記得+分比小弟唷

評分

參與人數 2威望 +9 收起 理由
keith688 + 8 我都要多啲分
sunny388 + 1 精品文章

查看全部評分

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching

科林玩家

多謝分享!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 1# ropresident
Good....

1萬

白鑽玩家

多謝分享x2

鑽石玩家

Thanks for sharing

黃金玩家

回復 1# ropresident

唔好意思,Ching既講法有些少問題,同時使用英式+美式既電源線,只要全程依照牆蘇,插頭/IEC頭,IEC插座上面火中地既標示駁線既話,正常係唔會出現反相,我地可以將由牆蘇至器材之間既電源路徑分開以下三部份黎睇:
(1)牆蘇->排蘇 (英式)
(2)排蘇內接線(即IEC插座至排蘇插座接線)
(3)排蘇至器材(美式)
若果(1)依排蘇同插頭/IEC插頭上既火中地標示駁線既話,當然唔會反相,咁(2)同(3)只需要依照IEC插座,排蘇插座,插頭/IEC頭既火中地標示駁線就得,冇乜必要將neutral 同 live掉轉,若果任何一部份將兩者掉轉,反而先會出現反相
據我所知,只有兩種情況先要將火同中掉轉黎駁:
(a)以上(1)至(3)其中一部份火同中已經掉轉左黎駁;
(b)用左英轉美或美轉英轉換插

以上只係小弟愚見,若果有錯請幫忙更改,Thank you

評分

參與人數 2威望 +20 收起 理由
Einstein + 10
cheapching + 10 師兄是正確的

查看全部評分

鉑金玩家

用枝他筆他下咪知有冇點錯相囉,唔駛估估啦…
Sony 65A80J
JVC X95, Stewart Firehawk G3 92" motorized
Anthem D2V, Cary 7.250
M9708 Rubidium Clock Mod
Apple TV 4K, MTV-3300D
Focal JMLab 1027BE, 1000BE, 806v
SVS PC-13Ultra, MK MX-250

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 7# h0200231

應該咁講, 師兄既諗法本身無錯, 因為跟足插頭指示, 係唔會錯的.
但問題係又美式又英式, 師兄試想想, 香港本身行緊英式既電.
假如牆插用英式, 而拖板以後既線係美式, 咁拖板線本身無問題的, 因為跟足黎做.
不過之後係美式, 咁本身電就會用緊英式方法去到一條美式既電源線到, 咁最後就會變左錯相.

唔知師兄明唔明白小弟既表達???
小弟表達能力唔好, 請多多見諒

星級玩家

回復  h0200231

應該咁講, 師兄既諗法本身無錯, 因為跟足插頭指示, 係唔會錯的.
但問題係又美式又英式,  ...
ropresident 發表於 2012-3-2 00:12

師兄,其實你好似錯左!!

如果牆身用英式電源線經過iec插頭接到美式拖板,再用美式電源線經iec插頭接到機,是要照你提供那一張圖的英、美式電源接法!!

將neutral 同 live掉轉反而會做成錯相(除非係國產有些拖板,那些拖板插可插英及美式,那就要知拖板入面d線點接),因iec插頭是英美一樣!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
plnl88 + 10

查看全部評分

Arcam cd37(ClearerAudio Copper-line PC, QED Signature Audio S RCA)
Plinius 9200(威馬k2m PC, MPF)
MA RX6(QED Revelation bi-wire SC)