設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ropresident

[電源線] 可能係世界上最高C/P值電源線

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  KING

小弟絕對有睇過哂先會咁講.

因為inakustik既喇叭線同電源線既編織方式都係一樣, 只係insula ...
ropresident 發表於 2012-3-8 23:50

最後我祇講兩條線最大唔同就係,
導體(線芯)阻抗,流量,因導電負荷做成既電壓降,耐熱溫度!
聚氯乙烯(外皮)絕緣,溫度,隔熱物!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

星級玩家

AA

76 榮譽忠義勲章

我記得早幾年,喺旺角德發奧斯音響,見老闆用audio note銀喇叭線做電源線,audio note喇叭線係分兩束,一正一負,老闆用三束做正負水,我仲問佢乜日udio note有出過電源線咩,老闆話係喇叭線做

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

EMSD 既"電力守則"有講到~
以下係COPY 守則13 導體、接頭及連接

導體的載流量不應小於其通常載送的最大 ...
KING 發表於 2012-3-8 23:41

我寫兩句咁簡單佢都唔明,咁大段點會……
AV:65VT50H,Oppo-105,LX-83,HRS-12
2Ch: SA11S2+OCX+10M>C-600F>M-600A
SP: Triangle / Klipsch

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 33# tomc

睇黎師兄誤會左小弟意思了.
可能小弟表達能力太差, 不如小弟試下第2個方法講.

1002既皮 同 oyaide tunami既皮  一樣, 姐係1002都可以受得到高電流+高電壓.
而1002既導體共有5.94mm sq, 唔會因為導體少而產生問題.

水線問題~~~
acrolink 4020都係無水線的, 理應唔會有太大問題.
就算自己加條水線, 亦無不可, 當然水線亦都要有一定粗度先可接受啦.

既然三者都係合乎作為一條電源線既要求時, 咁將1002作為電源線又有何不可呢 ?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  tomc

睇黎師兄誤會左小弟意思了.
可能小弟表達能力太差, 不如小弟試下第2個方法講.

1002既皮 同 ...
ropresident 發表於 2012-3-9 02:26

其實你都無需太介懷,所有師兄都係提提你要玩得安全d啫!

既然你做足功課,又有專業知識,Go your own way ,let others what say they like!最緊要自己開心,家人放心就ok啦!
AV:65VT50H,Oppo-105,LX-83,HRS-12
2Ch: SA11S2+OCX+10M>C-600F>M-600A

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復 35# tomc
算吧Tomc兄,人地條喇叭電源源可以同10k嗰D匹敵,你嗰D乜龍乜屎都要行埋一邊,唔好理人地咁多了。

專業玩家

回復  tomc
算吧Tomc兄,人地條喇叭電源源可以同10k嗰D匹敵,你嗰D乜龍乜屎都要行埋一邊,唔好理人地咁多 ...
ckw3031 發表於 2012-3-9 07:30

今晚攞條電飯煲缐試下先,可能會有驚喜……

鉑金玩家

回復  tomc
算吧Tomc兄,人地條喇叭電源源可以同10k嗰D匹敵,你嗰D乜龍乜屎都要行埋一邊,唔好理人地咁多 ...
ckw3031 發表於 2012-3-9 07:30

e...咁好推介, 等我拿拿聲攞哂d陳年喇叭線改做電源線, 睇下有冇機會挑戰20k既pc先。

講笑咁講, 本人唔建議亂用其它線材來代替電源線, 畢竟廠家在設計上及法例上, 電源線都有嚴格標準。

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟對電線認識唔多, 但是應該有嚴格的規定. 有個疑問, 假設1002可以用作電源線, 音效又好正, 為何inakustik廠唔直接出條1002電源線呢 唔通他們的R&D都想唔到? 玩玩具安全至上最緊要, 玩得安心又開心嗎
Emotiva Pro Stealth DC-1
Caspian M1 CDP
            M1 Integrated Amplifier
            M1 Mono Power Amplifiers (Vertical Bi-amping)
            FR-5  (Double Bi-wiring)
Technics SL-D3

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 38# PP-HK

師兄您講笑好了, 陳年既野真係唔好咁試, 要睇清楚先好試.