設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[頭戴式] Denon AHD-2000 新手玩headphone

進階玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
事緣沒有得玩SPEARKER,又唔想放棄現有的器材。唯有轉玩headphone。
今天約了朋友去星際試耳機,立即入去DMZ。內裡的headphone多不勝數。我的budget 在2k元樓下,要封閉式的。店主很好人,俾我試了sony好厚海棉個隻型號。不過的BASS太勁,不太喜歡。他再拎多一款ultrasonic 的耳機,唔知什麼型號,中音好滑,但頻收緊了。整體上也可以,但聽JPOP似乎不太夾。最後,都係選了Denon AHD-2000,之前在師兄的家中聽過,給那種音樂惑毒死了。

回到家,立即駛去denon D-77。開到9點,已經夠晒聲。denon AHD-2000分析力很好,BASS不肥,恰到好處,不散,樂器的定位幾好,好清楚聽到那個地方發聲。美中不足之處,高頻弱了一點,空氣感不足。這又可能與我用的線材有關。下年,有錢時,換一點好的牆插電源線及AMP的電源線。

CDP - SONY XA5EX, Power Cord - Acrolink 4020III
AMP - Denon D-77, Power Cord- Belden
RCA - Belden

Denon AHD2000

Denon AHD2000

Denon AHD-2000

Denon AHD-2000

D-77

D-77

D-77

D-77

XA5EX

XA5EX

高級玩家

如果有短線版...
呢隻直接拎出街都好好玩...

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

恭喜!
呢隻我都有諗過買,不過最後入o左D5000~

以上嘅我全部都無,但係好想擁有

進階玩家

原來打算買D5000,怕一闊三大。有可能要捩AMP,所以買了D2000先。

進階玩家

如果有短線版...
呢隻直接拎出街都好好玩...
MakCato 發表於 2012-3-11 00:44

隔音做得幾好。在地鐵聽時,只聽到微閉的路軌聲。

黃金玩家

我有隻AH-D1001~ 可惜現時手上(固定)器材冇output可玩......(插 cowon J3 力水及低頻都欠缺一些!但都叫做推到)

高級玩家

隔音做得幾好。在地鐵聽時,只聽到微閉的路軌聲。
frenchivory2 發表於 2012-3-11 10:19

當年我都試過戴住搭巴士...都ok的
只係3m線太長

而家隻A100都間唔中拎出來用...

進階玩家

今天聽了2010原音的"八音和"考驗了D2000的定位, 分析力,及空間感。我十分滿意。

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

D2000 C/P值高, 聽咩類型音樂都OK又好推, 但係咩都OK就代表佢D聲冇咩性格, 音場唔夠闊, 聽落有少少局促, 不過哩個係密封式死症, 高音算清晰但係標左少少, 但又未至於刺耳, 人聲尚可但唔算有味道, 但係好在離耳, 低音夠但係唔夠實深度亦唔夠, 兩千蚊黎講算交足貨, 主打流行曲係唔錯選擇~

評分

參與人數 2威望 +18 金錢 +10 收起 理由
WE300B + 8
ming + 10 + 10

查看全部評分

進階玩家

D2000 C/P值高, 聽咩類型音樂都OK又好推, 但係咩都OK就代表佢D聲冇咩性格, 音場唔夠闊, 聽落有少少局促, 不 ...
ahnel 發表於 2012-3-13 17:38

同意師兄的講法!