設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: johnnykut

[請教] 幫部舊電視改善(線)下(再更新換屎報告)

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

經過差唔多一個月既吸毒~終於毒發~~
早兩日過左鴨記,旺角行左一轉~~
再經一輪考慮,終於今日o係秋記買左,,,

6尺 NEP-4003
舊白色MK頭一隻(橫掂想快D整,俾多少少買絕版野好過)
平平IEC公母插
1尺BELDEN 10A電源線(pcb至IEC母插)
仲要左姐姐剪少少熱縮通俾我,,唔駛買一條用o個少少

唔知我咁攪法會唔會減低條4003既功效呢???

對我呢d窮鬼黎講,,呢堆野真係天價~~~~~~好貴

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

經過差唔多一個月既吸毒~終於毒發~~
早兩日過左鴨記,旺角行左一轉~~
再經一輪考慮,終於今日o係秋記買左,,,
...
johnnykut 發表於 2012-3-20 20:49

1尺BELDEN 10A電源線(pcb至IEC母插) <--- 點解唔用埋 4003?

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

1尺BELDEN 10A電源線(pcb至IEC母插)
plnl88 發表於 2012-3-20 22:23

唔知入唔入到~~買定先~~
水晶師兄,,見你有post話自己有幾條,,,
咁有冇試過3尺同6尺ab test呢??
亦都見到你話過用銠白金尾頭,,我見mk地牢有間賣緊隻瑞士iec頭,仲電鍍埋銠白金(唔算太貴),,,有冇comment呢??

1萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

唔知入唔入到~~買定先~~
咁有冇試過3尺同6尺ab test呢??
亦都見到 ...
johnnykut 發表於 2012-3-20 23:20

mk地牢有間賣緊隻瑞士iec頭,仲電鍍埋銠白金(唔算太貴),,,<--- how much?

咁有冇試過3尺同6尺ab test呢?? <--- 我啲 4003 係 5-6 呎。
但我試過比較 4 呎 同 6 呎 JPS 係 500A 上的分別,係唔覺有嘅。

唔知入唔入到~~買定先~~ <-- 拆左4003 的外皮,應該得。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mk地牢有間賣緊隻瑞士iec頭,仲電鍍埋銠白金(唔算太貴),,,
plnl88 發表於 2012-3-20 23:32

賣緊 $!*),,,佢show左出黎係見到入而既片電鍍左層銀色野,,係唔係銠白金我就唔色啦~~
仲有隔離好似有間iec轉8字頭,,人地賣$@*,,佢話鍍左金(金色野)就 $!))~~
如果係堅既,,我覺得幾抵買ga,,所以想問下呢度既師兄有冇用過~~~

如果3尺同6尺分別唔大既話可以分一半俾高清盒或者ps3~~
睇黎遲少少要整條3尺AB下~~

拆左外皮包縮通???其實個外皮咁厚有冇咩作用(我真係唔識)???

1萬

黃金玩家

賣緊 $!*),,,佢show左出黎係見到入而既片電鍍左層銀色野,,係唔係銠白金我就唔色啦~~
仲有隔離好似有間ie ...
johnnykut 發表於 2012-3-21 00:02

拆左外皮包縮通???其實個外皮咁厚有冇咩作用(我真係唔識)??? <--- 美其名防干擾,但一般都作用不大。
所以我用濾斗濾。

1萬

黃金玩家

仲有隔離好似有間ie ...
johnnykut 發表於 2012-3-21 00:02

賣緊 $!*),,,<--- OK wor,請 PM 小的確實位置。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

當有新野玩就夜媽媽都唔會訓得著,,咁不如開工啦
因為第一次整d咁貴既線同頭,樣樣都好小心,橫掂都係,影多幾張相啦~~
以下製作過程應該幫到一d想自己整線而又唔知步驟既師兄,,

首先開左個插頭,發現L線位粒鏍絲氧化都咁既樣,磨下佢,乜唔係銅黎既??
磨前                           

磨後

見有好多師兄都會磨一磨3隻腳,係唔係想佢滑D,接觸好D呢???
我又磨~~但係駛唔駛用省銅水捽捽佢呢???
磨前                           

磨後

攪條線之前記得睇下箭咀,冇記錯箭咀尾係13A插頭~

甩左兩塊膠先,,試一試位睇下合唔合得埋同要CUT幾多線皮~~
確保合得埋就放心啦

睇清楚大概要CUT幾多皮

開刀

屏蔽網要CUT

錫紙搣左佢(開初我仲以為屏蔽網要用黎做埋水線,,點知原來個插唔夠位,,所以都係要CUT)

綿線CUT埋

度岩長度再開入面既線皮
P3214967.JPG P3214966.JPG

上好晒啦~~

張相好似同上O個張一樣,其實多左下面塊膠片~~

原本塊膠片大長,要CUT短少少,再用"錯"刀(突然唔記得點打,,哈)磨滑佢,因為唔想整損線皮

要CUT到岩岩好都要 D 時間 o架~~

最後要睇下有冇sort 到野,,,例如上而張相,屏蔽網唔係cut得太乾淨,怕short到L線
安全起見,修剪一下,再包一層熱縮通就穩陣好多啦~~最好當然用"他錶"CHECK多一次就更加安心~~

完成lu~~

評分

參與人數 3威望 +23 收起 理由
BBpredator + 3 精彩報告
Einstein + 10
pinkspider + 10

查看全部評分

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

睇睇部電視有乜改善再report pls

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章