設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: newmarks

[喇叭線] 請問有冇喇叭線推介俾CM7用?

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  4pk

5001實價要幾錢我就唔知啦, 但係SFH都好似要$35/FT左右, 係唔係呀 ? ...
ropresident 發表於 2012-4-23 15:41

{:9_434:}
    早牌見2手区有,好似近乎c 兄個budget 咪叫佢望下囉

1萬

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 11# 4pk

其實CM7要用返D幾快聲+控制力好既喇叭線先OK.

同時要通透, 高音量唔可以少.

所以在於小弟角度, 就唔係咁建議用SFH了

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  4pk

其實CM7要用返D幾快聲+控制力好既喇叭線先OK.

同時要通透, 高音量唔可以少.

所以在於小弟角 ...
ropresident 發表於 2012-4-23 16:15

我之前用cm9,朋友用cm7,感覺上對 spk以經快聲,再用快線就真系個人喜好{:9_423:}

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
manKi + 3

查看全部評分

1萬

鉑金玩家

回復 13# 4pk

岩~~~
個人喜好先係最緊要, 有人喜歡厚, 有人喜歡薄.

不過都要等樓主自己講解一下而家既感覺, 同埋想加D咩要求先得.

但係樓主有提及LS-1102, 應該喜歡快聲, 因為1102既速度, 小弟未見到有線追得上佢.
INAKUSTIK既控制力, 速度, 分析力, 高低伸廷 真係好正

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# newmarks

我用緊SFH PX + CM7, 以SFH PX 的價錢真係冇野好講.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

多謝咁多位師兄回覆
我依家用緊Synthesis Magnum 100 Integrated Amplifier -> supra classic 6.0 -> CM7, 感覺o的聲出黎濛濛地, 分析力唔夠, o的聲太集中在中間, 唔知係咪音場唔夠闊, 同埋我鐘意o的聲離喇叭遠o的, 有浮出黎o的感覺, 依家硬係覺得o的聲痴埋牆咁.....
小弟都唔係好識形容, haha, 希望各位明白啦
其實budget唔係冇, 不過唔好太貴啦.... 如果係一步到位, 1.5k 到都會考慮, 始終唔想成日換.
請各位師兄指點

1萬

鉑金玩家

回復 16# newmarks

師兄既問題, 咪正正係supra + cm7問題.

要解決問題, 要既金錢唔會少, 最基本係要搵返一條好力, 分析力好, 高頻伸廷好, 通透既喇叭線.
所以小弟建議師兄用neotech.
如果師兄夠budget, 可以直接用Inakustik LS-1102, 二手$1.4k左右, 包你藥到病除.

此外, 師兄都應該要計劃下再換電源線, 電源線亦都好大影響的.

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復  newmarks

師兄既問題, 咪正正係supra + cm7問題.

要解決問題, 要既金錢唔會少, 最基本係要搵返一 ...
ropresident 發表於 2012-4-27 13:32

咁Ching 有冇啱嘅電源線推介?for CDp and amp

1萬

鉑金玩家

回復 18# newmarks

係咩都唔知既情況之下, CD機應用AET HIN EVO, AMP就用NEOTECH NEP-3001 MKII

咁就可以解決到8成問題

師兄不妨講多少少有關資料, 好讓小弟有足夠依據為師兄解難

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復 19# ropresident

我依家用緊 ca640c v2 (換左opamp) --> Synthesis Magnum 100 Integrated Amplifier -> supra classic 6.0 -> CM7, 感覺o的聲出黎濛濛地, 分析力唔夠, o的聲太集中在中間, 唔知係咪音場唔夠闊, 同埋我鐘意o的聲離喇叭遠o的, 有浮出黎o的感覺, 依家硬係覺得o的聲痴埋牆咁.....