設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: afraiding

[請教] 邊度有得DL BLUE RAY 戲 同 點樣可以播

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

新仔一名
o岩o岩入o左套5.1想搵bd睇
就黎o左呢度見到呢個post
睇睇下有樣o野想問
究竟買碟返來rip完再放係唔係合法? (前設: 1. rip完個copy唔會因為你賣碟而delete; 2. 合法不一定合理/有道德)

我唔係律師, 不過我理解d/l o野唔合法係因為咁做侵犯作者知識產權 (IP)
買正版其實就係俾錢作者o係既定情況下容許你用佢既作品 (呢個case係私人地方播套戲俾自己睇)
係同個medium of storage冇直接關係
所以理論上你rip十個八個copy擺入夾萬都冇問題
只要你唔係share出去俾其他冇IP使用權既人就得喇

但問題就黎喇
究竟一個人賣走o左隻碟
係唔係等於佢都賣走埋個IP使用權呢?
如果係, 咁賣完碟之後你又去睇rip既copy, 咁咪唔o岩數囉!?
如果賣碟又唔賣IP, 咁買二手碟o黎做咩, 買o左唔準睇, 買家咪傻仔?
定係賣碟時個IP使用權會隨之倍大 (即買賣雙方都有份)?
咁就發達喇
post76一個師兄買碟, 第一時間你我他排隊接二三四手, 幾日後就可以齊齊合法睇rip片

鉑金玩家

最愛睇戲聽歌

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  阿定

真金白銀買碟番嚟rip完再放!我覺得真係無乜問題 同時有rip碟係為左唔使經常拎 ...
emuho888 發表於 2012-4-26 10:06

仲有個BD player個頭損耗都無咁大

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
emuho888 + 10

查看全部評分

退燒了

2萬

鑽石玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 72# jack331

正確
AV初哥,新手上路
法號「夢遺大師」
[img]http://

銀級玩家

比例個例子你。
你幫老板打工,做o左成年一個仙都唔畀你。仲大大聲話出糧畀人先係傻仔。
(你會點諗?)

所以 d 戲我好鍾意會買(一手又得,二手又會,等減價亦會),睇完一次唔會返睇 d 戲未去租o羅。

btw, rip 完 d 戲放出去都係唔合法。

銀級玩家

回復  執濟

咁可唔可以O係電腦播 ?
或者放入外置HDD 插去BDP 睇得唔得?
afraiding 發表於 2012-4-26 08:30

都可以

科林玩家

咁RIP左D 碟 出D 聲係咪都一樣咁好?
插番入USB 去 BDP 係咪OK ?

銀級玩家

咁RIP左D 碟 出D 聲係咪都一樣咁好?
插番入USB 去 BDP 係咪OK ? ...
afraiding 發表於 2012-4-27 01:22

一模一樣
有d bdp可放hdd入去,而且仲有內置風扇
個人覺得咁樣比較好

專業玩家

回復 34# myblue
道理係買刀係合法 用刀去打劫就唔合法

星級玩家

新仔一名
o岩o岩入o左套5.1想搵bd睇
就黎o左呢度見到呢個post
睇睇下有樣o野想問
究竟買碟返來rip完再放係 ...
birdlun 發表於 2012-4-26 11:35

師兄唔駛諗咁多 因為一手碟係聲明左not for "RESELL"
所以resell 個刻已係illegal
就你個case 賣左俾人 你就係無左IP 因為IP只跟disc holder (基於not for resell) 所以法律上只會默認1手既存在 二手買番黎本身已不合法

黑鑽玩家

回復 78# harryballter

阿Ching, 宜家係個賣刀佬sell 你用把刀去打劫喎(用佐a300 去到邊都可以用我個box睇到戲),乜仲有商量咩?