設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] 窮書生,二手開箱實錄 (Korg MR-1000 隆重到港)!

黃金玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

自去年,iPhone 神童玩轉 Sony 之後,我一直有留意 DSD 音樂格式既動態。
今年三月份又比我無意中搵到 Sony 部好野,自始之後我就由玩 24/192 high resolution file 改為玩 1bit DSD/DFF file。
不過美中不足既就係我太窮,將 D 錢比晒學費,無錢買玩具,所以只可以用部 Asus Xonar Essence One 透過 Kong 既 AudioGate 黎 playback D DFF 音樂檔案。
直到四月份,又無意中比我睇到有人當草一樣將依部好野掉出街。
當時我睇到部好野,就用 9 秒 9 既時間據為己有。唔知係咪海關都知到呢部係好野,所以扣留左佢足足兩個星期,先正放行。

OK 事不宜遲,去相。

剛剛抵港,紙箱一個!

唔係下嘛,山長水又遠寄報紙黎,重要日文!

老友,唔好玩喎!木漆器?

去到呢到,我睇怕都有 D c-hing 會估到日本寄黎既係乜喇!

Yes, 就係佢,Korg MR-1000 是也!

原本以為只有齋機一部,事關個日本仔只影左機身相出黎,點不知有原廠機袋,火牛同說明書都有,真正!

機背肉照!

今晚太夜,明日再報告。同埋講下情願入部 MR-1000 都唔吠部 MR-2000S/BK 既理由。

評分

參與人數 5威望 +49 收起 理由
cookiemon + 10 Great
高菲 + 9
obee + 10
sungyue + 10
mchim3010 + 10

查看全部評分

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

2萬

黑鑽玩家

AV新仔

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 1# adktk

Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

黃金玩家

Player: Korg MR-1000
Power supply: 12v 1.5A switch power
Monitor: Sennheiser HD-650 (with stock headphone cable)

以上就係測試所用既平民化硬件。

測試用既 Software:
Olivia Ong - Olivia
Track 09 - Luka
Joanna Wang - The Things We Do For Love
Track 04 - Wild World
2004 Hong Kong High End Audio Visual Show
Track 01 - Jheena Lodwick - A Groovy Kind of Love
Track 13 - The Jiangzhou Troupe - Fight between the Bull and the Tiger
The Carpenters - Singles 1969-1981
Track 01 - Yesterday Once More
Erich Kunzel Cincinnati Pops Orchestra Frankie Laine - Round-Up
Track 03 - The Magnificent Seven
玉置浩二 ワインレッドの心
Track 03 - FRIEND
蔡琴「民歌+精選」EMI
Track 08 - Du Kou

今朝一早睇完晒本 User's Manual (我響 Google 用左 1 秒鐘就搵到本英文 Manual),就馬上入左一 D 我經常聽開既歌入去試聽。
入歌其實唔係好順利。最初著左部機,plug 好左條 USB cable,但部腦始終搵唔到部 Korg MR-1000,我左攪右攪,最後出動埋部 itx server 都睇唔到部機,心下一涼,弊!莫非中伏?

其間又睇多次本 Manual,點知比我無意中發現,原來要將部機 set 定響 USB transfer mode 入面,部腦至會顯示部 MR-1000 個 icon。唉!人老左係蠢 D 架喇,聽歌吧啦!

以上 List 出黎既 8 隻歌我都係透過部 PS3 直接由原裝隻 SACD rip 出黎既!有 D SACD 我知都幾難搵到,不過,我比較幸運,早年未被炒到上天既時後,甚至連自己無 SACD 盤既情況底下都照買入。
因此送避過炒價,好好彩!

未有部 MR-1000 之前,小弟最初用部爛鬼 PC 用條雞 USB 駁部 Asus Xonar Essence One 透過 Kong AudioGate 就照聽!雖然聽起黎已經比 JRiver MediaCentre v.17 好聽,高低延伸有進步,不過就
係少左份感情。數碼味都係重。r
最近朋友借左部 Voyage MPD 比我試,點知一試就中招。Linux system 比起 PC 個爛鬼 system 真係無得比,Real-time kernel 同非 real-time kernel 無論個樂器分離度,定位,立體感,淨度通通都贏
九條街!點知一聽部 MR-1000 情況又 D 改變。

用 Voyage MPD 駁 Asus Xonar Essence One 都係透過 USB cable,同時我要將 D DSD 1bit file 轉換成 24bit 192kHz PCM 格式。所以我無論用部 PC 定還是用部 Voyage MPD 聽 DSD 1bit file 其實都
唔係真正聽緊 1bit 解碼既音樂,而係 24bit 192kHz 既音樂。部 MR-1000 正好解決我呢個要聽真正 1bit 解碼既問題。先講女聲包括 Olivia, Joanna, 蔡琴, Carpenters,Jheena Lodwick 好有臨場感
(除左 Olivia 隻 Luka)。合上眼,你會好似進入左錄音室一樣,背景個種靜,人聲果種貼耳,就好似歌手響錄音室只隔著塊玻璃響你面前唱一樣。同樣既聽感,我曾經聽過,不過係另一部錄音室用既 A/DAC
中感受過,impact 好強,好正!Stage song 場面略為比較 Voyage + Asus DAC 為細 D D!但高頻開楊唔焗束。低音有力同埋有質量。聽 The Jiangzhou Troupe - Fight between the Bull and the Tiger
時大鼓所表現出既立體感,我覺得係我聽過既機最好既!我今早都忍唔住要連聽兩遍,先止到痕,太正!萬寶路,呢條路當然要聽啦!定位清晰,高低頻延伸好得!音樂感,節奏感好正!我甚至覺得個台既深
度比 Voyage + Asus DAC 為深!最後聽玉置浩二 - Friend,聲音質感無咁粗糙,滑,好滑!但仍然保留玉置浩二粗礦,磁性帶小小沙啞既特質。同樣地聽人聲有錄音室 feel,好正!

部 MR-1000 比起我聽過既另一部 1bit DSD player Korg MR-1 個 Phone Out 原全兩回事,如果你有聽過部 MR-1 你會發覺底燥好勁!但部 MR-1000 就完全無底燥,因此靜到好似入左個密室一樣。

不過,小弟都比較喜歡折野,睇下下面張相!

或者早幾年前有玩開 UMPC 既 c-hing 就知到我 show 緊呢部係乜野既 SSD!(Mtron - 韓國 SSD 生產商,MOBI3000 SSD 乃 SLC 既 SSD,同現時 MLC 既 SSD 效能無得比,SLC 壽命更係 MLC 既十倍。)
過兩日換上呢部 SSD,睇下部機有乜野變化先。

評分

參與人數 3威望 +21 收起 理由
digiman + 1
cookiemon + 10 Great
obee + 10 多謝分享!

查看全部評分

鉑金玩家

ddd

76 榮譽VIP勲章

黃金玩家

係,唔記左講,唔買 mr2000 主要原因係 MR-2000s 無得玩火牛,無得帶出街玩,同無得用亁電池推動呀!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 7# adktk

想請教師兄,Voyage MPD 是裝在甚麼機上?netbook定 atom desktop PC?