設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: funjoe

[用家吹雞] 47研究所

進階玩家

我都係用0.4做喇叭線,我試過0.65做喇叭線,0.4係fine一點,而且好似所有野都恰到好處!

0.4吾好用黎做電源線,0.6我用了個幾月都無問題!
我不用地線的..... 其實佢地日本版電源線都係無地嘅
我是一條N一條L無其他.....

0347其實好值得買,我買kit的連運都吾洗6K8應該
我直接同佢地order嘅,基本上我所有的47lab物品都直接日本進口
佢地啲kit吾易搞,因為好原始其實,我都鑊左一野先Ko到,
你可以參考我個blog

http://alchemist0.blogspot.hk/2012/04/47-treasure-0347.html

其實我十年前燒過,退左燒前年開始身痕返,
我係因為47Treasure所以一口氣將成套野47化,
DAC我暫時係跟佢地做,因為我未搵到4732有二手,香港想訂都難!
做一部自己玩住先咯.....

0347其實個樣我覺得幾有味道,實物質感出奇地好喎...
反而我覺得你可以考慮0347加無源算.....

我用0347推過Tablette Reference 8, Tablette 50 Signature
其實應付有餘,何況我聆聽空間吾算大,所以幾十火夠用.....
你都明白玩47lab吾係玩效果,吾係話佢無,但吾係強項!

早啲預到佢地我以前就吾洗用咁多錢尋尋覓覓啦!

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都係用0.4做喇叭線,我試過0.65做喇叭線,0.4係fine一點,而且好似所有野都恰到好處!

0.4吾好用黎做電 ...
funjoe 發表於 2012-6-15 22:16

0.65mm 做電源線其實都好危險吓! 話雖冇事但長遠都驚唔安全!
請問你的0347是從47labs 直接訂嗎? 是220V 還是100V? 能否從它們那處訂220的?
佢地D kit 好似有分零件版同partly assembled 版的, 應該買邊個版好?

我也打算只訂0447 passive volume, 貪佢又細又唔side 位, 而且我冇用headphone, 0147我是用不著的。

佢D midnight blue series 樣靚好多但貴D...又細D...唔知聲又點比?

進階玩家

回復 12# CyberBB

0.65吾會有事,原裝線都係0.75啫,其實係怕啲皮啫,不過0347先用得120VA牛,無問題啦!

直接訂係220V架,但你要真係sure你可以自己DIY先得,因為好原始好易錯。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  CyberBB

0.65吾會有事,原裝線都係0.75啫,其實係怕啲皮啫,不過0347先用得120VA牛,無問題啦!
...
funjoe 發表於 2012-6-20 23:40

DIY 我ok 的! 咁應該訂乜野version 好呢?
其實我好想聽下Midnight Blue series, 唔知咩聲呢? Shigaraki Transport 及Dac 我用過覺得嘛嘛,
Flatfish + Progression就over-prized, Pitracer 就冇玩過...買唔起!

進階玩家

回復 14# CyberBB

有ching去過佢地總部朝聖話聽過midnight同0347同場開聲,話覺得0347啲聲好啲喎
Midnight部合併為15K左右,我諗你吾介意100V水貨的話,
不如直接日本入部gaincard中古好過啦....

check左pm未有好野可以畀你玩玩....

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復  CyberBB

有ching去過佢地總部朝聖話聽過midnight同0347同場開聲,話覺得0347啲聲好啲喎
Midnight部 ...
funjoe 發表於 2012-6-21 01:12

我鐘意佢地隻4732power 多D, 香港現在係咪冇咗代理?聽講好似話係?!
請查pm 師兄。

進階玩家

回復 16# CyberBB

我都吾知佢地叫有定無代理,
電郵香港代理吾回,
47lab好多時一問呢個問題又吾回,
音響城都無新野demo,訂機都無時間表架喇
我而家情願日本直接係貨好過。

Midnight隻牛應同treasure一樣有230v抽頭,
連運費直接買平過代理喎!

新仔玩家

0.4吾好用黎做電 ...
funjoe 發表於 2012-6-15 22:16

最近入了0147,觉得很喜欢。
在考虑0347是否也要入
0347的驱动能力如何?
请ching给点意见?

新仔玩家

回復  CyberBB

Midnight部 ...
funjoe 發表於 2012-6-21 01:12

今天写信联系了47labs关于midnight的合并和0347的区别,回复说是0347是分立元件而midnight的合并是ic架构的。
“Model 4736 is made with IC. Model 0347 is made with discrete transistors which constructs very fast current feedback architecture.”

進階玩家

回復 19# headfan

前級midnight佢地覆過我係IC同原子粒/FET分別,
後級我就真係吾知喇......

但你聽過gain card的話你就知佢地用opamp都真係用得好醒,
吾係個個都得!

0347真心覺得抵玩,我推過Silverline的minuet都好無問題;
佢自家嘅4722更是一絕!

如果你等得,等我聽日對KEF LS50到左後,下星期再話你知佢搞吾搞得佢掂!
不過你都要明白,47lab一向吾係講力大,係講音樂感同連貫性嘅!