設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ZERO86

[電源線] USB cable之我見

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

我現時用的是MacBook Pro,
有IT底及有心玩的,可考慮自己砌fanless desktop,
用果用USB DAC,可以不用 ...
nicknick 發表於 2012-7-30 16:22

"張soundcard的質素真係會好影響個聲音,亦唔易tune得好"....同意~~因為每個唔同o既sound card 都幾乎有唔同o既audio output module, 音色各有不同, 呢個正正係我諗緊o既問題之一, haha
其實我都諗緊要班多部pc 用作CAS o既source, 睇情形...都tends to macbook pro 或者其他netbook啦, 因為唔想駁多隻mon, 同埋驚fanless desktop 會有好多noises....

Thank you ching~~

專業玩家

濫用後會釘死了,聲音會過於工整,死板,僵硬,欠樂感

再簡單d來說就是沒生氣 ...
ZERO86 發表於 2012-6-19 17:26

一針見血~~

專業玩家

Entreq Apollo 2012

之前都分享過一些聽感,今日來個總結

Apollo 2012就算不用地盒地線下已是天下第一高質素的USB cable

是集Entreq招牌聲 大氣,自然,鮮活之大成

唯一不滿意是背景未夠靜,未夠黑,加了後地盒地線就離補這遺憾

更進一步加強音效,置於農夫銀地盒銀地線用後會

明顯更闊,每粒音更加清晰,更整齊合理,氣勢更好

空氣感大增,做到清新,像真而不失藝術感

逍遙自在(無拘無束,自由自在)之境界

令聽每首音樂也享受中,這就是農夫多年追求的HIEND

專業玩家

回復 53# ZERO86

專業玩家

一條只能在傳說中才可遇到神級USB Cable(Nordost Odin USB by Simon)

說起CAS的USB Cable自我第一次接觸後就沉迷其中和異常狂熱
玩過聽過的USB Cable全都是極品上品包括: Entreq Apollo 2012 ,ESOTERIC 8N-Reference
Wireworld Platinum Starlight,Siltech Golden Universal,zonotone shupreme 1......
很多USB Cable我亦聽過在此不一一列明了!

在我聽過能稱得上HI END級就只有Entreq Apollo 2012 與Siltech Golden Universal
其它如Wireworld Platinum Starlight等只可稱為參考級
Entreq Apollo 2012論質素頻寬在我耳中聽出來可以說是無敵無對手的
如果論音色高貴美麗一聽心動我首推Siltech Golden Universal
要音響性要音色各有最強我已找到聽過就是以上兩
可是在我見識過信號線極品級中的純真聲,我一直找尋亦找不到........

直到早幾天我在旺角偶然遇上香港音響界名氣響當當的Simon大師
見到大師當然想他贈我兩句,我在和大師言談間知道大師有少量Odin剩下這個消息
我當時想也不想就請求大師留一對簡化版Nordost Odin RCA比我
大師很爽快就答應了我的請求,我之後就安心搭車回家了
在搭車途中我想了很多野話說我的音響組合是行XLR才最好聲
XLR我有PAD Canorus除非是原整版Nordost Odin XLR
否則是很少XLR線可以好過PAD Canorus
我聽過好過PAD Canorus的定價是過1.3W USD還不是全面超越呀!
至少在低頻質感層次下潛上PAD Canorus是明顯更好的。
這樣說來簡化版Nordost Odin RCA對我作用不大純粹留來欣賞珍藏之用
想下想下突如其來有個構思想通了

我即時打比Simon大師告訴我的想法給他聽問問能否行得通
電話內容如下
我:喂係咪Simon大師呀??他答:係
我:我係ROGERS之前請求你留左對簡化版Nordost Odin RCA比我架
你做左未??他答:有些做好有些未做問我要幾長??
我:說可不可以用未做的料來做一條Nordost Odin USB Cable
我:USB Cable行四芯的我知有公司用散線(信號線線芯)做都沒問題
我:大師你做過USB Cable未??
他答:可以
他答:兩芯信號兩芯電源
他答:用德國 Mundorf 金銀線做過Nordost Odin就未做過,不過Nordost Odin一樣做到
之後我和Simon大師傾埋D細節野。

幾天後我收到Simon大師電話說做好啦!約好左今日攞
攞時和大師傾左兩句,大師透路我啟發左佢
令佢幫XXXXXX某位版主做左另一條Nordost Odin USB
某位版主條Nordost Odin USB 四芯是用齊Nordost Odin 的
我因為省錢加上看過高級USB內部電源是行銅線的
所以我電源兩芯用了法國JMR銅,而某位版主就電信號如一
他那條貴我條差不多一倍的!我想不久將來他會出聽感。

光陰似箭眨下眼又過了一個星期
這段期我沒有關機一直無間斷煲Nordost Odin USB
由於手上沒有參考級USB Cable來做對比
早兩日問老友班左條Entreq Challenger USB番來
這條Entreq Challenger USB老友已用左好耐
再加上用煲線機鋤大頻寛聲音表現已經非常穩定。
在班線期問手上拎大多野關係已不容許拎地盒地線

Entreq Challenger USB 我的相片

左Nordost Odin USB 右Entreq Challenger USB 我的相片

先說Nordost Odin USB
密度信息量非常高非常多,密度信息量多到冇窿密不透風的
高低延伸優秀,聲音淡定結實,聲場又大又立體
Nordost Odin 最利害之處在於傳真傳神,反璞歸真
當聽慣Nordost Odin後聽其它線最大分別就是其它線會假狗[聲]好多
原因是Nordost Odin宣稱傳輸速度達光速98%是業界民用最強的
詳細可參考這條link
http://feature.u-audio.com.tw/featuredetail.asp?featureid=64

逐說Entreq Challenger USB
其實無乜可好講 ,Entreq 聲音就是大氣,自然,鮮活
Challenger 是未出Apollo前的頂級一代USB Cable王者
聲音表現在我的分級中是參考級最頂尖位置的
對上級數HI END級內就得Siltech Golden Universal,Entreq Apollo 2012
加快速度現跳到對比列中.......

Entreq Challenger USB和Nordost Odin USB鍊過

Entreq Challenger USB一聽招牌野就出現什麼大氣,自然,鮮活就是這般
切換成Nordost Odin USB會發現音場細了些,結像靚好多,之前多餘的脂肪無左
聲音更淡定結實得多,高低延伸更盡,信息量多好多,純真極多
切換回Entreq Challenger一時間聲音感到肥左又大左,農夫味撲面而來
流暢順滑無毛剌不少

再切換成Nordost Odin USB會聽到一拳拳窩埋黎的高密度
排山倒海的信息量,無敵的傳真傳神,優秀的高延伸一一不能盡錄
由於我的系統未食得哂那多出來[原本我系統是沒有或聽不到]排山倒海的信息量
故播放音樂時多出來的信息量我未處理得好會做成像爆拆像毛剌或聲音很燥的假像
Nordost Odin 最難玩之處就是它傳輸速度太好
連原本不發現的信息系統弊病亦忠實反咉出來
所以冇乜人敢說Nordost Odin 是好動聽,好易出靚聲的
有人不喜歡Nordost Odin 就是如此!

切換回Entreq Challenger會感到聲音舒服無壓力得多,一下子一拳拳窩埋黎的高密度
排山倒海的信息量不見了,靜下來當然舒服順耳無壓力得多
農夫一向都不是賣無敵質素而是賣音色較聲的
加上我這條Challenger USB無落地盒質素自然弱不少
無落地盒聲音控制力,密度,分析力等下删百字是扣減很多的
農夫線有用地盒地線和沒用,以十成功力為例是差四成
得番六成功力係咁上下Challenger淨線已好過好多線架

最後想說說我終於找到極品純真聲就是Nordost Odin USB
不過這只是個開始並不是終點,Nordost Odin USB我有排未玩盡
在早兩天前我又聽到一個消息據說Siltech Golden Universal已停產
Siltech會出條單皇冠[Emperor Crown]USB 定價約五萬多港元
看來我的USB之旅還未結束!!!
希望下次有機會和大家說聽感時就是我買了Emperor Crown USB
多謝收看 後會有期!再見。

全文完

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
nicknick + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

ZERO86 發表於 2013-3-7 19:43
一條只能在傳說中才可遇到神級USB Cable(Nordost Odin USB by Simon)

說起CAS的USB Cable自我第一次接觸 ...

看了ZERO兄的分享,更感「好聲」離小弟越來越遠.....
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

專業玩家

nicknick 發表於 2013-3-7 19:58
看了ZERO兄的分享,更感「好聲」離小弟越來越遠.....

好聲要看個人胃口的 胃口細就容易接近 胃口越大就越來越遠!

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

ZERO86 發表於 2013-3-7 20:04
好聲要看個人胃口的 胃口細就容易接近 胃口越大就越來越遠!

小弟胃口大,但眼高手低,荷包也小,自找死路 .......
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

專業玩家

nicknick 發表於 2013-3-7 20:22
小弟胃口大,但眼高手低,荷包也小,自找死路 .......

下星期我會去試Siltech Golden Universal二代