設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: StevenTam

[討論] 分享對音響展上耳機相關的感覺

鉑金玩家

Philips X1不錯, Philips終於出到隻可以和HD650,DT880之流較量下的產品

HD700,D7100調音大路一點,對前端沒有那麼苛刻,應該會易玩一點吧

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 10# MakCato

^_^冇聽iem好耐呢, 睇嚟呢對hybird可以期待啊

鉑金玩家

音響展都只係俾大家過下手癮,無論耳機或喇叭要試真聲,都係要出去試。 ...
StevenTam 發表於 2012-8-13 10:18

昨天再去,Mbl和boulder的組合都幾好聲,技壓全場

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 11# johnmo

睇得出Fidelio系列係有俾心機造嘅, 只係M1有啲轉肽試水溫之嫌...

我更熱切期待Z1(?)嘅出現^_^

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 13# johnmo

MBL度真係超正Y(^_^)Y
以前我認為Mcintosh區全套老麥開聲最正, 但今年老麥MC275推JM Lab啲聲似石多過似膽,
前級C2300Gold雖然有8隻膽, 但現場昇和職員講, 有6隻係for phono stage, 咁pre amp咪得兩隻;
差不多係石前膽後.
唔知關唔關事呢@_@

銀級玩家

StevenTam

昨天再去,Mbl和boulder的組合都幾好聲,技壓全場
johnmo 發表於 2012-8-13 10:41

我第一日聽果陣都覺得不錯,但應該還不及你昨天時聽到的效果
其實每年展場中;極品,亞洲影音,昇和同別超都是十分之值得聽聽的,今年則在Hall3上殺出了大象行
既然用耳朵聽音樂,為何又要追求別人腦內的聲音?

鉑金玩家

回復 15# edm230

舊年昇和有LA SOURCE,XLO神線,FOCAL UTOPIA座鎮

今年只有幾部老麥,有膽機而唔用靚膽,當然失色不少了

銀級玩家

StevenTam

回復 11# johnmo

我都覺得X1最能代表Fidelio,而且看來今次終於定位成一副家用耳機
不過可能設計太用心,定價也太認真

鉑金玩家

我第一日聽果陣都覺得不錯,但應該還不及你昨天時聽到的效果
其實每年展場中;極品,亞洲影音,昇和同別 ...
StevenTam 發表於 2012-8-13 14:25

哈,真係估唔到會有部 AUDIO NOTE M10 擺出來

今次有機會再聽MSB,果然有D料到,不過代理SET得差過都是用MSB的隔鄰房

FM果然好難玩,有dCS Puccini 放前面都唔係好得   

蹤有metronome kalista 鎮住,都可以將d聲變到粗豪哂,set機人的耳朵真的非常重要

新一代的weiss聲幾好,感覺耐聽又有修養

有用聖杯的系統聽來硬是有一股斧鑿痕跡

TAD聽來不錯,可惜沒有一個正式SHOWROOM

代理雖借到ORPHEUS PRIVILEGE SACD做音源,但得物無所用

銀級玩家

StevenTam

回復 19# johnmo

之前聽過MSB+PASS LABS+Vivid G1 一直難忘
音響展上雖各散東西,但同樣覺得有料到,不知昨天有沒再聽到Vivid (G2/G3)?我真係覺得SET得遠比旁間的Crystal喇叭好

昇和今年真的不夠給力,以大代理來說同一套低價(相對)組合玩足幾日,加上對喇叭明顯不夠用,之前還期待過借到全套Entreq Apollo 2012壓場,擁有難得的好位置呢~