設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[電腦硬件] Upgrade電腦的疑問

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

all ching,
我PC SPEC如下:
Asus p5k epu(幾年前既MB), WIN 7(32BITS Cracked版)行緊4GB RAM,
早幾日O係電腦節買左D野: 120GB SSD, MAGICPRO USB 3.0 PCIE CARD, PIONEER BD-ROM

1) 係咪應該將WIN 7同s/w裝晒落個ssd度? 部腦可以快到幾多?
2) Win7有冇需要買隻老正64 bits再加到8gb ram?
3) 仲有冇其他野要加令部腦再快D?

THX ALL CHING

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

1) 係咪應該將WIN 7同s/w裝晒落個ssd度? 部腦可以快到幾多? YES,好X多
2) Win7有冇需要買隻老正64 bits再加到8gb ram? YES,16G will be better, 8G for RamDrive
3) 仲有冇其他野要加令部腦再快D? display card

銀級玩家

回復 2# 阿定

Thx定兄...真係快好x多?正
ram果度買隻老正64bits既win7要幾錢?
係咪64bits先可以行到16gb? 32bits只可以行到4gb?
我而家4gb已經叫做好滿意, 如果16gb應該點分配?(4x4gb)
我驚我而家塊mb冇咁多位....cpu我記憶中都好似唔太勁

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

8G已夠用,16會超爽,市面有8G一條,但你要睇motherboard support否

建議等埋win8出才一次過買!

銀級玩家

回復 4# 阿定

THX CHING,
mb support與否如果問d sales會唔會知?
如果8gb/條大約幾錢左右?見唔見議買d靚d既牌子?
win 8大約幾時出?
sorry ching咁多野問, thx!!

行動組版主

mb support與否如果問d sales會唔會知?  問代理,或睇番品牌網頁同埋要睇埋BIOS ver.
如果8gb/條大約幾錢左右?見唔見議買d靚d既牌子? 299-699不等
win 8大約幾時出? 26 Oct
sorry ching咁多野問, thx!!

銀級玩家

Thx ching解答,咁唔爭在等埋win8出先買老正!
咁可唔可以照買左果d野upgrade住先,出左win8先買windows?

行動組版主

Thx ching解答,咁唔爭在等埋win8出先買老正!
咁可唔可以照買左果d野upgrade住先,出左win8先買windows? ...
timmy81 發表於 2012-8-23 12:50

當然得!你現在裝住 Win8 RTM試版都得架!

銀級玩家

回復 8# 阿定

唔該晒版主, 就咁o係M$官網DOWNLOAD就得?
題外話, 機箱有咩好介紹? 想換過個機箱, 而家用緊打橫放果D(GTR),都想買返果D
,但黃金好似冇乜..直放既又有邊隻牌子好D? 我睇到COOLER MASTER我覺得價錢同樣都幾鍾意

行動組版主

回復 9# timmy81

求其啦,我家機箱用左十年,換過四次機,都係咁用!