設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[HDMI 線] 玩到無野玩...DIY HDMI線...^_^

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

其實一直都好想試o下…睇o下自己有無咁o既能力去DIY HDMI線...
但係一直搵唔到HDMI散線…直至早幾日o係華X搵到有散線賣…當然去馬啦...
仲要只係剩返6-7尺…但係我堅持只買3尺…
因為係1.3….如果係1.4我可能要埋…

首先要講o既一定係個HDMI頭(圖1 & 圖2)
從圖片可以睇到個頭設計真係…
完全無位鎖實個頭…個頭竟然可以凹入去…
買完出左門口拆左先知(個膠袋仔係啤死拆唔到o黎睇)...
我返轉頭問華X個哥仔…佢竟然叫我用膠水"痴"實佢…
算…反正我只係玩o下…無諗住真係用條線…照殺...
圖1
圖2

到條線出場…19芯線真係幾壯觀(其實係頭痕...圖3 & 圖4)
圖3
圖4

焊接之前…先o係個頭落少少焊(錫)...(圖5)
圖5

跟住焊接程序比我預期容易…只要小心d就OK…無想像咁難(圖6 & 圖6A)
反而開線先惡攪…最後我用最簡單亦係最唔好o既方法(火機)...
圖6
圖6A

由於個頭o既設計問題…令到我做多唔少野(圖7)
首先搵一少段粗少少o既線皮…再o係兩邊開個缺口(以免頂死d線芯)
然後套上去…用途係頂住個HDMI頭以免佢凹入去
再加熱縮膠套…用以固定段線皮…咁就已經可以話攪掂(真係無想像咁難)...
最後我都無"痴"實個頭…試過OK就算…
圖7

完成品
圖8

最後…唔好叫我出包膠…
$18個頭…$5尺線
$18 X 2=$36…$5 X 3=$15…總共$51…咁o既價錢…條線會有咩表現…
如果將來我搵到更好o既HDMI散線+更好o既HDMI頭
或者我會再DIY多次…到時再出包膠啦…

評分

參與人數 27威望 +237 收起 理由
ykluk + 10
rlwk2009 + 10
itoy2008 + 10
pinkspider + 10
waterman + 10
kityu + 5
raymond430 + 10
depeche_lam + 1
ricoy288 + 10
maner394 + 10 精品文章
xxijixx + 10
KING + 10
sunny + 10
4pk + 10
billymud + 5 近 !
circleli + 10
fuman0123 + 10
h0200231 + 10 想唔加你分都唔得
emuho888 + 10
sunny388 + 1

查看全部評分

7萬

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

DIY HDMI 線

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

叮噹兄堅呀!!!

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

我只係話過我有興趣試o下DIY HDMI線...
D"好朋友"已經吹晒雞話等睇我出醜...唔做D野點得...

高級玩家

wow, you are so "Ging"!

專業玩家

very very ging.

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

甘早, 我都話等分返架啦.

偶像叮噹

唔報告, 都話我知條線睇唔睇到野先...

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

1萬

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章

甘早, 我都話等分返架啦.

偶像叮噹

唔報告, 都話我知條線睇唔睇到野先... ...
ricoy288 發表於 2012-8-24 17:37

睇到...睇緊"舞出真我"...正常運作中...

2萬

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

睇到...睇緊"舞出真我"...正常運作中...
ilavbnm 發表於 2012-8-24 17:39

勁...

52W400,HW30ES
OS80電,Oppo93,CXA5100,CDS2000
M6pre,Sunfire 7201x2,HRS12,JLF112
CM8,CMC2S2,DS3,686S2,

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章

玩到無野玩...DIY HDMI線...^_^

DIY HDMI線真係有啲風險,有乜差遲隨時燒機

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用