設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[電源線] 反面教材 - 終於換咗部電視電源線(Panasonic 50ST30 + Viablue X25)

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

小弟於上年年尾買入咗部Panasonic 50ST30, 本來諗住睇返一頭半個月就搵返條cheap線餵餵佢, 不過好可惜部機既電源插竟然唔係用IEC座….{:9_406:}

機背位置及原裝電源線既樣

試過去秋姐到問問有無類似既尾插可以買嚟搵咗佢, 秋姐話好多新出既電視機已經唔係用IEC座 (聽聞有CHING話新既VT50係用返IEC座). 咁即係無計去換~~??!! {:9_433:}

咁喺無辦法之下件事都過咗大半年, 部電視都煲得九九十十, 真係要認真咁去諗點去換條原裝線….結果得出嚟既結論就係搵多一條原裝線返嚟, 用佢插頭嚟換(因為咁樣先確保小弟仲有一條原裝線喺身, 有咩事都可以拎返出嚟, 唔係無咗保養就真係大鑊鳥….)

(以下相片只供參考, 如有任何CHING用以下方法換線而令到其電視失去保養, 小弟恕不負責)

以下乃反面教材, 絕對唔係最好既方法, 各有興趣既師兄可以參考以下大師提供之其他方法:
http://www.post76.com/discuss/re ... 930&pid=2088176
http://www.post76.com/discuss/re ... 930&pid=2088378

首先將新嗰條原裝線既插裡面既線腳拎出嚟

將三隻線腳剪落嚟

CUT皮, 露出銅線

預備要換既電線並開好線同預備熱縮膠(呢條係X25, 鍍銀線啱電視用, 價錢都OK)

搞掂好三隻線腳既銅線準備

屈一屈銅線, 純為加粗線身方便連接

用焊鎗落錫將X25同線腳接合

焊晒3條(小弟焊工實在太樣衰, 不過插咗落部電視度邊個見到呢)

包好熱縮膠, 呢樣好重要, 包得唔好就有可能3條線接觸到, 咁部電視可能會一命嗚呼 {:9_428:}

搞掂, 入返落原裝線既膠腳到

完成圖

插入電視背, 插之前最好用他錶CHECK清楚有無WRONG CONTACT或者反相

合返個蓋, 收工

今次主要講既係更換電源線, 所以唔詳細講呢條X25對小弟部50ST30既影響同效果. (當然一定係正面, 唔係我換嚟做乜) {:9_404:}

另外, 唔好問小弟點樣得到另一條原裝線, 費時比Panasonic知道咗, 小弟連保養都無埋….不過其實唔係好難得到, 用少少腦筋就得~~!!

謝謝觀看

評分

參與人數 14威望 +131 收起 理由
ivanyiu + 10
joelcan + 10
Einstein + 10
jason1969 + 10
ricoy288 + 10
kungfutown5 + 10
waterman + 10
emuho888 + 10
ilavbnm + 10
sunny + 10
KING + 10
leo25 + 10
edlsang + 10
kenlaw1228 + 1

查看全部評分

黃金玩家

自定義頭銜

其實師兄可以買個外置的IEC 擠,咁就方便換線~

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
ykluk + 10
KING + 10
plnl88 + 10

查看全部評分

科林玩家

好似幾複雜

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

小弟於上年年尾買入咗部Panasonic 50ST30, 本來諗住睇返一頭半個月就搵返條cheap線餵餵佢, 不過好可惜部機 ...
ykluk 發表於 2012-8-26 23:14

利害

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

終於見到 6 Ching 大作 !

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

其實師兄可以買個外置的IEC 擠,咁就方便換線~
kmr 發表於 2012-8-26 23:22

唔好意思,師兄可唔可以詳細講吓咩係iec擠?邊度買,幾錢同有無相?小弟唔係好明...

3萬

白鑽玩家

終於見到 6 Ching 大作 !
edlsang 發表於 2012-8-26 23:51

都話唔好追我,講咗一定出post,不過耐啲啫~!{:9_434:}

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

又有得睇6爺表演 {:9_426:}

2萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 7# ykluk

有機會換電視 ,就搵 6 C Fu !
Elac 249 & 241
KEF Q500 surround speaker
KEF T101 Atmos speaker
MK X10 Subwoofer
Yamaha CXA5100
Ediscreation 後級 7ch
Ediscreation HIFI HTPC
Panasonic 65VT60H
Rockna wavedream Dac
Modwright LS100 & KW

3萬

白鑽玩家

好似幾複雜
Parislai 發表於 2012-8-26 23:23

其實唔算復雜,只係搵唔到單買嘅腳插,所以先要焊條線落去~!
當然效果未必比以前淨換線咁好,始終佢原裝腳唔係咩好料,不過效果一定比用返原裝線好,換唔換就見人見智喇!{:9_422:}