設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: whk2076

[演唱會] 黃偉文作品展 Concert YY 3Blu-ray 世界末日推出 115#

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章金耳朵銀耳朵學員76-FC 藍寶石勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

等唔切可以睇住DVD先。
你要知道出BD的成本是DVD的幾倍,而香港的市場又細,出BD好難只靠香港市場維本。
而且出BD又要考慮定價高低導致的銷量問題,直接影響收入。
所以我都明白唱片公司會先出DVD同CD集資,再觀察一下市場反應先考慮出唔出BD。
如果連CD/DVD都沒人支持,個個都去Download,咁仲邊會有唱片公司再肯投資出碟?
聽眾/觀眾都係有義務去用錢支持唱片工業的。

高級玩家

坦白講,呢種市場策略,一向我都唔認同,好多時等下等下就唔會買Blu-ray,鄭秀文concert好似係一齊出 ,就算你唔download 你都會出街,鍾意買碟都會行CD鋪,如果blu-ray 遲成個月甚至兩個月先出,一定聽到厭,仲點買得落手呢,YY concert 亦一樣,邊個未聽過?個show由洗版再洗版到2月未完已經out 左。網絡年代根本唔可能逃避網絡,香港間間唱片商都話網絡造成幾大幾大損失,而冇人去諗自己策略已經不合時而,等成半年先出碟,blu-ray 仲要遙遙無期,博D人等唔切買多一隻DVD,我地買碟o既人三百幾蚊買一隻碟,已經補貼千千萬萬冇比錢o既人,難道我地就好恰D,仲想我地買多隻DVD?!CD 已經係咁,唱片公司成日叫人買正版,但就忽視街上個個人都聽mp3呢個事實,itunes到今年香港先有,D歌仲要係普通話拼音,我都問唱片公司有幾大誠意,事實上我同好多朋友都已經用緊kkbox,一個月費任聽,好難番轉頭逐首歌去比錢。我地比錢唔係問題,但比錢補貼千千萬萬冇比錢o既人o既同時,仲要估隻blu-ray 幾時出,邊個人都會忟,我地好多人都係一年幫襯過萬,甚至幾萬,仲要接受呢個市場策略,條氣真係有少少唔順,唱片唔係LV或Gucci 有千千萬萬人排隊去買,唱片只不過係一件夕陽產品,而我地仲去買只不過係守護緊呢種夕陽產品,就算睇到個演唱會識背,有時我都會買blu-ray,點解唔可以對買blu-ray o既消費者好少少呢?

黑鑽玩家

老實講,我都鐘意買碟,睇碟同聽碟,不過唔係想收集,所以通常我會去搵BD 先,如果未出而又真係想睇嘅concert, 咁會去買DVD, 不過買佐DVD後就唔會再買BD,彈藥不如留比新碟。而對音樂會而言,條sound track係dvd同BD應該唔大分別。又如果連DVD都唔急買,即係價值唔太大,可有可冇,咁最後最會將份錢擺去第二d碟到。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

yaufung 發表於 2012-10-25 18:30
坦白講,呢種市場策略,一向我都唔認同,好多時等下等下就唔會買Blu-ray,鄭秀文concert好似係一齊出 ,就 ...

絕對同意,我非常不滿意香港唱片界的市場策略,當消費者係羊牯,出的碟無厘誠意。
我要求有質素,比多少少唔介意,但我一心諗住買bd,點解要我等唔切買多套DVD?重要咁貴d質素都唔做好d?
外國的音樂會bd只係百多元,但音質係香港貴成百元都望塵莫及的。
我支持正版,但非常極度嚴重不滿唱片公司。
順便講埋cd, 出的cd資料錯漏百出,隻張國榮boxset一推再推,等足半年,點知隻隻碟攞出嚟黏滿絨毛,又無cd盒,唔通次次聽之前都要用幾分鐘除毛除塵?仲要垂直擺d碟可能會跌落嚟••••••
咁樣落去,點支持你呀?

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

咁你應該致力投身呢個唱片業界去改變佢先得la.....

鉑金玩家

我就唔怕繼續等~真係咁想睇可以去youtube睇住先
音樂電影愛好者
永遠支持港產片

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mttmax 發表於 2012-10-25 21:36
我就唔怕繼續等~真係咁想睇可以去youtube睇住先

睇youtube同DOWNLOAD有何分別呢?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

收到消息 Blu-ray 12 月先出........

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Hon 發表於 2012-10-25 21:01
咁你應該致力投身呢個唱片業界去改變佢先得la.....

以這邏輯,很多香港人也要加入涼粉政府

黑鑽玩家

出隻咁嘅碟,懶係神祕咁,又唔會多首歌嘅,只係畫音質上嘅差別,都搞咁耐...
買4K Blu Ray係一條不歸路,絕對冇收手嘅一日,
4K Blu Ray係我嘅精神食糧,絕對冇滿足嘅一日。
Speaker:Samsung 5.1.2 Soundbar HW-Q800B
TV:LG 55B1
BDP:OPPO 203