設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[其他器材] Dx100初改試聽

見習玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

由6月收到號稱地上最強嘅DX100開始至今一路都不滿佢嘅phone out輸出:高頻上唔盡,中頻偏乾,低頻偏肥,為有一路使用line out搭住部amp使用,才有滿意嘅聲出,俾咗咁多錢,無理由要再加amp先有好聲出㗎,所以開始在各大討論區搜尋高手去改依部DX100....幾經搜尋,終於搜尋到曾經成功改好同一品牌旗下mad07同D-zero嘅高手
   幾經友人介紹,終於接觸到依位改機師父,而咁啱依位師父亦進行緊DX100嘅試改,咁就唔好俾佢停,即刻約依位師父出嚟試聽佢部初改嘅DX100
   一見面,乜都唔好講咁多,將2部DX100進行AB測試,將copper一插入初改嘅DX100試聽:嘩....乜咁㗎,改善咗部機原先偏矇嘅聲低,聲音更聚焦,低頻嘅過度壓迫感修正咗,不再過肥,包圍感更好,人聲更可以用“甜“嚟形容,再試下用line out出amp試聽,噢…無嘢好講,連line out都提升埋,試到咁滿意自己嘅聲,梗係立即求師父改機啦,但係師父話要做最後階段調聲,令整體聽感更順滑,其實當時試嘅試改板,我本人已十分滿意,無奈師父堅持要再作調聲改動,咁我唯有乖乖地等多兩三個星期.期間都有多囗問過師父改過D乜嘢,令到部機改變咁大,師父話線路及零件不會公開,費時俾人抄完之後當自己靈感喎(真寸).一有最新情況會再上報
   為免不必要嘅誤會,請不要詢問此改機師父是誰,自己去做下功課啦.謝謝
外號“旺角貝多芬“

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

很好奇樓主的DX100改成怎樣
因為樓主所說的「高頻上唔盡,中頻偏乾,低頻偏肥」
都和我認識的DX100有很大差別

另外如果有一位MOD機會師傅會擔心線路公開會被人抄當靈感,我會覺得有些不解之處,或希望他可以說明多一些。
MOD機不同開發,MOD所做的作業多數也不會很複雜,有心人只要打開看看就可以理解,然後如果那位有心人把這個MOD發表成自己的東西,那反而原開發者(即是那一位師傅)不是啞子吃黃蓮嗎? 就好像至今仍然有人在吵的IMOD第一人問題,中國那位高人一直說是自己開發這個MOD,但因為RWA把這個MOD發揚光大,最終結果,大家也知道了。

如果改的線路很複雜很神秘,那商業的東西不公開也是沒什麼關係,只是商業的考慮,商家可以搵野封左佢,等人地開左都抄唔到,否則的話,其實一般MOD線路或者換料,其實要抄或者跟也不難,甚至用抄這個字也不太好,因為有些MOD其實線路上的原創性不一定高,只係邊個做先,所以imod無數人在做,都無人出聲話邊個告邊個抄。

而改機,例如rwa imod,很多時是貴在
1. 手工,包括一些tweak令同樣的mod可做到不同質素的關鍵
2. 保證成功,例如imod是很簡單的飛線但成功率要100%就很難了
3. 用料,用上一些exotic的寶品,或者是精心考慮過的parts,不過呢部份係好多不良師傅用來昆人或者誇大既部份,由hifi摩機時代已經有這個問題,耳機界最近也慢慢有這個問題,要討論3可以另開topic,在此先不詳述。

所以,我覺得如果dx100的改機師傅是有什麼驚人原創線路,是很複雜的那種,那麼好好保護吧,呢d野係心血要小心既
但如果是簡單mod但又覺得這個mod有用,其實做第一個公開,然後明白講明可以幫人搞,在手工、tweak、同保證成功還有用料配搭上做出不同,一定好過曖昧地講d唔講d保護然後不少心俾人快手「學左」(「抄左」這個term真的不太對)公開埋,到時自己得不嘗失或者有爭執就唔好呀。
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

見習玩家

76-FC 藍寶石勲章

希望師兄明白,我只係一個普通嘅用家,發現有好嘢,所以通知其它師兄.至於公唔公開,係依位師父個人嘅事,我只係將同依位師父嘅對話寫咗出嚟,我諗無必要喺度作出無謂嘅爭論
外號“旺角貝多芬“

專業玩家

果然好野

科林玩家

呢篇文同都市傳說有乜分別{:9_424:}