設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jackt

[喇叭組合] 等緊對Audio Physic[到咗]

高級玩家

華山派劣徒令狐冲

jackt 發表於 2012-11-5 20:21
喇叭到咗,剛剛開箱,好似一般,都算易推,音場好好,中高可以,但冇乜低音,暫時冇乜特別,可能要多些少時 ...

低音唔夠或者唔自然, 唔鬆容表示Power Amp的Damping factor唔夠力推...你回到家中用Krell S300i便應該推得好, 但要注意喇叭若是後向air duct, 擺位不當可引至Mid bass doubling諧震,使人有低頻吵耳的感覺...Good luck!
不應迷信科學但不可不相信科學。

科林玩家

Just want to know if a 20w tube amp can feed sitara25 or tempo 25 ok? Thanks. I am also thinking of audio phy speakers . Their spec is saying 20w minimum   Thanks

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

eyebyeye 發表於 2013-3-21 07:30
低音唔夠或者唔自然, 唔鬆容表示Power Amp的Damping factor唔夠力推...你回到家中用Krell S300i便應該推 ...

謝謝師兄意見。
對喇叭都用咗差不多有半年,表現都算唔錯,低頻不會很出,但中高十分之好,管樂弦樂都處理得宜,始終地方細,容納不到更多的低頻,所以現時剛剛好。
不過最近玩緊CAS同DRC,花了很多時間,但都玩得唔好!
以下係對喇叭嘅頻應圖:
Screen shot 2013-03-25 at 3.50.31 PM.png

50Hz至800Hz相差有成20db,好難會有好表現!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

wooden.ear 發表於 2013-3-21 19:27
Just want to know if a 20w tube amp can feed sitara25 or tempo 25 ok? Thanks. I am also thinking of  ...

20W is okay. But more powerful amplifier, then more easy to drive the speakers. However, the speakers are very easy to drive. But if you pay more power, the shape is more firm.

科林玩家

jackt 發表於 2013-3-25 16:27
20W is okay. But more powerful amplifier, then more easy to drive the speakers. However, the speak ...

Thx. Perhaps time for me to get a more powerful amp.

新仔玩家

帥兄 可唔可以PM X音賣價比我? 這對箱子爆交響得唔得呢?

新仔玩家

jackt 兄 很有誠意收購你的SITARA 25 請看PM

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

1770-1827 發表於 2013-8-2 22:31
jackt 兄 很有誠意收購你的SITARA 25 請看PM

Sorry, 沒有留意PM,到現時我對喇叭還未run in好,但我覺得還在進步中,比好啲嘢又出好啲,好滿意現在的表現。但現時正在為喇叭配緊線材,亦沒有打算放售,我花了很長時間才揀到這喇叭,如果要我再揀,可能都會是一樣。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

1770-1827 發表於 2013-6-1 00:37
帥兄 可唔可以PM X音賣價比我? 這對箱子爆交響得唔得呢?

其實小型座地喇叭唔會好爆,初時對喇叭係用AV機來推,低頻有部分由超低負責,所以開頭冇乜料到,但後來加咗部前級,終於都將個低音打開,依家全頻都算唔錯,可以爆得吓交響樂。

新仔玩家

jackt 發表於 2013-8-3 00:05
其實小型座地喇叭唔會好爆,初時對喇叭係用AV機來推,低頻有部分由超低負責,所以開頭冇乜料到,但後來加 ...

最近我也聽過一對TEMPO 6 那個音場最令我念念不忘 放交響雖然不會有強橫的氣勢 但那個一覽無遺的立體音場 很讚!
聽過兩次AUDIO PHYSIC的喇叭 感覺他很平淡 卻又不平凡 很自然 寬鬆 有質感 很適合聽古典音樂