設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: mankoo米高

[請教] 梅豔芳cd

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

阿梅係'香港的女兒' 佢的故事都無乜香港人唔知. 我只能分享阿梅與歌迷的故事. 但唔知你同其他師兄有無興趣聽, 我驚悶親你BOR.
avgirl 發表於 2009-6-5 20:53

(只要仲有一個觀眾肯聽,佢都會用心去唱) 呢啲係咪阿梅精神?
avgirl,如果係,我想聽!
Post76 我們手牽手,互相信任,共進退!

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

(只要仲有一個觀眾肯聽,佢都會用心去唱) 呢句係許志安的精神.  安仔係見到佢師父的毅力而覺得自己應該有咁既精神.

好啦,諗到ANITA的一個小故事同大家分享. 呢個故事係由林姍姍係電台節目中講的:
話說1987年的RTHK頒獎禮, 阿梅上台攞金曲獎'愛將', 當天佢發燒燒到103度, 好暈下暈下之下自己化粧(當年係無御用化粧師, 乜都自己搞掂), 現場的工作人員都覺得佢無可能上到台唱歌.  但阿梅為了唔想令歌迷失望, 主辦機構為難, 佢堅持上台, 而且係台上面無人察覺到佢發緊高燒.  當唱完成首歌個升降台落番台底的時候, 佢就成身軟晒要幾個人抬佢走. 當時草猛仔同佢伴舞, 目擊整個過程都目定口呆.
無論點都好, 一上到台就要做到最好...THE SHOW MUST GO ON !呢個就係梅艷芳精神.
以下呢段就係當日的表演片段

黑鑽玩家

76 榮譽版主勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

(只要仲有一個觀眾肯聽,佢都會用心去唱) 呢句係許志安的精神.  安仔係見到佢師父的毅力而覺得自己應該有咁既精神.

好啦,諗到ANITA的一個小故事同大家分享. 呢個故事係由林姍姍係電台節目中講的:
話說1987年的RTHK ...
avgirl 發表於 2009-6-5 22:31

除咗近鏡見佢眼神無哂力同光彩,其餘真係睇唔出佢103度燒,好嘢!

黑鑽玩家

顧嘉輝,黄霑,真友情演唱會cd
disc2 第11,12隻歌係 梅豔芳 出場做特別嘉賓,
11.心債,12.情比雨絲,當唱完心債,顧嘉輝同黄霑走出嚟講歷史

當年新秀 (應該係第一界,有無錯呀avgirl?) 顧嘉輝係主席評判,
黄霑就坐喺顧嘉輝則邊一齊比分,梅豔芳唱完..
黄霑比50分 (註:50分係滿分),顧嘉輝諗咗陣就話:
"藝術"係唔應該有滿分嘅,夾硬減一分,49分,
二人回憶時說自己一生人都未試過評滿分比人,

之後顧嘉輝同黄霑寫咗第一隻歌比梅豔芳唱,
當時佢哋二人覺得隻歌本身都已經幾難發揮 (更何況係比一個新人),
錄音時二人特登一早走上去監場,諗住現場一邊聽一邊慢慢教,
當梅豔芳錄完走埋去問二人覺得點,有咩地方要改,
顧嘉輝同黄霑二人互望一眼,黄霑話:改..仲有乜好改? 收哂貨啦!
( 隻新歌叫做:心債 )

特別行動組版主

聽BEYOND得永生

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

我係有份見証佢呢份堅持.  因為我八晚都係紅館渡過.
雖然有人話佢咁樣唔顧自己健康併命都要開演唱會好傻, 但佢係我心目中係一個SUPERWOMAN.
avgirl 發表於 5-6-2009 00:05

作為資深FANS!我完完全全明白你對偶像o既熱誠!
八晚......濕濕碎!八十晚妳都會去!
俾我......一樣會!
無辦法唔加妳分!

相信妳同我一樣,心目中o既佢,已經係神了......
亞祺,BEYOND教信徒,聽BEYOND的歌長大,流住BEYOND的血,經[一次意外]得以看破凡塵,豁達人生,自此致力宣揚BEYOND精神,亦希望將崇拜BEYOND的態度,用於每一件事,仍在努力中......

黃金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

作為資深FANS!我完完全全明白你對偶像o既熱誠!
八晚......濕濕碎!八十晚妳都會去!
俾我......一樣會!
無辦法唔加妳分!

相信妳同我一樣,心目中o既佢,已經係神了...... ...
245141525 發表於 2009-6-6 15:55

多謝你, FANS係最明白FANS的心情!

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

我都好鍾意聽 Anita Mui, 但我只得一隻佢 3"CD, 一定係絕版, Made in JP Denon  
anita mui01.jpg
anita mui02.jpg
3inch CD.jpg
https://www.facebook.com/directorphoto

黃金玩家

要好好保存.

黃金玩家

有無人報料,邊道有得賣,幾錢?

mankoo 發表於 2009-6-5 17:40

Mankoo兄
HK Record都無晒啦.  Faithfully Anita就見到有貨.

黑鑽玩家

Mankoo兄
HK Record都無晒啦.  Faithfully Anita就見到有貨.
avgirl 發表於 2009-6-9 22:54

thx !avgirl
http://www.post76.com/discuss/re ... o=lastpost#lastpost