設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 九碌棍

[合併擴音機] D.I.Y.Audionote Kit One [1]前期工作_更新#1

黃金玩家

九碌棍 發表於 2012-11-17 08:09
一個吉箱連箱底蓋,
去淘寶搜尋下有一個勁靚5百幾好似金色鏡面

i saw that, but not my favor.  
billy

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

C兄好快手..已在開工.
請問牛牛及其它阻容元件在那裏購入?

進階玩家

rayray_72 發表於 2012-11-17 19:48
C兄好快手..已在開工.
請問牛牛及其它阻容元件在那裏購入?

主要淘寶,
牛牛試左一間用傳統無骨架繞制(唔知得唔得),
仲有未知做咩野線路,呢次想用油浸濾波油罐,

簡簡單單已極好

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄可唔可以過程左影多幾張相???
我恨砌膽機好耐,,,最型仲要係搭棚
正常一套好少少既TB套件入面,,師兄可唔可以推介下邊套入門好??
難做唔緊要,最怕係砌完冇耐就要升級做第2部,,舊o個部變左垃圾

進階玩家

johnnykut 發表於 2012-11-19 20:35
師兄可唔可以過程左影多幾張相???
我恨砌膽機好耐,,,最型仲要係搭棚
正常一套好少少既TB ...

拉菲爾係唔錯撰擇全搭棚full kit一粒羅絲都配好晒,有晒實物圖教你,砌模型咁上下,
跟住做就ok,其他個d得份線路圖自己攪掂話之你死!!
想更進一步預多幾百蚊換晒d跟機雞件,膽座,等等..
簡簡單單已極好

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

九碌棍 發表於 2012-11-19 20:47
拉菲爾係唔錯撰擇全搭棚full kit一粒羅絲都配好晒,有晒實物圖教你,砌模型咁上下,
跟住做就ok,其他個d ...

唔該晒九碌棍兄~~
原來平貴既套件相差咁遠價錢
容許我又要威又要戴頭盔,,問師兄個問題,,,
平貴套件除左岩岩你講既足instruction之外,,仲有咩分別ga???
拉菲爾o個d殼雖然係靚仔好多,,但係價錢相差太遠,佢地d線路名我又唔識

進階玩家

johnnykut 發表於 2012-11-19 21:03
唔該晒九碌棍兄~~
原來平貴既套件相差咁遠價錢
容許我又要威又要戴頭盔,,問師兄個問題,,,

要靚就要付出,同埋你要幾大火數,推咩野喇叭都係問題,
簡簡單單已極好

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

九碌棍 發表於 2012-11-19 21:37
要靚就要付出,同埋你要幾大火數,推咩野喇叭都係問題,

一分錢一分貨我都明,,,,但係如果俾多一次只換到個靚殼+說明說就覺得貴左少少o者~~
如果你話佢地兩者線路設計差一段距離,用料好返少少,,,俾多少少都接受既,,最多儲多陣錢

暫時只用緊衛星喇叭,如果部機將來自己識得加大輸出,,,就更有動力升級書架喇叭

黃金玩家

祖尼師兄,你跟大棍師叔整set  AudioNote kit 1 喇。因利成便,到時你有鑊(譬如有 hum)  都唔駛頭痕。 300B 推書架LS3/5都有排玩啦。
而且D料都好有後續應用價值。唔好一時沖動買左D 屏壓成千volt 嘅旦Kit 呀。
呵呵〜〜
billy

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2012-11-20 00:17
祖尼師兄,你跟大棍師叔整set  AudioNote kit 1 喇。因利成便,到時你有鑊(譬如有 hum)  都唔駛頭痕。 300 ...

我其實對膽機呢樣野一d都唔識~~
所以想問下有咩好入門,,,上年年尾開始見到有套件,一直都想試下玩~~
只係當時攪緊部銅殼耳擴,,跟住又學人玩av,,到而家先再燃起diy興趣

九碌棍兄唔係話佢未定線路咩??
我最怕自己跟唔上ja