設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ahnel

[討論] 鏡頭有冇落保護filter

星級玩家

我中一就玩攝影...12年前...我記得hoya  77mm uv 先less than 100 ..無買5年..其實而家咩價?
影音一定要分家 !!!

星級玩家

睇環境...
如果落雪或沙塵滾滾就一定落,平時snap 或山水人像就不需要
同埋保護filter 真係好呃錢..
唔同len 唔同size, 有D 77mm, 有D 85MM...
又唔似lee 可以玩10X10. 一雞幾味.

1萬

行動組版主

半專業貓奴

76 榮譽版主勲章76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

塊玻璃對我黎講係用黎防撞多D

1萬

三潮玩家

76 榮譽版主勲章76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

rockerlam 發表於 2013-1-6 06:47
我見果隻B + W賣得好貴,用左係咪畫質會靚D?

唔用就最靚,貴嘅filter 只不過係盡量唔减低質數,所以好多ching都話用平嘅不如唔好用吖
My E-mail:rlwk2009@post76.com
Projector:Sony VPL-VW260ES
Screen:OS Pure Mat II EX 90   
AV AMP:RX-A2040
POWER AMP:Emotiva XPA-5
BDP:Panasonic DMP-UB400
前置:Dali ikno 5 mk2
中置:Dali vokal 2 m

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

其實有數得計, 貴的FILTER一般要500起, 視乎大小, 77MM以上的分分鐘過千。
配係支兩三千或更平的鏡係好唔化算的。
咁用黎放係支過萬的鏡頭,如小白或小黑 當然表面上條數係OK的,但唔好忘記,PROTECTOR只係防到前方黎的撞擊,呢一點其實大部分長鏡的HOOD已經做左。
再舉個極端的例子(小弟經驗),就係打WARGAME時做攝記,會被擊中的機會好大好多, 所以我。。。一般會買平FILTER(我有兩三塊)配平鏡, 因為打爛冇得賠的。當然啦, 平時都係小心D, 去高位影好。
等運到

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

話就話防撞, 如果係猛烈撞擊, 塊filter碎左你有冇諗過D碎片都會傷到個前鏡面o既呢~
同埋好多情況就係, filter碎左得番個框響度, 但係個框撞到變左形擰唔番出黎, 到時一樣要入廠搞~

1萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

睇鏡頭價錢而定,5千以下唔用

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

咁多位師兄,其實以 UV 做 protector 同一般 protector 有無分別?

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

bonbonman 發表於 2013-1-8 12:53
咁多位師兄,其實以 UV 做 protector 同一般 protector 有無分別?

冇咩分別, UV對於數碼相機o既影響係近乎零~

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ahnel 發表於 2013-1-8 14:11
冇咩分別, UV對於數碼相機o既影響係近乎零~

Thanks Ching