設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

Wii sports resort 短評

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
好耐都冇掂過部Wii,部機都就黎變左灰色。成日想買隻game玩吓但係都買唔落手。體感始終係Wii o既賣點,出新o既Wii sports 點都要玩黎玩吓。今集主要賣點係個motion plus,佢可以sense到d細微o既動作,就睇吓佢有幾勁。

一開機一段三分鐘o既motion plus o既介紹片,就好似去加州紅果d走火通道片一樣,可以不看。lee三分鐘我就剛剛好用黎裝好兩個motion plus同埋隨motion plus附送o既保護套一個。個套非常正,有左佢就唔怕隔離個人"亨"到我個頭或者我"亨"到我隻八卦狗狗。

三分鐘介紹之後就即刻進入一個跳傘o既小遊戲,你個Mii係會隨住你個Wiimote o既角度作出相同o既動作,lee個純粹係一個小體驗,個motion plus果然能夠sense到d幾細微o既角度改變。

進入正題,你個Mii跳傘o既降落點就係個resort喇,響resort裡面一共有12個游戲,等我逐個講啦。

劍擊 - lee個應該係主打,個motion plus係會sense到你個Wiimote作為劍o既角度,劍o既角度大致都跟到個Wiimote,不過太快佢就未必sense得切。遊戲裡面可以擋同劈(廢話),玩法類似上集個boxing,比人擋到自己係會硬直,對手就可以反擊。有攻有守對戰都幾好玩。同boxing一樣你玩玩吓就會發狂亂劈,隻手都幾攰,減byebye肉又係一流。 8分

乒乓波 - 我個人最鍾意o既一個,類似上集o既tennis,不過節奏就快d。有motion plus就真係可以feel到有上下旋球,同埋可以片西。如果兩個實力相當應該都幾刺激。一玩上癮。 9分

籃球 - 我個人第二鍾意就係lee個亦都係我覺得最能發揮motion plus o既一隻。雖然我淨係試左射三分比賽,但係個操控真係精彩,如果你識打籃的話相信你會認同。射波果下手腕動作好緊要,竟然同打真波一樣,個角度要好好太高會"大針"太平就會"炒粉"。玩lee個game真係可以改善射籃動作嫁,唔係誇張。 9分

保齡球 - 竟然番炒,當真離譜。不過今集對於動作要求好似嚴格左,我就覺得落西難過上集。上集我覺得最好玩係佢,今集就冇新意喇。 7分

Wake board - 你要響指定時間內玩花式鬥多分。玩落都幾得意,擺左擺右食正個浪就chuk個Wiimote個人就飛起,飛起就可以做花式。我仲掌握到點做花式,掌握到可能好玩d。 6分

單車 - 又係一個體力勞動game,以手代腳踩單車,問你死未。邊個有byebye肉又係啱玩,不過我覺得就悶左d。 5分

高爾夫球 - 又係炒冷飯,不過過操作上有改善。上集我覺得好難控制,成日feel錯哂d動作。今集有motion plus真係好左好多,力度同角度都sense得好左,真係有d似打golf。 7分

水上電單車 - 又係未試真,只係知道擰個Wiimote就可以turbo,都幾似真車操作,幾得意。不過又係好似普通racing game錦,悶左少少喇。 5分

放飛碟 - lee隻我就覺得麻麻地,你要放個飛碟去指定位置錦你隻狗仔就個接住,就係錦嫁喇。又係悶悶地,同埋個飛碟角度都幾難就。 5分

射箭 - lee隻其實做得幾好,起碼整套動作真係幾似射箭,同埋佢d按鍵篇排係幾有心思,亦都係唯一一隻左手渣Wiimote o既game。美中不足就係個瞄準系統有d問題,個準星係一個大圈,有d怪怪。 7分

划艇 - lee個操作係幾得意,你真係要將個Wiimote響身體兩邊向下插就好似真係划水一樣。划得唔好隻艇就團團轉,都幾蝦人玩。玩落都好攰,又係一隻減byebye肉專用game。 5分

跳傘 - 玩法同一開始過場個小遊戲一樣錦操作,不過今次就係要響限定時間內捉住空中o既朋友,限時一到就會有人幫你影相。相中影到越多人樣就越高分。我淨係試左一次,個感覺一般啦,唔算話好好玩,不過都幾得意。 6分

你問我抵唔抵買,我覺得ok啦。淨買個motion plus要170蚊,game連motion plus一套就380蚊。隻game啫係210蚊,內容都算精彩,又餓左體感game禁耐又有新野試又可以減byebye肉,錦就比錢啦。不過如果可以用埋塊balance board就應該會更多變化更好玩喇,希望同時Wii sports 3有啦!

評分

參與人數 1威望 +8 收起 理由
JonesChan + 8 好耐都冇見過咁長細既GAME評啦

查看全部評分

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

乒乓波 同 藍球都係我至愛,我昨晚到玩左兩個幾鐘,我試埋藍球鬥波,超搞笑的說

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

唔知點解Wii真係提唔到興趣去開機

三潮玩家

76星級影音勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

唔知點解Wii真係提唔到興趣去開機 X 2

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

送晒比我做實驗,呵呵!

星級玩家

食翅楂波子

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

請問有冇相可以睇o下咩係motion plus呢?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

等到2字頭先入手!

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

http://wii.com/jp/movies/e3-movie/
裝落wiimote下面果粒就係~

三潮玩家

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

今日係黃金睇到已經係炒價, 搵左檔相熟既都要4百頭, 一心落到去都係忍唔到手~~~~~
食完飯玩左成三個鐘, 好好玩, 不過玩到腳都軟埋, 暫時係滑水同乒乓波最好玩.
吾儕雖老且窮,
而道理貫心肝,
忠義填骨髓,
直須談笑於死生之際

行動組特工

好彩琴日入左手, 不過就算唔炒黃金都係比旺角同灣仔貴, 所以依家都好少去黃金買game~