設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: vchai

[討論] D5000 用 14-24 2.8

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

vchai 發表於 2013-2-23 09:49
我覺得自己換 FF 應該都係一兩年之內嘅事 所以應該唔會再買 DX 鏡頭。

連 D7100 嘅對焦點都多 ...

計起上黎, D7100係高級過D600, D7100係DX旗艦, D600係FF入門, 所以對焦點多D係絕不出奇~

但係D600又係FF機, 佢影出黎o既野又係另一回事, 所以好難將兩者比較~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

jason1969 發表於 2013-2-23 09:55
如果係我,我會揀换FF 機先

最敝我又想要 wide 啲呢…

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

ahnel 發表於 2013-2-23 12:51
計起上黎, D7100係高級過D600, D7100係DX旗艦, D600係FF入門, 所以對焦點多D係絕不出奇~

但係 ...

好難接受一部 DX 嘅規格會好過 FF 囉…

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

14-24 絕對係好鏡,有 FF 機又影境,一定放支係屋企。如果 Ching 個 Case,14-24 用係 DX,效果大打拆扣,加上依支鏡一 D 都唔平,我兩年前入支二手都要萬多元,全新好似萬中仲要經常缺貨。如果為了 wide 2 mm 但付出代價太大,留錢上 FF 既分別及進步空間會更值得。
McIntosh C2700 + McIntosh MC451 x 2
Bowers & Wilkins 803.D4 + HTM82.D4
Aurender N20
NUC8i7 (Roon) > Sotm SNH-10G > Weiss 501
LG C2 83 OLED

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

vchai 發表於 2013-2-22 07:08
你指 10-24? 其實我係想換 FF,不過嫌 D800 太貴,D600 又唔多掂…所以先諗入住 FX 鏡等機。如果宜家再買 ...

如果以 Nikon 出機習慣,一、兩年內唔會有中、低價 FF 機出。D700 去 D800,D3 去 D4 都講緊幾年既事,傳會出都只係 D4x。現在賣街既 FF 機出 s 版應該有排,生產條未回本唔會咁輕易出其他版本。仲要睇對家點出機,加上今年又講左預期強國購買力下降… 應該唔會咁輕舉妄動。可能改良 J 仔,V 仔條 Line 仲有著數。

評分

參與人數 1威望 +5 金錢 +5 收起 理由
ahnel + 5 + 5

查看全部評分

McIntosh C2700 + McIntosh MC451 x 2
Bowers & Wilkins 803.D4 + HTM82.D4
Aurender N20
NUC8i7 (Roon) > Sotm SNH-10G > Weiss 501
LG C2 83 OLED

鑽石玩家

lego_cyris 發表於 2013-2-23 18:48
如果以 Nikon 出機習慣,一、兩年內唔會有中、低價 FF 機出。D700 去 D800,D3 去 D4 都講緊幾年既事,傳 ...

我反而覺得唔會等好耐,宜家電子產品嘅週期好短,況且 mirror less  又步步進迫,DSLR 為咗保住陣地,好可能會多管齊下搶奪市場…