設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: blackcolor

[喇叭線] 請教 QED 喇叭線 ?

專業玩家

blackcolor 發表於 2013-2-27 16:49
從兩位師兄既意見,好似睇黎 X tube 400 都會偏向高音尖聲的!
咁可能 Genesis 會適合的!

我反而觉得不是高音尖,事实上XT系列给我的感觉是高音很顺,但高音的量感会稍微多一点。

黃金玩家

SkyGeo 發表於 2013-2-27 17:55
條線的聲底應該吾會因為biwire 改變。

反而要問翻 ching, 你現時覺得KEF 會唔會太簿,因為用Genesis 會 ...

咁請問師兄,如果厚聲的既喇叭線,價位唔貴既有咩牌子推介?

我新手乜鬼都唔識!請指教!

黃金玩家

petitwwp 發表於 2013-2-27 21:57
我反而觉得不是高音尖,事实上XT系列给我的感觉是高音很顺,但高音的量感会稍微多一点。
...

明白!謝謝!

不過 KEF 喇叭本身的聲都真係「薄薄地」!!!

專業玩家

睇清楚 d ,原來 ching 都係用緊馬仔 CDP,咩型號?馬仔聲底是屬於甜潤,如果再配厚聲的既喇叭線,效果會唔會濛?你聽 classic 最好分析力要好。如果喜歡不同類形的音樂,中性線材會較好,唔會顱此失彼,厚潤對有d 人就是濛、慢、肥。

聲音薄薄地有好多原因 - 喇叭擺位,RCA Interconnects (訊號線),電源線 等等!

你用緊咩訊號線和電源線?
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

SkyGeo 發表於 2013-2-27 16:15
睇翻QED 個official website, 原來Genesis 和 x-tube 400 係同 grade, 都係 QED 最頂班的 speaker cable.

...

價錢唔同哩.QED Genesis Silver Spiral Speaker Cable比XT 400貴10磅呀(1M計)
http://www.futureshop.co.uk/spea ... 5.html#.US4iRTtJm-M

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

我自己用馬仔SA15s2 夾Wireword sliver electra PC, RCA用oyaide 510, 出Krell i300(Aet Hin Evo),接Genesis Silver Spiral (Biwire),推KEF IQ9, 無聲薄既問題

鉑金玩家

昨天見到阿2有XT-400,但無睇價錢!

黃金玩家

SkyGeo 發表於 2013-2-27 23:07
睇清楚 d ,原來 ching 都係用緊馬仔 CDP,咩型號?馬仔聲底是屬於甜潤,如果再配厚聲的既喇叭線,效果會唔 ...

只用緊舊舊的 cdp + 新新的 kef 喇叭。。。

電源無特別講究!喇叭線用緊 xlo cheap cheap 型號!

想 Upgrade speaker cable + 買個拖板用改善一下!

除左 qed speaker cable 咁仲有咩推介?

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

我都想入對Genesis BiWire 比馬仔 KI lite 推QUAD 11L, Ching 們比啲意見呀!
Panasonic OLED TV | OPPO 103D
MAC Mini | TEAC UD-503 | Cybershaft OCXO
Marantz KI Pearl Lite | Marantz NR1602
KEF LS50 | Marage MX | SINE 30A

專業玩家

blackcolor 發表於 2013-2-28 20:39
只用緊舊舊的 cdp + 新新的 kef 喇叭。。。

電源無特別講究!喇叭線用緊 xlo cheap cheap 型 ...

ching, 不要少看舊的馬仔 cdp ,越舊越有馬仔特有甜美人聲,ching現時的setup 真係可以慢慢升級,大把時間玩upgrade ,因為馬仔聲底較柔,所以我會用較有分析力和動力的線材。電源線系好重要,我用緊Analysis Plus - Oval 2 入馬仔CDP,因為呢條AP有分析力之餘,,亦好夠力,人聲好中性,可以保持馬仔的甜美聲底, 係好高C/P 值的線,32xx左右!

Interconnect 用緊PAD (Purist Audio Design) - Musaeus,呢條線不但人聲甜美,而且夠氣夠力,有空間感之餘,人聲密度好,分析力亦不俗。忘了價位,好似3k。
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra