設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kmc0907

[前級] 我愛淘宝2:升級版DlY窮人胆机6AU6前級

黃金玩家

kmc0907 發表於 2014-2-14 22:17
請問 陰極電流係測边点?関机再着又正常番。。。
(Post76 Android 手機版送出) ...

您話:"測左右兩边电压差不多。。。" . 究竟所指係咩電壓 ? 幾多v ?

直接量陰極電流 = 駁入電流錶去讀。間接量陰極電流 = 他錶量跨陰極電阻兩端電壓 , 再計數 (ie. I=V/R)

p.s. 您話:"...関机再着又正常番。。。",即係做兩三分鐘就索曬氣,要抖下再黎先至有力??。。。if so, 咁就可能您D電阻瓦數不足、行電愈煲愈熱 、愈熱阻值愈升高,高到唔夠力開聲。。。
建議也check 下 其他部份>>>
billy

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2014-2-14 22:29
您話:"測左右兩边电压差不多。。。" . 究竟所指係咩電壓 ? 幾多v ?

直接量陰極電流 = 駁入電流錶去讀 ...

唔該師兄先我會查下D电阻先,我查D电压就是你上圖电路圖D測电压点
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

kmc0907 發表於 2014-2-15 00:50
唔該師兄先我會查下D电阻先,我查D电压就是你上圖电路圖D測电压点

有懷而冇時間,就在L side換粒 30K大瓦數碳阻(2 watts) 取代果 27K,跑一個鐘冇事就知咩事喇。

"...有時熄机等陣再開又正常,.但又好快又細声...",咁騎呢既現象、睇落真係好似同 "熱" 有關。

p.s. 你sure 你台power amp L+R都正常???
billy

星級玩家

比個單聲道訊號前級睇下係咪都係一邊細聲,如果是,才檢查前級,
如果無問題或者兩邊都細聲就檢查前一級

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2014-2-15 10:48
有懷而冇時間,就在L side換粒 30K大瓦數碳阻(2 watts) 取代果 27K,跑一個鐘冇事就知咩事喇。  ...

後级正常

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

zoneaudio 發表於 2014-2-15 15:14
比個單聲道訊號前級睇下係咪都係一邊細聲,如果是,才檢查前級,
如果無問題或者兩邊都細聲就檢查前一級 ...

比過單声道都係同一边細声

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2014-2-15 10:48
有懷而冇時間,就在L side換粒 30K大瓦數碳阻(2 watts) 取代果 27K,跑一個鐘冇事就知咩事喇。  ...

剛換了全新27K碳电阻左声道亦出現問題。。

黃金玩家

kmc0907 發表於 2014-2-20 22:35
剛換了全新27K碳电阻左声道亦出現問題。。

咁妖?!?!
even 調轉左右輸出去後級, 確實都係前級 " that channel " 細聲???
但係您做左其他幾部 tube preamp 都冇事喎。

建議post 清楚既preamp 底盆佈置大相,等一眾大師指導下, 讓小弟也學下野。。。
billy

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

billymud 發表於 2014-2-20 23:20
咁妖?!?!  
even 調轉左右輸出去後級, 確實都係前級 " that channel " 細聲???
但係您做左 ...

係呀。。玩死我,我共整了5部前级,只係這部出問題,我估都係D电阻問题,最多重新整過。嬲嬲地

黃金玩家

kmc0907 發表於 2014-2-20 23:58
係呀。。玩死我,我共整了5部前级,只係這部出問題,我估都係D电阻問题,最多重新整過。嬲嬲地
(Post76 A ...

What're those ?  Did u check them ?.....
billy