設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[請教] 有冇d平平地值得join既人像攝影課程呢?

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

以前用m43機影d儍瓜相冇咩投訴, 而家自己要求高咗upgrade咗Full Frame相機之後想upgrade埋自己對攝影既知識...有好多需要再增值一下, 請問有冇師兄讀過邊間夜間課程關於"人像攝影課程" 值得推介可否pm小弟~謝謝 !!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

你睇吓我之前講果個course啱唔啱你~

http://post76.hk/forum.php?mod=v ... &extra=page%3D1

佢雖然話係教婚攝, 但係佢主要係會講好多有關人像攝影o既理論~

同埋Derek好nice, 佢真係有問必答, 所以跟佢玩都真係學到好多野~

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ahnel 發表於 2013-3-1 10:34
你睇吓我之前講果個course啱唔啱你~

http://post76.hk/forum.php?mod=viewthread&tid=149810&extr ...

呢個之前有睇過都有興趣, 不過唔知內容會唔會好進階呢? ~~驚追唔上理解唔到, 而且又要入支閃燈上課....自己從未報讀過攝影課程, 只是在讀書時期(菲林年代)入過學校攝影會學埋d皮毛嘢咋~都可以考慮既...Thx...版主!!

提外話: 另外如果真係報讀想入支閃燈。呢兩支夠唔夠玩呢? 還有咩選擇呢?
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

人像課程有位又係d字頭姓李的(不時上面的derek, 早兩年有出過一本入門人像書), 有幾位朋友都跟過佢, 雖不是什麼大c, 但教法好實戰, 唔錯的.
佢的課程除了影相, 佢都會教埋ps技巧, 亦係實戰式的教學.
不過最近傳佢搵助手教多, 詳情請自己上網搵, 要full name的話可以pm我.
閃燈只要做到飛燈, 高速同步的話, 其實個人都覺得夠哂了.
等運到

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

titus614 發表於 2013-3-1 11:08
呢個之前有睇過都有興趣, 不過唔知內容會唔會好進階呢? ~~驚追唔上理解唔到, 而且又要入支閃燈上課....自 ...

內容唔會好進階, Derek都好注重基本功, 所以好多基本野佢都會提及番~

閃燈就可以唔入住, 因為佢會有影樓燈比你玩, 到你覺得有需要先再自己買支玩啦~

行動組特工

mike384 發表於 2013-3-1 11:32
人像課程有位又係d字頭姓李的(不時上面的derek, 早兩年有出過一本入門人像書), 有幾位朋友都跟過佢, 雖不是 ...

唔係Derek Lee, 就應該係Daniel Lee~

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

ahnel 發表於 2013-3-1 11:45
唔係Derek Lee, 就應該係Daniel Lee~

中了~~~
雖然冇上過佢堂, 但身邊還有不少佢的學生.
等運到

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike384 發表於 2013-3-1 12:15
中了~~~
雖然冇上過佢堂, 但身邊還有不少佢的學生.

頭先同阿Derek Lee 傾咗幾句感覺佢個人都好Nice. 所以都選擇報讀咗版主提供既婚攝課程~~好期待!!