設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: ahnel

[主題新聞] 有相機就係攝影師

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

odin1983 發表於 2013-3-26 21:01
其實小弟都好深感受,好多時都覺得做Design由Designer變左Design Worker,我見到我老闆為左做張Banner舞 ...

你老闆嗰啲都已經叫做"standard comment", 我聽過既仲有"想要live啲", 或者話"點解你改極都唔係我心裡面諗嗰啲嘢既, 你係咪唔識design".....{:9_412:}

又試過做一個抽獎既promotion, 個老細話想要創新既concept, 我地做咗幾轉conceptual嘢再做晒解釋做晒presentation, 到最後佢玩咗2個月之後同我地講, 佢覺得最好都係用一個禮物盒既相.....{:9_411:}

最多老細講既comment係最初佢話想做到好似apple啲ad咁型咁靚, 咁apple嘢係行minimalist(極簡主義), 即係咩都無以突出主體主角為單一理念, 我地做完present比佢睇, 最後佢話要加返啲花花草草星星太陽彩虹上去.........妖!!!! {:9_422:}

唔識扮晒識係所有老細必備條件, 唔信任supplier又係例行公事, BTW我好多時都唔知佢搵我地嚟做乜, 自己搵word砌design好過啦. 我成日都話, microsoft word係普天之下最好既design tool, 啱晒所有人做design, 因為佢有好多美式clipart同美工字體架~~!!! {:9_407:}

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

好彩我亂咁影,所以唔會接job...............無壓力又开心
與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

睇D相又真係幾過引, 識影同唔識影真係二個世界~~~~

香港地......算把啦~~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

其實最主要睇個客有無budget,無budget一定左cut右cut,有budget唔會介意俾錢做好d
同埋art sense唔係個個人都有,唔識就係唔識,大像數≠質數好,其實個d客係知的,但如果佢地一意要自己做,我絕不反對
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

鑽石玩家

ykluk 發表於 2013-3-27 10:11
你老闆嗰啲都已經叫做"standard comment", 我聽過既仲有"想要live啲", 或者話"點解你改極都唔係我心裡面 ...

無sense既客永遠覺得價錢同工作量係正比的,錢越多,唔該你做多d decoration野上去
Marantz • SAsound • JBL • XTZ • Klipsch • MK • Velodyne • Sony • Oppo • Mcintosh • Focal

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

bigair 發表於 2013-3-28 12:18
無sense既客永遠覺得價錢同工作量係正比的,錢越多,唔該你做多d decoration野上去  ...

其實有幾多人知道一個DESIGN背後既工作量o丫......

當收到一個request去計(抄嘢COPY唔計), 首先要搵料去了解當前既product/promotion/company係做啲乜嘢, 有咩相關同類既資料要搵定, 仲要睇吓中外有咩類似廣告費時人地以為你抄人或者可借題發大, 再諗吓佢既target audience係咩鍾意乜, 宜家時下又流行啲乜, 做晒一大堆research返嚟就傾有咩好搞. 要諗到條橋令人可以2-3秒內get到個concept, 太覆雜太難諗既基本上係浪費message, 再諗tagline slogan等等, 之後搵料晝嘢預備做draft去present, 通常都要做多4-5個, 裡面有crazy有保守既預備唔同老細有唔同喜好, 搞掂再比Art Director check返個稿有無嘢要執(通常都要internal執吓既), 之後先可以present

Present完個客可能話有意見要, 改返二三十轉之後又要比唔知邊個邊個批, 到最後打color proof再check下有咩嘢要改要執要跟.....{:9_412:}

以上講既只係好普通既一個poster project最簡單既流程, 唔好以為minimalism真係乜都無, 其實真係好多嘢.....宜家仲有客問我地千二蚊包color proof做以上既嘢, 都唔知點解仲有人會做.....{:9_440:}

評分

參與人數 2威望 +110 收起 理由
小瑟 + 100
bigair + 10 好詳細!

查看全部評分

鑽石玩家

ykluk 發表於 2013-3-28 12:46
其實有幾多人知道一個DESIGN背後既工作量o丫......

當收到一個request去計(抄嘢COPY唔計), 首 ...

千二有千二既市場,只係願打願捱咁解,我識好多fd都係抄野算,費事浪費時間去諗咁多,因為無咩錢賺

評分

參與人數 2威望 +15 金錢 +15 收起 理由
ykluk + 10 + 10 絕對認同
ahnel + 5 + 5 絕對認同

查看全部評分

3萬

白鑽玩家

bigair 發表於 2013-3-28 13:39
千二有千二既市場,只係願打願捱咁解,我識好多fd都係抄野算,費事浪費時間去諗咁多,因為無咩錢賺{:6_18 ...

當然啦~~!! 不過家下啲客越嚟越用千二蚊既價錢去搵人做幾萬蚊既嘢呢.....

試過有客同小弟咁講-

客:"喂, 份quote太貴喇, 減啲啦, 人地份quote係你既一半咗喎!!"
我:"哦, 咁真係唔好意思喇, 我唔知點解人地收咁平, 我平一半比你公司咪蝕錢做, 我交代唔到比老細喎..."
客:"得啦, 你平到既, 改咗份quote收一半啦~~!!"
我:"我真係做唔到喇, 你不如搵嗰間收一半既做啦...."
客:"唔得呀, 嗰間嘢啲嘢唔得, 跟嘢又唔足, 你地啲嘢好啲又跟得好, 你收一半做咗佢啦~~!!"

又要我地做得好, 又要我地做得足, 但錢又只係收一半, 真係唔知咩世界.....雖然呢個係舊客, 不過小弟除咗叫佢食屎之外都唔知講乜好, 費時老細見到我咁改份quote然後叫我執包袱就大很鑊.....

鑽石玩家

ykluk 發表於 2013-3-28 14:11
當然啦~~!! 不過家下啲客越嚟越用千二蚊既價錢去搵人做幾萬蚊既嘢呢.....

試過有客同小弟咁講 ...

通常呢d我會同佢講句,sorry啦,真係差太遠無法做啦

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ykluk 發表於 2013-3-28 12:46

當收到一個request去計(抄嘢COPY唔計), 首 ...

聽都覺得好忙, 我想問, 呢D JOB, 其實公司收個客幾多錢一單既呢????
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.