設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: david1503

[請教] LS50 vs Mezzo 6 或其他 (暫時買了Mezzo2,打算換Mezzo 6)

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

tech4lee 發表於 2013-4-24 00:01
聽完motion40你就知死

咁大劑~~??!! {:9_433:}

不過MOTION40好似得中環先有得聽.....{:9_428:}

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

估唔到…部616跟左我2個星期…就要同佢good bye
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... p;extra=#pid2527297

我想轉會marantz,我like佢外型,又可以配合返mordaunt short 聲底,仲有一定要有pre-out{:9_429:}

專業玩家

david1503 發表於 2013-4-24 10:20
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthr ...

ching 咁快轉會?你中毒 la!!

我套AV 系統部係用 Marantz 配 Mordaunt Short (前置) + Polk Audio (中置 和 後置)

換佐 Mezzo 6 味??
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

3萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

david1503 發表於 2013-4-24 10:20
http://post76.hk/forum.php?mod=viewthr ...

你真係心急之王......{:9_422:}

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

SkyGeo 發表於 2013-4-24 10:26
ching 咁快轉會?你中毒 la!!

我套AV 系統部係用 Marantz 配 Mordaunt Short (前置) + Polk A ...

昨日11/f放假,要今日先聯絡到。有關m6,我都仲係心大心細,因為就快有小朋友出世,見d師兄都話驚座地倒下整親小朋友,所以可能因為咁而唔換座地……暫時……另外我昨晚好認真咁玩過對mezzo2,覺得包圍感、能量感、低頻在我的空間裡非常滿意而comfortable,低頻在run-in後應該更好。基於mezzo 2聽感滿意,換mezzo 6 的動機現在真的只剩下外觀和氣勢。自己真的屎忽痕想試座地…

amp方面,我對616推ms很滿意,但616無pre out。我自己想加int amp進一步加強對mezzo 2中低頻的控制力&彈性。而且聽講marantz係用ms做test,所以應該arm聲底掛。我最抵抗唔到既係marantz的粗獷外型!!amp我打算買唔太貴,有preout就夠,彈藥再放int amp。

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
tech4lee + 3 用家心得

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

ykluk 發表於 2013-4-24 10:47
你真係心急之王......

我唔係! 我唔係! 我唔係! 我唔係! 我唔係!

黑鑽玩家

david1503 發表於 2013-4-24 10:47
昨日11/f放假,要今日先聯絡到。有關m6,我都仲係心大心細,因為就快有小朋友出世,見d師兄都話驚座地倒 ...

工喜ching温到心頭好.

之前見ching刀有audit隻LS50,見comments 都不差,頂解最后揀Mezzo 2?  纯$$嘅原因?

3萬

白鑽玩家

david1503 發表於 2013-4-24 10:47
昨日11/f放假,要今日先聯絡到。有關m6,我都仲係心大心細,因為就快有小朋友出世,見d師兄都話驚座地倒 ...

恭喜晒就嚟做爸爸, 咁你就更加要諗吓自己套嘢會唔會影響到小朋友, 尤其是第時佢大個咗會唔會破壞, 因為我好多朋友都中咗招.....{:9_440:}

都係嗰句, 呢個世界咁多SPK咁多器材, 你永遠都追唔到最好, 最緊要係自己滿意收貨, 大家各位CHING比意見你都唔及你自己親身感受, 尤其是我呢啲得個"吹"字又唔係實際關我事就講乜都得~~!! {:9_423:}

換唔換SPK你真係要諗吓, 或者你煲返咁上下再諗清楚, 始終新SPK無返2-3百粒鐘唔應該咁快比comment佢, 最多第時你想換我就1K要咗你對MEZZO 2~~!!! {:9_407:}

另一樣嘢, 唔知你究竟聽過馬仔AMP未, 尤其是入門中階嗰啲, 我自己覺得馬仔AMP同佢CDP同佢高階既取向都有啲唔同, 馬仔AMP聽歌真係可以, 不過如果睇戲時就較為薄, 咁你第時再入INT AMP時就2部AMP都係FOR聽歌, 咁你買AV AMP嚟做乜~~?? {:9_436:}

如果你賣咗部616, 我反而建議你直接買INT AMP, 始終你由頭到尾都講緊自己係聽歌, 完全無理睇戲既問題, 不如先集中搞2CH先啦~~!!

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
david1503 + 9 + 9 一定要加分

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章

myblue 發表於 2013-4-24 11:04
工喜ching温到心頭好.

之前見ching刀有audit隻LS50,見comments 都不差,頂解最后揀Mezzo 2?  纯$$嘅原因? ...

LS50我自己覺得係好好,佢既中頻我覺得很無敵,高頻也很好但差點餘韻,但起碼做到小提琴爆尖音也不會刺耳。可能係amp和設備問題。我去過幾個唔同地方聽,度度都聽感好唔同。所以我諗器材真係好影響佢。唔揀佢係因為未諗到點樣set up佢。{:9_418:}

本想買ls50,但無論去到邊度試,都叫我買2萬以上amp、1萬dac、仲要加對5千腳(我自己唔方便用腳架)!我咁窮!! 小弟之前去東歐、西歐,家家都有hifi,用既喇叭唔算係貴野,歐洲而家真係好窮。但大家都樂在其中,而且佢地普通人的音樂素養比我學過音樂的更高。他們一般先取高清,後取口味,小弟認為他們執喇叭器材,普偏唔會買貴野,但拼出黎都比我香港2位老闆既setting好。貴一貴拼出黎,用黎聽無閒道「是水」,無錯蔡琴聲係幾好聽,但叫佢播其他野,我真係要講大話話係好聽,話晒人地玩到咁貴,卻矇到死,已經連基本HI FIDELITY也沒達到。{:9_437:}

基於以上,調整一下心態再諗,錢係有,但我唔想咁樣玩ls50。想買hifi係因為去完歐洲,被他們的音樂心態感染,想自己都投入鬼佬的基本生活level與態度。返到香港搵喇叭,竟漸漸迷失了當初的本意,差一點一擲千金。當然千金只是對我自己是大數目。講到尾都是小弟無錢。我要提醒自己量力而為。

講返對mezzo2,我都幾開心用$3980搵到對高解像喇叭,handle到我d大棚野!仲要係木紋!我最like d老餅款!ls50如果有d老餅款而唔係玫瑰金顏色…我諗我真的早已抵抗不了…

而家高清已達到,至於進一步的口味,嗯…我唔想加味…

黑鑽玩家

david1503 發表於 2013-4-24 12:01
LS50我自己覺得係好好,佢既中頻我覺得很無敵,高頻也很好但差點餘韻,但起碼做到小提琴爆尖音也不會刺耳 ...

多謝ching咁有heart 嘅分享,想必ching玩HiFi已去到另一層次了,恭喜恭喜。