設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[藍光播放機] OPPO 93 大手術!

高級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

其實部Oppo 93 已經用了一年, 一路用就一路改! 尋晚換了古河藍精靈fuse! 聲畫進一步加强。特別是d聲。
Oppo 本身d聲好硬, 我自己覺得睇戲比較好, 但我本身睇concert 多, 覺得無乜音樂感! 於是看了呢度大家師兄教學, 不斷摩改!

好了! 前後做了幾次手術, 畫面明顯比原裝更銳利, 同真係無乜noise! 顏色比未改前鮮色左! 黑位實淨, 光暗分明!
至於聲底上就改變很大, D bass 有動感左, 空間感大左好多, 聲底自然同分明左好多!

評分

參與人數 9威望 +77 金錢 +65 收起 理由
manblood + 10 + 10 精彩報告
louis001 + 10 + 10 超正!
喜喜天使 + 10 + 10
billymud + 6 + 5 用家心得
mantam121 + 10 + 10 用家心得
ADA + 10 + 10 超正!
edlsang + 10
soalex + 1 精彩報告
chhanthony + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

V-cap 用在電源板上 ! 勁 !

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

可吾可list出改左邊部份,同改左D乜野?

黃金玩家

mantam121 發表於 2013-5-22 16:01
可吾可list出改左邊部份,同改左D乜野?

相片所示為 Power supply mod:
- emi X-caps
- PWM caps
- HVDC cap
- LVDC caps
- fuse holder
- silver wires
- IEC ac inlet
- shieldings
billy

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

點解只摩power supply?

高級玩家

billymud 發表於 2013-5-22 16:32
相片所示為 Power supply mod:
- emi X-caps
- PWM caps

billymud 師兄好勁! 乜caps 都 list 哂出來! 我自己都唔多識分!
我通常是 reference 各位師兄點改 then 照跟 or 買番數值一樣的電容去改!

高級玩家

kenneth_obee 發表於 2013-5-22 16:38
點解只摩power supply?

kenneth_obee 師兄, 部oppo93 我只用來睇戲, analog個part 我不會用, 所以無改! analog塊板的接線我沒有插。HDMI 塊板其實無乜好改, 加上唔識搞就做 shielding 算!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

eric0719 發表於 2013-5-22 16:45
kenneth_obee 師兄, 部oppo93 我只用來睇戲, analog個part 我不會用, 所以無改!  analog塊板的 ...

明白了

黃金玩家

師兄 我完全同意 Oppo 本身d聲好硬呢一點 所以我都換左粒鉑金屎 的聲當堂唔同晒
音場闊左同音樂感好左好多 我而家日日都開佢黎聽下歌 我耳仔收貨 師兄有機會或者試下
真係要多謝晶爺賜教先可以有咁既效果

星級玩家

利害, 利害