設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: obee

[CAS音響] 介紹一張 DDC (USB -> SPDIF/I2S) 卡

黃金玩家

PhantomGTR 發表於 2013-8-15 11:04
AQ Diamond CAT7?咁要留返一條俾 MPD 用喎,不如你又買兩條 Powersync 比較下,反正只係幾草嘢。 {:1_25 ...

PhantomGTR 兄, 當你聽過AQ diramond or 其他全銀Lan 線後.
你會發現果幾千蚊係一定要洗的!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
pac + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

pac 發表於 2013-8-15 11:16
未玩linus,依次真系要師兄多多指教點裝cubox的os了

師兄見笑了,我未用過 CUBOX 做 MPD,仲只係用緊 voyage MPD。我看 CUBOX 一事你要找其他師兄幫忙了。
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation
USB: Ediscreat

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

edison133 發表於 2013-8-15 11:41
PhantomGTR 兄, 當你聽過AQ diramond or 其他全銀Lan 線後.
你會發現果幾千蚊係一定要洗的!   ...

Edison133 兄:
我信相會,不過粗粗地玩住先。同埋想知會差呢乜
SnakeOil OS in Ediscreation's Haydn > Denafrips GAIA > Rockna Wavedream DAC > icOn4Pro V4 > Nord One SE UP NC500DM Stereo > Volent VL3
平衡隔離牛: Wilmer; LPS: Ediscreation

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

edison133 發表於 2013-8-15 11:41
你會發現果幾千蚊係一定要洗的!   ...

我雖然未用CUBOX,但都覺得分別很大,但很貴

黃金玩家

PhantomGTR 發表於 2013-8-15 11:53
Edison133 兄:
我信相會,不過粗粗地玩住先。同埋想知會差呢乜

其實分別大到係完全2回事!!
一但插入, 你是不能拔出的。
如果一定要講分別, 我只能說LAN 線及USB 線係CAS好聲的重要原素!
你會吾會用跟機紅白線來聽歌一樣。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
pac + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

edison133 發表於 2013-8-15 12:26
如果一定要講分別, 我只能說LAN 線及USB 線係CAS ...

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

edison133 發表於 2013-8-15 12:26
如果一定要講分別, 我只能說LAN 線及USB 線係CAS ...

所以我條USB都系AQ DIAMOND.師兄另請教TEAC UC 501可否摩得無咁硬聲.因之前有師兄帶來我家試,動態分析力都幾好,但硬聲D

黃金玩家

pac 發表於 2013-8-15 13:20
所以我條USB都系AQ DIAMOND.師兄另請教TEAC UC 501可否摩得無咁硬聲.因之前有師兄帶來我家試,動態分析力 ...

百分百可以的!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我都購入左呢部DDC玩

由於WIN7原生 Driver唔support
但係XMOS 官方果個要搞一輪野

最終我Download左wave io 果個driver用 (同樣係XMOS)
一開聲

覺得D聲好似多左野
定位好左
BASS清晰左
分離得好左

但係個人聲既厚度好似差左
聽落硬係有種不知怎樣的感覺
唔知係咪一開聲要煲呢....

難道係用左之後好左
但係我部CD機個DIGITAL IN 當DAC太差既關係....

定係個DRIVER問題呢....

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

que 發表於 2013-8-27 21:59
我都購入左呢部DDC玩

由於WIN7原生 Driver唔support

driver 你問賣家攞, 佢有的.