設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cmlee

[喇叭組合] mod Quad 12L2

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

mike1981 發表於 2013-8-3 18:19
銅泊接線有獨特既甜同靜電式既分析力, 你自己試下吧

CDP:ARCAM-CD17
TUBE PRE AMP:MC-7R
POWER AMP:DIY 300B
TUNER:LUXMAN 007
SC:DYNAUDIO FOCUS 110/QED GSS
IC:CC:SILVER RCA
英式全古河FUSE

專業玩家

hon328 發表於 2013-8-2 11:39
非常同意換零件会對聲底有少許改變
但就算換電源線、喇叭線、墊材聲底有少許改變
但當你打開分音看到那些 ...

同意之極,一般2皮零、或3皮零D喇叭內接線都好雞,好多用家用到好幾千或者過皮
嘅喇叭線由amp倒對喇叭到。冇理由比條雞線影响倒卦,起碼心理上都唔開心啦!所以
冇理由唔換!

再者、個喇叭原本做測試嘅地方一般都係無殘响試音室內效声‧試問去一般屋企、幾貴
嘅器材咪要用家自已再花一筆巨款去校声﹔唔同組合出唔同声!最後咪用家自己既耳仔
改貨!我支持去攪攪佢
Theta Jade
ML360S
Cello 1M Encore
Krell 400MCX
MA Studio 10/ FDII
Pioneer LX83

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

一般2皮零、或3皮零D喇叭內接線都好雞...

師兄 : 請問你有拆開 B&W 來看過嗎?
你知道 B&W 用的喇叭線什麼來頭嗎?

PS ... 我講 2~3萬那些, 不是1~2萬那些.

東施再如何裝扮效顰,也只是東施,不可能變成西施。

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

以下純粹絕對個人意見, 不用太認真回應 !

另外, 正如師兄講 "換零件会對聲底有少許改變", 用大量金錢買對原裝喇叭其實就係買佢把聲,
換了零件會變聲, 那麼為何不買對 DIY 喇叭?
自行配搭, 要咩聲自己話事, 想點就點.

對於喇叭這東西我就情願忠於原音了, 不喜歡把聲就賣咗佢, 換對喜歡的.
喇叭係 reference unit, 如果摩咗就失去 reference value 了.

專業玩家

ADA 發表於 2013-8-7 06:14
師兄 : 請問你有拆開 B&W 來看過嗎?
你知道 B&W 用的喇叭線什麼來頭嗎?

師兄,各施各法啫、喜歡咪改囉‧唔喜歡咪保留原貌、冇壞!
既然外面接線五花八門,我又唔係什麼電子工程師,買嘢玩啫、一時冲動咪買、理得佢係乜構造‧
但一般買完之後咪攪餐死!B&W以前咪又見D大師改乜分音; 改分離分音,之後又天下無敵、都係玩啫!開心咪得囉 !
又如果講原汁原味!廠家測試器材一般條電源線都係普通線、但可全全完完改变声效、 声底最大個Part又係電源、而家D
師兄咪一樣玩得開心、買得開心 小弟愚見,
Theta Jade
ML360S

鑽石玩家

andprise 發表於 2013-8-7 10:09
師兄,各施各法啫、喜歡咪改囉‧唔喜歡咪保留原貌、冇壞!
既然外面接線五花八門,我又唔係什麼電子工程 ...

師兄對不起, 我只係見你回應 "一般2皮零、或3皮零D喇叭內接線都好雞", 小弟只是打算問問師兄你是否見過,
如果見過就交流一下, 本人沒有質疑師兄你, 其實唔一定 B&W, 其他牌子都得,
不過我朋友有對 B&W, 所以問 B&W.
而 #44 不是對你說的, 只是小弟的一點個人意見.

令您誤會小弟先跟您道歉 ... 對不起師兄.

專業玩家

ADA 發表於 2013-8-7 10:40
師兄對不起, 我只係見你回應 "一般2皮零、或3皮零D喇叭內接線都好雞", 小弟只是打算問問師兄你是否見過 ...

Ching 冇問題啦!都係交流吓、原全明白喎!師兄可以參考吓以下條link 及一段文章

http://www.htguide.com/forum/showthread.php4?t=29953

although many people think "why would b&w cut corners in such an expensive speakers?" here is why.

for most products on the market, the actual cost of a product is usually only between 1/6 to 1/3 of the suggesting retail price. take a $2000 speaker as an example, the cost of making the speaker is usually between only $300 to $600.

well, people will think.... wow, that's a big rip off!, they must make tons of profit. the answer is yes and no. why?

the MSRP has to cover 1. dealer profit (says 35%) 2. shipping and storage (10%) 3. marketing and advertising cost (usually 10-20%) 4. R&D cost (5%) 5. and other cost like damages, warranty, etc.

so yes, every pennies counts in manufacturing. take the 6 series for example, the target cost will be like $200 (for a $1000 speaker). as a result, even a $10 cable will be too expensive to use in those speakers.

does cables make a difference? i think it does. B&W use 9GA cable on their top of the line 800D and 800 Signature, 12ga for the rest of 800 series. i think 805 use 14ga. if it doesn't make a difference, why bother?

same as crossover components. 800D use two silver/gold cap. the rest of the series use regular cap. how much is silver/gold cap? maybe like $200 to $300 each. but considering the pricing model above, it is just too expensive to use on lower end model, even the 802D.
Theta Jade
ML360S

高級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ADA 發表於 2013-8-7 10:40
師兄對不起, 我只係見你回應 "一般2皮零、或3皮零D喇叭內接線都好雞", 小弟只是打算問問師兄你是否見過 ...

應該有ching可能答到你,不過佢外遊中。

不過其實未必睇到用咩線,因為未必有寫,反而電容可以睇到。
一般而言,唔係指B&w ,3至4萬最多都係用到 mcap supreme級別既電容,銀油/金銀油多數唔駛諗。
廠商最大賣點同值錢係調測,我指製作最合適既分音及箱體等,依度佔最大份錢,所以用料的確唔係好好

至於廠牌mod 唔mod,我覺得兩睇,想賣就唔好mod,我指過萬既廠牌,Quad 12L2 小mod,二手價值未必會跌。
唔賣既,mod下佢,我覺得未必不可,有時只係想改善喇叭本身的一些缺點,唔係顛覆式改變。

其實你既睇法,我有部份都認同的
不過「換了零件會變聲, 那麼為何不買對 DIY 喇叭?」依句我就未必認同
DIY喇叭其實比DIY前級後級需要更多的專業的知識及工具,真係唔係一般人搞得掂,多數d聲都麻麻地。
唔同單元,配合不同既箱體,容積既不同,需要既分音都唔同,要最大發揮單元,就要岩既分音,要做好多測試的。
舉例,個箱大一寸同小一寸,個分音數值已經完全唔同。
我個人其實唔太建議買出面的diy喇叭,因為低手太多,係香港真係識DIY 喇叭既人唔多,隔離台都有幾個高手,但唔覺佢地有賣野。當然如果係madisound買套件,自己砌,問題會細好多,但點都係有d差距,同真係識既人相比,主要是微調同電容選配方面。
相反,mod原廠喇叭,對一般人黎講,就簡單好多,只需要更換相同數值既電容就可以,容易得多,衰聲機率亦細好多

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
喜喜天使 + 10 + 10

查看全部評分

高級玩家

andprise 發表於 2013-8-7 11:18
Ching 冇問題啦!都係交流吓、原全明白喎!師兄可以參考吓以下條link 及一段文章

B&W PM1

事實上接線比較難知道用咩線
不過照睇就好多都唔似高價線 (和喇叭線比一比就行了)
www.facebook.com/mharmony2013
Sokeris R2R/高手土炮前級/H20
DAC -> Preamp: DL2.0 RCA
Preamp -> Poweramp: DH LABS Air Matrix
SC: DL混種純銀

高級玩家

ADA 發表於 2013-8-7 06:26
以下純粹絕對個人意見, 不用太認真回應 !

另外, 正如師兄講 "換零件会對聲底有少許改變", 用大量金錢買對 ...

mod左的確係會改左聲
好似好多人mod atc 同3/5a都失敗而回
因為本身風格好強
如果是愛其本身風格, 就令其缺點改善, 好多時改到都唔係原本的聲

所以mod 喇叭還是想想要什麼好
不過又咁講
我見有好多人用鍍銀/銀線去推atc VIFA高音
或者搵d 高音生動d既amp, 去玩
不又是改了atc 的聲音嗎?

又或者用大power 膽機去推3/5a

為就而就, 分別只是用配搭還原容易
而mod 改, 會影響2手價

diy 喇叭隔離台都有高手玩, 大概玩seas 套件 完完全全自己話事, c/p 就最高了

本身diy就是玩味重的, 也沒什麼好同唔好, 同換opamp, 換clock, 換屎, 換接線, 換大水塘去SOURCE,  甚至台灣改focal utopia, sonus faber 換WBT
能改就改
本身沒有好與壞, 同功夫一樣, 分別在人而已

評分

參與人數 3威望 +30 金錢 +30 收起 理由
manblood + 10 + 10 絕對認同
ADA + 10 + 10 多謝Mike兄分享心得
hon328 + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

www.facebook.com/mharmony2013
Sokeris R2R/高手土炮前級/H20
DAC -> Preamp: DL2.0 RCA
Preamp -> Poweramp: DH LABS Air Matrix
SC: DL混種純銀