設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[討論] 特工第四發 – 茶葉罐內的驚喜 - 來自日本的Flat4-Kuro

高級玩家

muffy 發表於 2013-8-8 11:47
其實我用棉直頭戴唔到添...
但用ortofon無問題
Makcato大哥你都收貨咁證明我無吹水~~

Cardas Review星期六見街 =P

我比較怪
Kuro一定用棉先得...
而ASG2我係唔用得棉要用膠...
踩一部機不代表說真話, 讚一部機不代表說謊話

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

好似幾好..
得閒試下先@_@

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

MakCato 發表於 2013-8-8 11:48

我比較怪

Cardas我會密切留意架啦
哈哈你對耳仔係神級, 應該麻煩D架啦!

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

MakCato 發表於 2013-8-8 11:48

我比較怪

ASG-2 友人用UE雙節膠
比用原裝的雙節好聽

多謝Cato兄
上次讓小弟聽過KURO
真的耳界大開
這個音茶樂新進品牌真的不容忽視
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

星級玩家

PCMM1 發表於 2013-8-8 12:34
ASG-2 友人用UE雙節膠
比用原裝的雙節好聽

師兄覺得Kuro點呢?~

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

muffy 發表於 2013-8-8 16:54
師兄覺得Kuro點呢?~

小弟只是聽了大約10分鐘左右
小弟覺得Kuro和IE800比的話
可能Cato兄的那對還是煲了不長的時間
聲音質素還是不及小弟熟成的IE800
這個也需要考慮到Kuro和IE800在價格上還有一段距離

小弟用ma8加平衡咭試
推Kuro還有一點毛刺感 (推IE800 則沒有)
但分析力在同價位的耳塞內可說是很不俗
低頻爽快質感不錯
2x10MM單元來說低頻量出奇的不多 (偏重質)
音場也很宏大 (橫向比蹤向多和明顯一點)
音場實在感雖不及IE800
但聲音飄逸
感覺輕鬆自然
音像立體度也是同價中屬前列
聽起來真的有如muffy兄和Hiyori兄說的脫塞感
人聲女聲的確比男聲毒
不過不算是埋身而是清新輕柔有距離的人聲
人聲和音樂聲都會恰到好處的融在音樂中
各樣的聲音位置也明確地展現眼前
再者聲音很少音染, 算是耐聽的耳塞

如果以我試聽時
日元只是76計算
價錢不多於3000元還是相當抵買抵聽呢

我相信這只耳塞要長時間煲機熟成
MUFFY兄你加油吧!!!

評分

參與人數 1威望 +18 金錢 +18 收起 理由
hiyori + 18 + 18 精彩報告

查看全部評分

好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

PCMM1 發表於 2013-8-8 17:59

好毒呀
m1兄你落毒唔洗本咁
你要對我的銀包娘負責
總受

星級玩家

就咁睇 ching  啲相,對耳塞主體好似好大咁??? 另外想問問 ching,如果唔繞耳而就咁塞落耳仔度,會唔會有聽聄效應???

星級玩家

PCMM1 發表於 2013-8-8 17:59

哈哈我聽感同你90%相似
毛刺感的確有, 希望runin後有改善
另外人聲既演繹等等同你差唔多感覺, 輕鬆自在
再加上呢個價錢係市場真係搵唔到任何代替品
而加向200HR邁進...

星級玩家

gahqm 發表於 2013-8-8 22:18
就咁睇 ching  啲相,對耳塞主體好似好大咁??? 另外想問問 ching,如果唔繞耳而就咁塞落耳仔度,會唔會有聽 ...

主體其實都有小小大, 但聽診真係好小
可能因為條線既問題, 超級柔軟, 我自己戴得幾好