設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: tomohiro

[討論] (煩惱中)5D2上5D3定無反X-e1

星級玩家

今日特登帶小朋友落街時帶埋5d2,最後………我老婆話不如買部細機……
Projector:JVC X30+Grandview 92,Lcd:Sharp42D65H, AMP:Onkyo 818,Speaker:(F+C)Audio Physics Yara Classic II, (S+SB)Canton 150,(Sub)Velodyne spl1200 ultra

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

tomohiro 發表於 2013-8-11 22:33
今日特登帶小朋友落街時帶埋5d2,最後………我老婆話不如買部細機……

我就唔理老婆講喇...反正講影相攞器材都唔會佢攞唔會佢理啦 ! ! 睇下自己喜唔喜歡影相啦~自己喜歡買咩就買咩機種啦 !! 大家都好清楚"影小朋友"呢個只係我哋upgrade玩具既借口嚟啫...老實話影小朋友其實去到C記6D; N記D600呢d級數已經超晒班咩都夠用啦...何解有d人要禁辛苦攞到再靚d既器材啫...前世未辛苦過咩!! (包括我自己{:9_434:} )擺明就只係滿足自己慾望之嫲...到最後通常影相都喜歡分家 !! 輕㩗 & 高階級數for 唔同場合用唔同器材...{:9_407:}
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

鉑金玩家

titus614 發表於 2013-8-13 15:48
我就唔理老婆講喇...反正講影相攞器材都唔會佢攞唔會佢理啦 ! ! 睇下自己喜唔喜歡影相啦~自己喜歡買咩就 ...

買玩具總是要好借口 ,但當你要带套机,又要帶奶粉、尿片....
當然細机会方便好多!
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

sam2004 發表於 2013-8-14 12:36
買玩具總是要好借口 ,但當你要带套机,又要帶奶粉、尿片....
當然細机会方便好多! ...

我反而覺得如果帶得奶粉尿片啫係個B好細大概都係一兩歲啦...基本未懂跑跳一支大光圈咩都夠...body重d都好少嘢啫 !!到小朋友大個又走又跳加上自己要求又高咗...果時又大機又閃燈又長短鏡~重慘過攞尿片奶粉禁少嘢...不過自己enjoy咪得攞 !! 細機影到唔到頭唔到肺果時就後悔...過來人感受 !! 所以我都trade out 成套M43...今日約咗師兄交收埋部body就重組成功 !!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

鉑金玩家

titus614 發表於 2013-8-14 15:02
我反而覺得如果帶得奶粉尿片啫係個B好細大概都係一兩歲啦...基本未懂跑跳一支大光圈咩都夠...body重d都好 ...

3/4跟本比傻瓜机好不了多少,FF是另一个世界。

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

sam2004 發表於 2013-8-14 15:21
3/4跟本比傻瓜机好不了多少,FF是另一个世界。

老實講樓主考慮果部X-E1唔見得影出嚟既相片好M43好多呀{:9_408:} ...(除咗加d咩神鏡例外...)

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

自己從未真正試過無反, 原因好簡單,
1. 重未捨得畀錢相機公司做實驗
2. 單反係重了少少, 幸好重HANDLE到, 其實考慮到鏡頭, 腳架等等的配套, 一部無反輕唔到太多.
另外, 自己入了FF後, 除了影雀影蟲, 都真係返唔到轉頭, 但上面兩樣野, 無反又係較弱的, 與其駛多舊錢去試, 不如用現成的器材多D練功好過了.
小朋友的動態, 比起雀鳥要易影好多了, C記我唔敢講, 以前用N記D60(可以話係N記最入門的級數, 約5年前的MODEL)時都唔覺太難, D90時已經有餘, 可惜入D600後的呢一年少影人.

評分

參與人數 1威望 +1 金錢 +1 收起 理由
AC812 + 1 + 1 絕對認同

查看全部評分

等運到

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

5D3真係堅正

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

5D3 嘅優點就是將5D2 嘅缺點撤低改善

鉑金玩家

mike384 發表於 2013-8-14 16:58
自己從未真正試過無反, 原因好簡單,
1. 重未捨得畀錢相機公司做實驗
2. 單反係重了少少, 幸好重HANDLE到,  ...

玩雀、玩虫同影小朋友是两回事!
玩無反是玩老鏡、体積又唔大,还是 APS-C
冇錢就玩支Summicron-C 40mm F2 ,有預算的就插支七妹
你会有新的体会