設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[討論] 特工第五發 – 耳機居然也要用Conditioner?! – AClear Porta NIP-01

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

最近一直係度等緊對SE846…百無聊賴…某日閒逛MK既時候俾我發現左D野…
Headphone Conditioner?! 乜東東黎架? 一問之下原來佢係一舊唔洗用電, 而且可以改善音質既玩具…好奇心驅使下一問原來唔算好貴…所以二話不說買左舊黎玩…順便整番個開箱都好!

首先講番外觀, 佢個樣真係幾靚仔, Made in Japan所以手工好好, size可以自行對比下我幅圖 (由於太過反光所以D相好抱歉…多多包涵, 小弟非專業開箱者…)
望番D配件先…其實得個盒, 一條3.5對錄 (望個樣都知唔太洗點試), 同埋一舊白色唔知乜…

OK講重點, 首先我用番近期最愛既組合黎測試下先! 大合照..1..2..3..smile!

首先老闆話條對錄線對比出黎既聲音有非常重要既影響 (即係暗示我唔好用原裝果條囉…) 先介紹一下測試成員:
最上面: Piccolino
中間: 16絞螺旋方芯單晶銀
最下面: Uber

首先試下經部Amp再出NIP-01 (以下簡稱N仔)先!
Mass Kobo 385我唔多介紹啦, 都係近期既最愛之一, 佢其中一個缺點係
底噪大, 最適合用黎測試!
經過N仔既調節…佢既底噪…都重係大! 哈哈, 不過改善左, 呢部野真係幾神奇…
同埋個volumn相比直出細左小小…開始好奇究竟舊野入面係乜黎…
AB左幾次之後, 佢最明顯既提升如下:
1. 背景安靜左
2. Bass實左小小 (真係小小only…)
3. 延伸度長左小小 (真係小小only…)
4. 套設備大舊左…

不過我記得老闆又講過話呢舊野都要runin…同埋如果直出個效果先會最明顯, 咁我又試下E8直出先, 大概講下聽感…
Piccolino: 呢條係我以前成日用既, 整體感覺華麗, 略帶齒音但可接受
方心銀: 佢個樣就最有霸氣啦! 不過要讚下佢既高頻, 空氣感好強而且好通透, 其他兩頻都算平均
Uber: 呢條大家可能比較陌生, 佢係Tralucent Audio出既, 我當初都買左條黎自用, 佢既聲音比較平均, 無話三頻邊個比較突出, 全面既提升

果然齋用E8直出N仔會比較明顯,

最後, 無聊一試, 用左我部Xperia Z黎玩下, 一聽之下…終於明白左D野…
就係呢舊野原來係針對用電話直推既用家!!!
因為我上面所講既提升係電話直出N仔既時候最為明顯, 而且佢既減噪能力真係幾強

我會推介俾D唔想帶舊炸彈出街, 而又想平平地提升音質, 尤其係減噪既玩家們, 佢好似有幾隻唔同顏色…好似係黑粉藍灰, 我自己就因為無紅色所以無奈揀左藍色…好啦報告完畢, 多謝收看!

評分

參與人數 1威望 +21 金錢 +21 收起 理由
hiyori + 21 + 21 精彩報告

查看全部評分

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

甘得意既~
入面吾通係電阻黎?

進階玩家

76-FC 藍寶石勲章

唔洗電...入邊乜構造...幾得意

星級玩家

lamhokin 發表於 2013-8-19 15:22
甘得意既~
入面吾通係電阻黎?

我都好想知...
不過你套野咁勁...當無視啦...

星級玩家

thomaswai 發表於 2013-8-19 15:24
唔洗電...入邊乜構造...幾得意

我就係貪佢唔洗電所以買黎玩下...

黎緊買amp唔洗充電會好D...成堆火牛...

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

一直有興趣哩舊野家用既表現

題外話,
同385個原作者傾完計,佢話系用 SONY MDR-900ST, HD25II tune出黎, 有冇試過咁既組合
因開始賣野所以封口啦

星級玩家

cklwong 發表於 2013-8-19 15:27
一直有興趣哩舊野家用既表現

題外話,

係呀幾得意, 最緊要唔算貴

關於385, 我知呀但對HD25賣左..
所以無得試...
佢人聲真係好得...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lamhokin 發表於 2013-8-19 15:22
甘得意既~
入面吾通係電阻黎?

先感謝muffy兄精彩的用家報告。

其實係小型trans,作用是filter,日本方面有人拆解過,內部是這樣子的

source:
http://fixerhpa.blog.fc2.com/blog-entry-195.html

這小東西蠻有趣的,我同意muffy兄所說的會令背景變黑,對於手機或一些比較燥底既機效果會明顯
我覺得nip01可以令原本很厚的聲音FILTER了一層濛的感覺,聽起來聲音會清楚,各種微少的聲音會變得銳利,分離度會變高,取捨是一些樂器的timber及真實度會減少,但厲害之處是一些殘響、細節可以更易表現出來,第一耳的感覺是不少玩家現在喜歡的那種Hifi感。另外,因為filter了一些聲音,背景變黑,音場也會變大,但會有一些虛,用在某一些系統上會變得假。最後這小玩意也會些微改善了定位。

如果你很喜歡某器材的音色,就是覺得有些厚,有些不夠刺激,不夠分明,這隻東西會有效,可以有即時的改善。但用在淳厚,歌者的鼻音比較明顯,層次之間不那麼分別但真實的系統,那麼就不太合適,以性能來說,性價比高,效果也明顯,值得推薦。有機會可以試試看是否合用來買。

評分

參與人數 2威望 +110 收起 理由
muffy + 10 絕對認同
小瑟 + 100

查看全部評分

…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

星級玩家

hiyori 發表於 2013-8-19 15:34
先感謝muffy兄精彩的用家報告。

其實係小型trans,作用是filter,日本方面有人拆解過,內部是這樣子的

多謝師兄既資料補充!

我知識好貧乏, 所以要靠你呀
你形容得好好, 同我聽到既差唔多, 的確好似都多左層野...
我覺得幾得意, 大家可以一試

新仔玩家

部野好似幾好wor.. 大約幾錢到?