設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[主題新聞] 傳說中的d610, 終於露面了

黑鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
早兩個月前, 網上已有傳聞, 話有部d600的小改良版=d610出黎, 引起唔少d600用家的不滿聲音.
事關部d610同d600會好似, 重點唔係昇級, 而係解決d600一d出廠時的設計問題, 如著名的漏油, 入塵現象.
官方已正式發表了, 將會係十月下旬出街, 網上面大把相, 小弟唔係呢度貼, 但作為d600的用家, 都講返少少意見.

官網在此
http://www.nikon-image.com/produ ... ital/d610/index.htm

d600小弟係剛剛一年前買的, 當時係第一水, 價錢稍高, 但見手上的d90快門數都已過9萬(2手入時已5萬, 玩了兩年幾), 於是平價放返出去, 入手d600.

初初真係好爽, iso, 對焦, wb全部都有明顯的進步, 加上係FF, 手上舊鏡可以大展身手, 玩得不亦樂乎.
但開心的時間真係過得特別快, 我部機同其他D600苦主一樣, 開始有塵, 但此塵唔係外入, 而係內部跌出黎的, 清理亦都唔容易.
今年上半年忍不著攞了去清, 見好DD就算數, 但問題仍然係有~

有朋友問我會唔會入D610, 當然唔會啦, 性能上基本係一模一樣, 加上塵問題又唔包冇, 我返屋企執兩野就解決的問題, 何必花萬幾蚊去做??  但如果有朋友想入NIKON FF, 相信都係時候了, 等兩三個月, 睇下有冇鑊氣再考慮啦!!

*** 有人問我點解會鍾意NIKON, 其實係一個誤會, 當初係因為屋企人有免費鏡頭畀我先入會的, 畀我有CANON鏡係手, 一樣會做CANON人, 玩了5~6年單反, 只覺C同N, 其實部部機都差唔多, 有好亦有唔好, 玩慣左就得啦.
等運到

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

其實如果Nikon可以俾人補少少價錢去回收D600Trade番部D610就幾 GOOD喇...!!

如果唔係D600入塵問題我都會係NIKON 人...... 其實D600無論功能; 介面; 相片質素同價錢都好OK ......最緊要可以玩番D舊鏡經濟d 哦!!
Amp:Anthem MRX-710/Bp:Philips9600/SACD player:Luxman D-03 Deluxe+Calyx DAC /Int.Amp:Melody Super 34(KT77)/Fs:A4SPT-VP 酒桶仔/Cs:QUAD L2CENTER/Rs:Quadlite/W:800Ultra/PC:Gutwire3.1&5.1/ISO FOCUS

1萬

鑽石玩家

老鬼新丁

本人就對nikon失了信心,已退會加入無反哥族。
落葉歸根,枯木逢春,春回大地,萌芽再生,萬象更新

黑鑽玩家

titus614 發表於 2013-10-8 13:13
其實如果Nikon可以俾人補少少價錢去回收D600Trade番部D610就幾 GOOD喇...!!

如果唔係D600入塵問題我都會 ...

其實塵問題係米咁大issue?? 我個部, 係清潔後係接受的.
c兄你買哂c記的頂級鏡, 繼續玩c記了, 冇話邊隻牌子有絕對優勢, 反正c記都玩到LEICA 同NIKON F(有光圈環的都得, 係冇了AF).
我對單反的要求其實好少,只要係光學取景都OK架啦.
等運到

黑鑽玩家

patchiu 發表於 2013-10-8 13:18
本人就對nikon失了信心,已退會加入無反哥族。

兩回事黎WOR, 對單反失信心去無反我就明~~~ 去無反通常係鍾意佢方便.
我老套, 始終鍾情光學取景~~~
等運到

1萬

鑽石玩家

老鬼新丁

mike384 發表於 2013-10-8 13:32
兩回事黎WOR, 對單反失信心去無反我就明~~~ 去無反通常係鍾意佢方便.
我老套, 始終鍾情光學取景~~~ ...

我由d50用到d4,nikon質數每况愈下,
近期間d600掉漆,d800左走焦,d4個mon偏色,上cs cal 居然要收$800 ,所以退會算了。
富士x pro 1 有 ovf 喎,可能啱師兄口味

黑鑽玩家

patchiu 發表於 2013-10-8 14:34
近期間d600掉漆,d800左走焦,d4個mon偏色,上cs cal 居然要收$800  ...

多謝介紹, 富士我係曾經心動過.
但平時出街只帶兩支定焦, 一支24, 一支300, 經已好方便了, 帶多部無反只會增加重量, 唔駛單反又影唔到雀...
等運到

1萬

鑽石玩家

老鬼新丁

mike384 發表於 2013-10-8 14:43
多謝介紹, 富士我係曾經心動過.
但平時出街只帶兩支定焦, 一支24, 一支300, 經已好方便了, 帶多部無反只 ...

這個當然視乎影什麼,講番部d610如只改進入麈掉漆問題就出部所謂新model,
什樣也講不通

黑鑽玩家

patchiu 發表於 2013-10-8 15:00
這個當然視乎影什麼,講番部d610如只改進入麈掉漆問題就出部所謂新model,
什樣也講不通
...

d600即使係有塵油問題, 都賣了咁多, 只要新造的冇乜問題, 好賣就ok啦, 以前上當的人佢睬你都有味.
今次出就係想將呢一年的劣勢(因為塵油畀c記 6d搶了唔少)挽回, 其實計性能d600本身好夠玩了, 太多改進的話又唔會係呢個價位.
有人以為nikon要向d600用家回收舊機再補錢買d610...真係發夢都冇咁早. (其實第一水的買家, 好多都已經換了快門, 得到一定程度的改善)
其實都係個句, nikon出唔出事都好, 我有更好的選擇時自然會轉會, 牌子姐, 唔駛咁專一lor~
等運到

行動組特工

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

patchiu 發表於 2013-10-8 14:34
近期間d600掉漆,d800左走焦,d4個mon偏色,上cs cal 居然要收$800  ...

師兄由D4落番去無反, 用得慣咩~