設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: SonusMaster

[喇叭組合] QUAD 11L2 改良記

白鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

正!

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

hon328 發表於 2013-10-31 10:26
你都係一樣改用Mills電阻
樓主用 Solen電容,你用Mcap EVO電容

咁Solen 和 Mcap EVO 大家取向有咩唔同?

因為我都想改低音個粒電容

進階玩家

cmlee 發表於 2013-10-31 14:02
 咁Solen 和 Mcap EVO 大家取向有咩唔同?

因為我都想改低音個粒電容

師兄

QUAD 11L2 12L2分音的所謂低音電容,應是12uf,用作中頻補償。
如果覺得原廠中音太濃欠層次,Mcap是一好選擇!當然會跟原廠的味道偏向遠d無咁濃厚...

進階玩家

hon328 發表於 2013-10-31 10:26
你都係一樣改用Mills電阻
樓主用 Solen電容,你用Mcap EVO電容

mills 電阻好正!密度高而不刺耳!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

如果你本身個出發點係怕內接線有味
而接線換成冇味德國線
咁就可能有點問題了

其實主要係講緊敏力
我自己只用過LS603
佢既特點係厚、暖、CUT高頻
同D人吹開既德國聲完全係兩個印象

之前同朋友一齊見歐洲特價
佢除左LS603之外
仲買多左對1302定係1203 RCA番呢玩
最後既定論係對RCA厚到佢用唔到
即係呢對比LS603喇叭線更高班既RCA線
比厚聱既LS603仲要更厚得多

最後我地段定敏力既厚度
夾D德國機冇味冇道既時間
就好合適
如果夾英國傳統厚聲
就會厚過龍出哂事

不過你果種內接線我就唔敢肯定了
因為唔同產品唔同級數都有分別

亦不要用Wireworld外低班rca線
直到我買左對chord 最低班rca
一插落去
先知果對ww 真係濛到嚇親我.....
不過ww digital線同電源線係ok的!

所以買野真係針對產品本身
最大困難係冇得試

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
zoneaudio + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

進階玩家

que 發表於 2013-11-2 08:27
如果你本身個出發點係怕內接線有味
而接線換成冇味德國線
咁就可能有點問題了

師兄,好報告!

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

SonusMaster 發表於 2013-11-2 18:03
師兄,好報告!

玩過既野唔係好多
只係分享下踩過既地雷
SOURCE: ATOLL CD 100 SE-2,Chord QUTEHD
SPK: B&W PM-1
INT AMP: CA 840
blackcat usb,ic,sc

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

SonusMaster 發表於 2013-11-2 03:44
師兄

QUAD 11L2 12L2分音的所謂低音電容,應是12uf,用作中頻補償。

謝謝師兄,而家就係想改善個低音層次

星級玩家

cmlee 發表於 2013-11-4 14:08
謝謝師兄,而家就係想改善個低音層次

亂講一通之低音層次,線條由coil做起,
低頻電容只將無用訊號對GND(CUT走無用高頻),
而訊號實際是通過線圈,所以換電容影響好細好細,
高音,中音,分音剛好相反,訊號通過電容,
所以摩分音,高音,中音改電容,低音改線圈效果有保證

下圖是最近改既分音

評分

參與人數 1威望 +8 金錢 +8 收起 理由
hon328 + 8 + 8 絕對認同

查看全部評分

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

zoneaudio 發表於 2013-11-4 19:51
亂講一通之低音層次,線條由coil做起,
低頻電容只將無用訊號對GND(CUT走無用高頻),
而訊號實際是通過線圈, ...

我之前都聽過,一位對喇叭有研究師兄也說,將低音的電感改用銅泊,低音會有明顯的改善。師兄果然博學。
(Post76 Android 手機版送出)