設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: hksniperking

[討論] AK240 香港定價$29000[未能證實消息] !!!!!!!!

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-1-9 18:19
Line out 唔一定要來做炸彈的,我玩 HeadFi 的購思是出外 DAP 直推 IEM,回家就 Line out 誓或 Coaxial O ...

在家還是另外一但 source 好過了。 選擇多的是,3or 4萬一個平平地的 source 一般夠晒用。
就是一台全合一機如我在用的 naim uniti. 也夠全面好聲過 portable 了。

而且回家 portable 也得义電了。一路义電一路用,唔知會唔會像 電話一路义一路講咁易出危險。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2014-1-9 18:25
在家還是另外一但 source 好過了。 選擇多的是,3or 4萬一個平平地的 source 一般夠晒用。
就是一台全合 ...

我部  dx100 叉住來聽好聲D 架 (部機暖左), 我估 Android 機都應該  OK 既!

屋企有台  MAN301 或類似  Server 梗係好啦, 但好多  headfi 朋友都係寧願買多對耳機都唔會起多個  source, 各司各法啦, 整  line out 應該唔會衰聲左, 比客人一個方便何樂不為呢!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

買多只耳機也唔起多個 source,說實話,咁就真是唔好啦,雖說各師各法,但這個真是要指出提醒: Source 對耳機系統真是十分重要啦,尤其是耳機有比喇叭更易聽到細節的好處,當然要想方法發揮到盡啦。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

t1174 發表於 2014-1-9 18:51
買多只耳機也唔起多個 source,說實話,咁就真是唔好啦,雖說各師各法,但這個真是要指出提醒: Source 對 ...

我反而想部  DAP 有  WiFi, 返到屋企就駁住  NAS, 然像插 DAC/Amp, 部  DAP 其實變左  WiFi Transport, 雖然都係 bottleneck, 但就住來玩唯有出此下策了!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黑鑽玩家

zx1 好像 有.....

不過大吧 cas source 可以啦,好像 bluray player,ps3 之類也可以在 upnp/dlna 做到。 portable 的 resource 已經唔多,精簡點對聲音同用電安定性都有好處。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

av watch 個邊d 報導詳細不少,同埋幾informative
http://av.watch.impress.co.jp/docs/news/20140107_629793.html

如果呢個角度睇番ak240應該同ak100/ 120差唔多厚薄,初頭見d相仲以為佢係dx100咁厚

另外中間那個是平衡頭,是2.5mm的插

力水會好過ak120 (2.1Vrms×2 vs 1.5Vrms×2), output impedance再降到1ohm (vs 3ohm of AK120)

支持原生DSD解呢個都幾得意(120是轉PCM解)
DSDファイルの再生にも対応。AK120は2.8MHzのファイルのみ対応で、再生時もPCMに変換しながらの再生だったが、AK240は5.6MHz(DSD128)のファイルも再生でき、さらにDSDのネイティブ再生もサポートしている。

另外有wifi可以支持hires檔streaming,不知道會是怎樣的mechanism是怎樣就是
また、Wi-Fi(IEEE 802.11b/g/n、2.4GHz)も搭載しており、ハイレゾ音源配信サイトにプレーヤーからダイレクトにアクセスし、楽曲をダウンロードできる。さらに、ハイレゾ楽曲のストリーミング再生も可能という。

試作品的聲音不知有完成品幾成,不過而家都未有sound report,期待遲d有真機既時候可以聽下(雖然真係玩唔起)
…coming soon…
當你知得愈多,就會感到自己知得愈少。
當你覺得沒必要再去知道,你也什麼都不知了

"…的工作其實頗容易。我們不用冒險,卻可佔據道德高地,肆意批評他人的作品甚至個人。我們喜歡鬧人,因為寫者痛快、讀者過癮,但我們最終不得不承認的一點是,人家付出了心力的『垃圾』,意義還是比我們的批評大得多"
- Adapted from 「五星級大鼠」(Ratatouille), credit to 「單刀橫傳的反思」-

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2014-1-9 16:19
係啊,所以我大大隻字 mark 左呢個係 AK 既 OFFICIAL line out,仲將上西個回覆既 「試清楚個 Line Out  ...

唔好意思,我唔係好明個笑點係邊,介唔介意詳細解釋下?
感謝

科林玩家

整體設計好有變形金剛feel

進階玩家

兩萬九?!
如果一定要用兩萬九落head-fi度
咁我絕對會用兩萬九買兩三隻旗艦耳牛算

以為ak120個價已經夠離譜,原來仲可以O黎多個double.........

科林玩家

Andykong 發表於 2014-1-9 19:01
我反而想部  DAP 有  WiFi, 返到屋企就駁住  NAS, 然像插 DAC/Amp, 部  DAP 其實變左  WiFi Transport,  ...

師兄既睇法真係成日令人睇唔透@@

睇師兄明明好似對聲音質素有d要求
但真係...點解可有d咁既"購思"xx(
果然創意無限不禁令人陰敬陰敬

雖然nas大有linn之類的發燒之選
但師兄竟想到以 dap 玩nas
果然功力深不可測
就好似師兄開既post:[討論] 點先算旗艦耳機 (工程/技術角度)? (有中譯)
原來唔係討論旗艦既-_-‘’’’
意境之深令一眾小生墜入迷團~~~~~~~~

以ak240為例,咁既價,除左曬命我諗會買既人點都對聲音d有要求既(咁依個係ak240咪當你買ak240囉)
而比得依家價既然肯定唔係窮人
但咁都唔買家用,要用dap做家用source

可能有人會諗:拎黎做wifi transport 再digital out都係數碼訊號
當你用出名西聲既光纖output,咁咪可以避開埋dap既供電問題囉
諗落又係喎.....
又好似唔係喎..咁講落去咪全部nas 既光纖out都一樣聲,
你諗下da又唔係自己做,光又好似可以避開供電既差距
咁其實買部$3xx既discman都得啦
嘩我都係醒
如果出街po都有要求既ak100/ak100mkii又夠做

其實我咁多口水,只係想問一句

做咩者你-  -