設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lost1024

[CAS軟件] jpaly + windows server 2012 audiophile core tweak

黃金玩家

樓主,感激你所分享有用既資訊。
但因小弟對 CAS 所知有限,希望樓主為人為到底,寫個詳細一點的安裝及使用/設定教學就最好不過喇!

黃金玩家

我近日都試咗 Jriver + Jplay + AudiophileOptimizer + 8GB Ram & 64GB SSD 淘宝 mini PC + Window 2012 server + LKS Dac, 由朋友 set up, 聽完我諗唔到點解要買高價 SACD 機

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
obee + 10 + 10 又多一個

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2014-2-2 04:37
我近日都試咗 Jriver + Jplay + AudiophileOptimizer + 8GB Ram & 64GB SSD 淘宝 mini PC + Window 2012 se ...

很有興趣,可否補相了解一下setup ,tks

黃金玩家

阿正 發表於 2014-2-2 17:06
很有興趣,可否補相了解一下setup ,tks

Sorry, 用我就識, set up 真係唔知點

過程係淘宝買架 4GB Ram 64 SSD Intel mini PC, 跟手裝 window 2012 server, jriver 同 jplay, 全部試用板, 聽 SACD ISO 會窒又會*bark*咁嚮, 改咗 Buffer 同其它 setting, 好咗啲, 後尾佢話試用板話明會窒, buffer set 得高, 隻老鼠又慢幾拍, 不如加到 8GB Ram 同唔用試用板, 比錢買正常板。之後買咗 8GB Ram, Jriver 同 Jplay, 裝埋之前買落嘅 AudiophileOptimizer, 買時聖誕特價 EURO$80。裝哂後佢好努力咁上網揾點去 set up, 之後乜 Buffer 都冇用直出, 乜事都冇, 老鼠都食飽咗走快咗, 就算將 WAV 昇頻都好順冇問題

之後又試 dual PC, 一架控制 Jriver, 另一架只用 Jplay, 一出聲, 我望一望佢架唔算差嘅 SACD 機, 再諗一諗呢套 CAS, 全套包軟件同 LKS 解碼, 一條值幾舊水一米 supra USB 線, 佢架機三分一價錢....................

放完新年等淘宝回復正常就訂多架 mini PC 玩 Dual PC, 再用 ipad 控制同揾歌, 嘿, 愈諗愈開心

1萬

白鑽玩家

阿正

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵銅耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

ozrayyau 發表於 2014-2-2 20:23
Sorry, 用我就識, set up 真係唔知點

過程係淘宝買架 4GB Ram 64 SSD Intel mini PC, 跟手裝  ...

謝謝分享, 希望有機會教下我地怎setup 就好啦
與其窮一生去討論音樂或硬件, 何不用一刻放下心去感受音樂的善和美呢

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

AudiophileOptimizer 用同吾用差別幾大?

黃金玩家

jaffeinism 發表於 2014-2-2 23:15
AudiophileOptimizer 用同吾用差別幾大?

我就認為唔用唔得, 背景靜咗, 空間感, 結像, 順滑等都好容易分別出, 要量化可以話有 15-20% 改進

黃金玩家

阿正 發表於 2014-2-2 20:44
謝謝分享, 希望有機會教下我地怎setup 就好啦

Setup 唔難呢,像install普通軟件,然後進入軟件選項選ASIO 或其他 driver,像Audiogate那樣。

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

ozrayyau 發表於 2014-2-3 03:41
我就認為唔用唔得, 背景靜咗, 空間感, 結像, 順滑等都好容易分別出, 要量化可以話有 15-20% 改進{:6_211: ...

搞左大約兩晚時間, 全程加起來可能都有一日多的...

如果就甘計OS, 2012已經比W7好好多, 佢本身背景行的野都少左... 成件OS行起尼又快的

AO我會買, 但吾會EXPECT佢有20%甘大增長

黃金玩家

jaffeinism 發表於 2014-2-3 13:48
搞左大約兩晚時間, 全程加起來可能都有一日多的...

如果就甘計OS, 2012已經比W7好好多, 佢本身背景行的 ...

個 AO 裝咗係好容易咁聽到改變,唔係*好似係*嗰隻,好似 win 7  改用 2012  咁,你用唔用得返 win 7 做 CAS?