設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Kevin36

[教學] 自制 Printer 線

進階玩家

TDA7293 X8

高級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

what it?

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

diy Good

進階玩家

Printer 線...

星級玩家

20# maner394

因為條printer線用咗四條一芯一網獨提供立訊號比DAC,做屏敞的"地"就比DAC的"地"負責但USB線上面始終都有一條地線係會電腦同DAC連接,所以就係條printer線上面條地線加電容同電阻接到USB頭(接電腦那邊 ...
Kevin36 發表於 2009-8-19 23:08

師兄, 你將兩條地用 capacitor 駁埋, 咪即係 dc block, ac short 囉, 咁唔會有接地效果, 反而變左將 d noise 接埋, 因為'地'係 dc, noise 係 ac...
Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

進階玩家

38# kennethtcp

我都係半筒水架乍,咁樣接地我都係睇到國內嘅diy論壇嘅討論有樣學樣架乍,可唔可以講解一吓dc block, ac short因為我套tda7293都想用呢個方法接地,多謝賜教。
http://bbs.hifidiy.net/viewthread.php?tid=257117

評分

參與人數 1威望 +4 收起 理由
wil-wil + 4

查看全部評分

星級玩家

38# kennethtcp

我都係半筒水架乍,咁樣接地我都係睇到國內嘅diy論壇嘅討論有樣學樣架乍,可唔可以講解一吓dc block, ac short因為我套tda7293都想用呢個方法接地,多謝賜教。
http://bbs.hifidiy.net/viewthread.p ...
Kevin36 發表於 2009-11-7 23:57

接地線最大用途係安全, 一般叫作水線, 跟 IEC/UL standard, 電器全部外露金屬都要接水線, 防止漏電電親人, 水線最大電阻值亦有限制(但我忘記了幾大), 因為水線正常係唔會有電流流走,  所以一般都比較乾淨, 所以 hifi 殼落左水線亦係一個最簡單直接既防干擾手段
而我之前講既電容dc block,  即係佢會阻擋住 dc, 水線係一個定壓, 係一個 dc, 用電容串聯駁埋就會 block 哂呢個 dc, 簡單黎睇即係無駁, 而我地成日講既 noise, 全部都係 AC, (DC 唔會成為 noise 既), 電容既特性就係 ac short, 即係 ac 全通過佢, 所以 noise 會通過隻電容
如果我無理解錯師兄你係將兩個地線用 100n 電容駁埋, 目的係唔想兩者受大家干擾, 但實際 100n 電容已經俾大倍份 ac noise 通過, 而且電容又並聯電阻, 電阻值細, noise 又可以通過, 但因為有電阻值, 水線安全既作用又未必乎合到, 咁點解唔駁埋就算數呢
Integrated amp:ONIX A-65
AV Receiver:Pioneer LX56
Speakers:Focal 816V(F) CC700V(C) Sib (SR) Sib XL (SBC) Velodyne CHT8Q(SW)
CD Player:Pioneer PD-D6
Headphone: Focal Elear ; Sphear / Klipsch X11i

進階玩家

40# kennethtcp

多謝高人指點!

不過套TDA7293停了工好幾個月了!

專業玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

接地線最大用途係安全, 一般叫作水線, 跟 IEC/UL standard, 電器全部外露金屬都要接水線, 防止漏電電親人, 水線最大電阻值亦有限制(但我忘記了幾大), 因為水線正常係唔會有電流流走,  所以一般都比較乾淨, 所以 hi ...
kennethtcp 發表於 2009-11-8 00:40

kennethtcp兄:唔好意思有D補充.
除左電器全部外露金屬都要接水線,所有大厦內外既外露非帶電金屬都要駁水線落地.
水線最大電阻:測試錶一條線夾係MCB箱內水線位,一條線夾係屋內最遠果隻窗或插苏,然後導入500V測試,
應測出0.6歐母或以下.

水線係冇分ac定dc,水線只係一個導體,有电流就交回MCB or RCD處理.
當電流超過30mA,RCD就會跳脫,所以電器正常時係唔會漏電,但有時電器會輕漏電,而未到30mA,RCD唔跳,
咁水線就有机會有30mA以下既電流係到.

Kevin36兄條USB線既外網唔係水線,因為電腦電源線有自己既水線,DAC電源線有自己既水線,
大家都經插苏既水線回左MCB箱接地.
多數玩音響既朋友叫做金屬屏敝.係想將外來干擾跟机殼帶走.

評分

參與人數 1威望 +2 收起 理由
maner394 + 2 精品文章

查看全部評分