設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[DAP播放器] AK240 聽感深入探討區

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

mang 發表於 2014-4-11 00:33
的確,IE800是要RUN IN,我本身總共有3對,1對拿去Dr Au整耳模時整殘左,所以又買左對,兩對都最少RUN左200小 ...
1對拿去Dr Au整耳模時整殘左

這個是怎麼一回事? 報廢了?

黃金玩家

iamsocheap 發表於 2014-4-11 04:03
這個是怎麼一回事? 報廢了?

耳機本身沒有問題,還可以出聲,不過固定耳膠位置(play)左口,耳機金屬網又凹左少少
OPPO 105D
OPPO 203
Magnetar UDP900
CAMBRIDGE EDGE A
KEF LS50

銀級玩家

要治本必需重口味

睇完mang師兄既感想,睇黎都係放棄會一會ak240喱個念頭...驚中毒
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

黃金玩家

mang 發表於 2014-4-11 00:24
AK240已經出了2-3個月,已經很多CHING出左評論同聽感,有幾好不用多講,所以係訂線之前已經決定左自己以AK24 ...

我就同你相反,可能對recorder有偏好,我追還原度,所以ak240玩平衡就啱晒channel.

不過,上咗240後,我都有啲退燒感覺,而家主力搵dsd嚟聽。
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-11 00:47
其實我都唔太理解"女聲好甜,低音好潛,高音準" 係邊方面, 而我個人最喜歡AK100優於120和240呢 (AK100的外 ...

分唔到,可能係好事

鉑金玩家

https://www.facebook.com/iRiver.Astell.n.Kern
In 2 weeks available...in two weeks available...the indisputable reference in inEar headphones..

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dezispop 發表於 2014-4-11 13:09
分唔到,可能係好事

師兄, 可能是我說得不夠吧, 不是分不到, 而是我跟樓上師兄一樣, 就算聽240 這種級數的機子, 還是不能給我一種感動的情緒;

我聽開舊型的discman, 舊式的CD機, 不論聲音表現的方式和解碼都跟現在的不同, 我喜歡AK100一來是外形, 二來AK100不是光focus 在音質, 而是聲底上令我這種舊機玩家有親切感。

現在科技是進步了,但聲音夾不夾自己是另一回事,高還原度有高還原度的好,但還原度低的系統也不見得是壞事呢

評分

參與人數 1威望 +9 金錢 +9 收起 理由
goodabc2010 + 9 + 9 一定要加分

查看全部評分

說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"

黃金玩家

Budget-fi 發表於 2014-4-11 14:40
師兄, 可能是我說得不夠吧, 不是分不到, 而是我跟樓上師兄一樣, 就算聽240 這種級數的機子, 還是不能給我 ...

舊嘅,有時愈有味道

黃金玩家

sw69 發表於 2014-4-11 14:13
https://www.facebook.com/iRiver.Astell.n.Kern
In 2 weeks available...in two weeks available...the in ...

下星期有得試,好x期待

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dezispop 發表於 2014-4-11 15:41
舊嘅,有時愈有味道

係呢, 但若追求舊世代的味道, 除了要捱2手外, 還要面臨死機冇件救的風險
說不定我們都是被蒙在鼓裡的愚者。
愚者也是有愚者的太陽啊。

"哀傷浮遊 別冊"