設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: muffy

[隨身耳擴] 2014 強勢開箱篇之一 - Chord Hugo

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

刨完一大篇文之後,似乎佢講嘅嘢好似真係有根有據。

http://aumacoustics.com/my_second_hugo_review.html

基本上 USB 輸入只能夠向內置鋰電攤大手板,供電方面點都係有先天不足嘅情況。

但係用靚聲嘅同軸 source 餵 Hugo 就可以扭轉困局,唔駛再聽內置鋰電支笛喇。

不過正嘅同軸線又係好頭痛,皆因原殼板同埋改殼板個 RCA 口都一樣係擘唔大。

就算有好嘢食都未必啱佢胃口,認真吹到啤啤聲。

但係食得落嘅話就會正到無倫,所以要諗吓點樣先至發揮到佢應有嘅潛質。

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
stevenyu2000 + 10 + 10 絕對認同
owenlee + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

進階玩家

嗯,台灣這裡的消息也是chord hugo再下週可能會到貨新版的。

已經沒錢買chord hugo的人旁邊路過留

銀級玩家

tleonard 發表於 2014-4-9 16:28
刨完一大篇文之後,似乎佢講嘅嘢好似真係有根有據。

http://aumacoustics.com/my_second_hugo_review.html ...

其實我都唔係好明佢講乜。無論用USB定Coaxial, Hugo都係用internal battery架喇,點會用同軸可以改善DC power呢?

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
甜鬆潤 + 10 + 10 的確有道理

查看全部評分

專業玩家

Hoyan 發表於 2014-4-10 18:14
其實我都唔係好明佢講乜。無論用USB定Coaxial, Hugo都係用internal battery架喇,點會用同軸可以改善DC p ...

我都想知,有無人可以解釋下個原理

銀級玩家

甜鬆潤 發表於 2014-4-10 19:01
我都想知,有無人可以解釋下個原理

睇明左,原來用同軸可以用external DC power supply, 所以可以改善power supply。

專業玩家

Hoyan 發表於 2014-4-10 21:26
睇明左,原來用同軸可以用external DC power supply, 所以可以改善power supply。

即係同軸過到電?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Hoyan 發表於 2014-4-10 18:14
其實我都唔係好明佢講乜。無論用USB定Coaxial, Hugo都係用internal battery架喇,點會用同軸可以改善DC p ...

好可能當我了解緊佢講乜東東嘅時候,心裡面一路都不斷諗緊另一條嘢:

條嘢係関口機械出品,而佢又真係靠濕電搵食嘅。

http://www.phileweb.com/ec/?p=14740

http://www.dfd.com.tw/productShow.asp?prodid=1322

但係一般同軸線又點呢?我都好想知道供電方案係點辦。

不過我又開始懷疑緊佢 USB 個 source 會唔會係完全唔掂嘅,所以就要靠同軸去幫佢亡羊補牢喇。

換轉一隻比較似樣嘅 USB 音源加埋條靚線,話唔定同軸就唔會贏成條街呢?

話唔埋 USB 頂晒籠都只係輸一個馬鼻,到時同軸就算跑出咗都無咁得戚。

銀級玩家

甜鬆潤 發表於 2014-4-10 22:04
即係同軸過到電?

佢好似話試過用hd usb, 只可以用内置電work, 但同軸的話,可以用外置dc power, 係咁呱。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

終於搵到隻超薄嘅 2.5 寸 1TB hard disk,而且用電只係 5V 0.55A。

超級本專用 新款 WD/西部數據 WD10SPCX 1T 7mm 筆記本硬盤

兩隻 USB 盒仔都唔錯。

希捷睿利USB3.0 2.5寸sata串口超薄移動硬盤盒 7mm 有送禮品哦!

送皮套ORICO 2578US3 2.5寸7mm超薄SSD固態硬盤 USB3.0移動硬盤盒

另外想問吓邊度有師傅勁到識整番條有埋 Camera Connection Kit 功能嘅超短線,即係由 Lightning 直去 micro USB 頭。

上個禮拜問過佢話可以,但係之後又無覆我 e-mail。

荷蘭晶彩 hugo Lighting轉micro usb DOCK-USB 3.5-3.5 71平衡線

進階玩家

嗯,台灣新版本Chord Hugo也已經到貨,一樣還是少量狀態。

有人在提為什麼台、港、中Chord Hugo的討論變少了,因為出貨慢又少,價錢貴到上火星 不是常見的器材所以討論的人也少。

要是目前一半價錢我就買了,目前這種居然還要漲價只好直接pass